Apendicita - cauze, simptome si tratament

Apendicita acută este inflamația/infecția acută a apendicelui cecal și reprezintă o urgență chirurgicală, care urgentează prezența la medic pentru a stabili diagnosticul. Efectuarea operației de APENDICECTOMIE este necesară dacă se confirmă diagnosticul.
apendicita
Despre apendicita

Care sunt cauzele apendicitei?

Apendicita acuta poate aparea cand apendicul este blocat de un coprolit (materii fecale), corp strain, chiar si de cancer, dar si ca un raspuns la alta inflamatie/infectie din corpul nostru. Apendicele este considerat a avea un rol minor in imunitate.


Pentru a determina cauza clara a apendicitei este recomandata analiza histopatologica a apendicelui odata extras.

Care sunt simptomele apendicitei?

Durerea este simptomul major al apendicitei acute. Ea apare de obicei in fosa iliaca dreapta (in partea din dreapta jos a abdomenului) sau poate debuta in epigastru (in capul pieptului) sau mezogastru (in jurul ombilicului), cu localizare ulterioara in fosa iliaca dreapta.

 

Greata, varsaturile, inapetenta sunt alte simptome digestive ce pot succeda aparitia durerii.

 

Diareea, meteorismul abdominalconstipatia pot face parte din contextul aparitiei apendicitei acute.

Care este diagnosticul apendicitei?

Diagnosticul este sugerat in mare parte de simptomatologia descrisa de pacient si de examenul clinic, insa medicul poate solicita si alte examene paraclinice.

 

Rezultatele analizelor de laborator care sunt caracteristice apendicitei acute: leucocitoza cu neutrofilie (celulele albe sunt crescute peste valoarea normala, cu predominanta anumitor celule – neutrofilele)


Examenele imagistice ajuta la confirmarea diagnosticului si la excluderea altor cauze de aparitie a durerii, iar cele mai folosite sunt: ecografia abdomino-pelvina, tomografia computerizata abdomino-pelvina si radiografia abdominala simpla.

Cum evolueaza apendicita?

Netratata, apendicita acuta poate duce la aparitia peritonitei, al abcesului local sau a plastronului apendicular.


Peritonita (ruperea apendicului) este o complicatie redutabila a apendicitei si poate duce la alte complicatii, inclusiv la necesitatea unei incizii (taieturi) de mari dimensiuni.

Exista tratament pentru apendicita?

Singurul tratament intalnit este cel chirurgical, cele doua operatii fiind: apendicectomia laparoscopica sau apendicectomia clasica.

 

Medicii Medicover preferă operația laparoscopică datorită următoarelor avantaje:
  • vizibilitate mai mare asupra apendicelui si a organelor din jur
  • incizii mai mici (3 incizii), mai estetice
  • durere postoperatorie redusa
  • recuperare mai rapida – reluarea activitatii fizice normale la circa 14 zile
  • spitalizare de scurta durata – 1 sau 2 zile
  • complicatii de plaga mai mici, fara infectii sau eventratii (ruperea operatiei)

Daca avem de-a face cu abcesul sau plastronul apendicular, operatia laparoscopica se rezuma la drenajul acestuia si efectuarea apendicectomiei la 6-8 saptamani de la prima interventie.


In cazul constatarii peritonitei generalizate, alegerea tipului de interventie apartine chirurgului si presupune pe langa apendicectomie si spalarea cavitatii peritoneale cu cantitati mari de ser fiziologic. In acest caz spitalizarea se prelungeste.

Consultant Medical Dr. BOGDAN AURELIAN POPESCU
Data publicării 05.11.2018