Alăptarea - legătură magică dintre mame și copii

Alăptarea este o experiență minunată, ce stabilește o conexiune specială între mamă și copil. Alegerea mamei de a alăpta poate fi privită ca o investiție în viitorul copilului.
Laptele matern este alimentul ideal pentru bebeluș deoarece:
  • este cea mai bogată sursă de hrană -  are nutrienți în proporții echilibrate, astfel încât să asigure dezvoltarea sănătoasă
  • se adaptează nevoile continue ale bebelușului
  • este la temperatura potrivită oricând nou născutului îi este foame
  • conține factori care întăresc imunitatea bebelușului
  • reduce riscul apariției unor afecțiuni precum obezitatea, astmul bronșic
Alăptarea este benefică atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Este o formă naturală de contracepție, favorizează scăderea mai rapidă în greutate, protejează mama de cancer de sân și de cancer ovarian. De asemenea, alăptarea facilitează stabilirea unei legături speciale între mamă și copil, oferind bebelușului nu numai hrană, ci și căldură, iubire, siguranță.

 

Este recomandat ca mamele să se informeze cu privire la procesul de alăptare și să aibă încredere în instinctul lor matern, deoarece alăptarea este un proces natural.  Există situații în care alăptarea este dificilă, iar recomandarea este de a merge la consultantul în alăptare pentru a găsi ajutor. Poziția de alăptare sau atașarea incorectă,apariția unor probleme anatomice ale bebelușului pot îngreuna procesul de alăptare.

 

Alăptarea contează pentru că este o experiență magică de care ne dorim să se bucure cât mai multe mame și cât mai mulți copii.

 

Dr. Iuliana Calmac - medic primar Pediatrie, consultant în alăptare acreditat internațional (IBCLC)

Data publicării 02.11.2018