Apendicită - cauze, simptome și tratament

Apendicita acută este inflamația/infecția acută a apendicelui cecal și reprezintă o urgență chirurgicală, care urgentează prezența la medic pentru a stabili diagnosticul. Efectuarea operației de APENDICECTOMIE este necesară dacă se confirmă diagnosticul.

Care sunt cauzele apendicitei?

Apendicita acută poate apărea când apendicul este blocat de un coprolit (materii fecale), corp străin, chiar și de cancer, dar și ca un răspuns la altă inflamație/infecție din corpul nostru. Apendicele este considerat a avea un rol minor în imunitate.

 

Pentru a determina cauza clară a apendicitei este recomandată analiza histopatologică a apendicelui odată extras.

 

Care sunt simptomele apendicitei?

Durerea este simptomul major al apendicitei acute. Ea apare de obicei în fosa iliacă dreaptă (în partea din dreapta jos a abdomenului) sau poate debuta în epigastru (în capul pieptului) sau mezogastru (în jurul ombilicului), cu localizare ulterioară în fosă iliacă dreapta.

 

Greața, vărsăturile, inapetența sunt alte simptome digestive ce pot succeda apariția durerii.

 

Diareea, meteorismul abdominalconstipația pot face parte din contextul apariției apendicitei acute.

 

Care este diagnosticul apendicitei?

Diagnosticul este sugerat în mare parte de simptomatologia descrisă de pacient și de examenul clinic, însă medicul poate solicita și alte examene paraclinice.

 

Rezultatele analizelor de laborator care sunt caracteristice apendicitei acute:  leucocitoza cu neutrofilie (celulele albe sunt crescute peste valoarea normală, cu predominanța anumitor celule – neutrofilele)

 

Examenele imagistice ajută la confirmarea diagnosticului și la excluderea altor cauze de apariție a durerii, iar cele mai folosite sunt: ecografia abdomino-pelvinătomografia computerizată abdomino-pelvină și radiografia abdominală simplă

 

Cum evolueaza apendicita?

Netratată, apendicita acută poate duce la apariția peritonitei, al abcesului local sau a plastronului apendicular.

 

Peritonita (ruperea apendicului) este o complicație redutabilă a apendicitei și poate duce la alte complicații, inclusiv la necesitatea unei incizii (tăieturi) de mari dimensiuni.

 

Exista tratament pentru apendicita?

Singurul tratament întâlnit este cel chirurgical, cele două operații fiind: apendicectomia laparoscopică sau apendicectomia clasică.

 

Medicii Medicover preferă operația laparoscopică datorită următoarelor avantaje:
  • vizibilitate mai mare asupra apendicelui și a organelor din jur
  • incizii mai mici (3 incizii), mai estetice
  • durere postoperatorie redusă
  • recuperare mai rapidă – reluarea activității fizice normale la circa 14 zile
  • spitalizare de scurtă durată – 1 sau 2 zile
  • complicații de plagă mai mici, fără infecții sau eventrații (ruperea operației)
Dacă avem de-a face cu abcesul sau plastronul apendicular, operația laparoscopică se rezumă la drenajul acestuia și efectuarea apendicectomiei la 6-8 săptămâni de la prima intervenție.

 

În cazul constatării peritonitei generalizate, alegerea tipului de intervenție aparține chirurgului și presupune pe lângă apendicectomie și spălarea cavității peritoneale cu cantități mari de ser fiziologic. În acest caz spitalizarea se prelungește.

 

Dr. Bogdan Aurelian Popescu - medic specialist Chirurgie Generală, Doctor în Științe Medicale

Data publicării 05.11.2018