Despre alaptare

Hranirea bebelusului la san inseamna mult mai mult decat asigurarea nutrientilor necesari celui mic. Este, de fapt, momentul care intareste si mai mult, cimenteaza legatura intre tine si copil, creata in timpul sarcinii. Este modul in care ii transmiti dragostea si convingerea ca este aparat si ingrijit. In bratele tale se va simti, de aici inainte, protejat, in siguranta!
alaptarea
Totul despre alaptare

Bebelusul este foarte activ imediat dupa nastere si reuseste sa se conecteze usor cu tine, asadar imediat ce este posibil, in prima ora de la nastere chiar, este bine sa il alaptezi. Celui mic ii va fi foarte usor sa se orienteze cu nasucul, sa gaseasca mamelonul si sa inceapa sa suga.

In 24 de ore, copilul primeste lapte de 8-12 ori, ca urmare, in primele zile dupa nastere, va dori probabil sa fie alaptat din ora in ora sau la 2 ore în timpul zilei si de cateva ori noaptea.

Care va fi exact orarul de hranire, veti stabili impreuna, mama si bebelus, in timp, iar acest timp va dura pana la varsta de 6 luni, cel putin, dupa cum recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Odata cu diversificarea, adica introducerea hranei semisolide si apoi solide, treptat, in alimentatia sugarului, dupa varsta de 6 luni, alaptarea se face in paralel, dar ramane baza hranirii bebelusului. Iar atata timp cat atat mama, cat si copilul se simt confortabil astfel, alaptarea se poate face in paralel pana la varsta de doi ani si chiar peste. Oricum, pana la un an, laptele matern este, de cele mai multe ori, in topul preferintelui copilului, iar restul alimentelor o completare.

Ca urmare, alaptarea va ramane la cerere, copilul va avea grija sa iti spuna exact ce vrea, doar sa fii atenta la limbajul lui.

Cat dureaza hranitul la san al unui nou nascut?

Nu exista o durata fixa pentru alaptat. Bebelusul va lasa sanul cand se simte satul, dar il poate cauta din nou in scurt timp si nu neaparat pentru mancare, ci pentru caldura si confort. Pentru ca este cel mai intim mod de comunicare cu copilul tau, ofera-i sanul de cate ori pare interesat, cand simti ca te cauta. Uneori poate vrea doar sa te simta langa el, iar daca va vrea sa manance, o va putea face.

Cum asez copilul la san?

Important este sa iti gasesti o pozitie confortabila, asa incat si bebelusul sa se simta confortabil cat mananca.

Tine bebelusul cat mai aproape de tine, piele pe piele, spun cei mai multi specialisti, cu burtica lipita de corpul tau si nasul in mamelon. Te va simti si va deschide gura, prinzand sanul. Daca simti ca te doare, probabil nu s-a atasat corect de tine, asadar indeparteaza-l si incercati din nou.

Beneficiile alaptarii

Sa nu uiti ca, dincolo de orice, sunt si emotionale aceste beneficii, nu doar de ordin practic sau functional.

Intre beneficiile alaptarii precoce se numara:

  • furnizeaza toate substantele nutritive necesare in proportie corecta
  • ofera anticorpi care protejeaza impotriva bolilor comune
  • in timpul bolii ajută la hidratarea bebelusului
  • reduce riscul de a dezvolta alergii
  • ajuta la dezvoltarea sistemului nervos
  • promoveaza dezvoltarea corespunzătoare a cavitatii bucale si a vorbirii
  • este reconfortant pentru copiii agitati, bolnavi, suprasolicitati

Pentru mama:

  • promoveaza relaxarea si ajuta la contractarea uterului in perioada post-partum
  • imbunatatieste somnul mamei
  • reduce riscul aparitiei de cancer de san si ovarian
  • reduce riscul de boli cardiace, diabet, obezitate
  • ajuta la pierderea kilogramelor acumulate in timpul sarcinii
  • furnizeaza metode eficiente de contraceptie
  • este disponibil 24 ore pe zi
  • asigura un contact fizic apropiat cu bebelus

Maternitatea Medicover: Fa cunostinta cu echipa!

Alimentatia mamei

Nu exista restrictii alimentare pe durata alaptarii, insa cuvantul de baza ramane echilibrata.

Organismul foloseste complet substantele nutritive din alimente si se consuma inclusiv surplusul de grasime, acumulat pe timpul sarcinii, cat timp alaptezi. Ca urmare, este bine sa ai o alimentatie variata (ce include proteine animale si vegetale, fructe si legume) si sa tii cont de hidratarea corespunzatoare.

Legat de temerile privind colicii, bebelusul iti va spune foarte clar ce poti si ce nu poti manca, si o va spune tare!

In mod evident, nu este recomandat nici fumatul, pe durata alaptarii, iar in ce priveste alcoolul, care include berea, acesta va trece in laptele de mama si poate duce la somnolenta si chiar intoxicație cu alcool.

Data publicării 23.08.2019