Apendicita - cauze, simptome si tratament

Inflamatie ori infectie a apendicelui cecal, aflat in prelungirea tubului intestinal, apendicita este una dintre cele mai frecvente urgente chirurgicale, mai ales la copii.
apendicita
Despre apendicita

Ce este apendicita

Apendicita este o urgenta chirurgicala si reprezinta inflamatia, ce poata fi urmata de infectia, apendicelui cecal. Apendicita poate fi acuta sau cronica si este mai frecventa in cazul copiilor si tinerilor, dar poate sa apara si la varsta matura. Inflamarea apendicelui reprezinta o urgenta chirurgicala si neceita prezenta la medic, iar daca diagnosticul se confirma, APENDICECTOMIA (extirparea apendicelui) este absolut neecsara.

Cauze

Apendicita acuta poate aparea cand apendicele este blocat de un coprolit (materii fecale), corp strain, chiar si de cancer, dar si ca un raspuns la alta inflamatie/infectie din corpul nostru. Apendicita cronica, desi apare in cazuri mai rare, reprezinta o afectiune caracterizata de  inflamatia apendicelui pe o perioada indelungata si poate deveni foarte dureroasa.

Pentru a determina cauza clara a apendicitei este recomandata analiza histopatologica a apendicelui odata extras.

Simptome

Pentru ca apendicita este o urgenta medicala, este important sa recunoasteti principalele simptome, pentru a grabi consultul de specialitate.

In cazul unei apendicite acute, debutul este brusc si necesita consult medical imediat pentru a preveni aparitia complicatiilor.

In apendicita cronica, simptomele pot fi usoare si pot aparea sau disparea la intervale de timp, ceea ce ingreuneaza diagnosticarea.

Cele mai frecvente simptome sunt:

 1. Durerea, ce poate incepe treptat, ca niste crampe usoare, dar care poate deveni constanta. Durerea poate fi localizata in:
 • fosa iliaca dreapta, adica in partea din dreapta jos a abdomenului
 • sau poate debuta in capul pieptului (epigastru) sau in jurul ombilicului (mezogastru), cu localizare ulterioara in fosa iliaca dreapta
 1. Greata
 2. Varsaturile
 3. Lipsa poftei de mancare
 4. Diareea
 5. Umflarea abdomenului
 6. Constipatia
 7. Uneori febra
Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Diagnosticare

Diagnosticul de apendicita este sugerat in mare parte de simptomatologia descrisa de pacient si de examenul clinic, insa medicul poate solicita si alte examene paraclinice, precum:

 • efectuarea unor teste de sange - leucocitoza cu neutrofilie (celulele albe sunt crescute peste valoarea normala, cu predominanta anumitor celule – neutrofilele)
 • teste de urina
 • test de sarcina - sarcina ectopica poate fi confuncata cu apendicita
 • examene imagistice abdominale - ajuta la confirmarea diagnosticului si la excluderea altor cauze de aparitie a durerii; cele mai folosite examene imagistice sunt: ecografia abdomino-pelvina, tomografia computerizata abdomino-pelvina si radiografia abdominala simpla.

Complicatii

Netratata, apendicita acuta poate duce la aparitia peritonitei, al abcesului local sau a plastronului apendicular.

Peritonita sau ruperea apendicelui este o complicatie redutabila a apendicitei si poate duce la alte complicatii, inclusiv la necesitatea unei incizii (taieturi) de mari dimensiuni.

Tratament

Singurul tratament pentru apendicita este cel chirurgical. Interventia chirurgicala se poate face prin:

 • apendicectomia laparoscopica
 • apendicectomia clasica

Interventia laparoscopica (apendicectomia) are urmatoarele avantaje:

 • vizibilitate mai mare asupra apendicelui si a organelor din jur
 • incizii mai mici (3 incizii), mai estetice
 • durere postoperatorie redusa
 • recuperare mai rapida – reluarea activitatii fizice normale la circa 14 zile
 • spitalizare de scurta durata – 1 sau 2 zile
 • complicatii de plaga mai mici, fara infectii sau eventratii (ruperea operatiei)

Daca avem de-a face cu abcesul sau plastronul apendicular, operatia laparoscopica se rezuma la drenajul acestuia si efectuarea apendicectomiei la 6-8 saptamani de la prima interventie.

In cazul constatarii peritonitei generalizate, alegerea tipului de interventie apartine chirurgului si presupune pe langa apendicectomie si spalarea cavitatii peritoneale cu cantitati mari de ser fiziologic. In acest caz spitalizarea se prelungeste.

Apendicita in sarcina

Statisticile arata ca 1 din 1500 de femei sunt diagnosticate de apendicita in sarcina. Din cauza modificarilor corpului, diagnosticarea este ingreunata, dar cu cat este pus din timp, in primul sau al doilea trimestru, cu atat pot fi reduse complicatiile ulterioare (ruperea apendicelui, nastere inainte de termen, pierderea sarcinii). Cele mai importante simptome de apendicita in sarcina sunt durerea in zona dreapta, jos, a abdomenului, febra, greata si stari de voma, balonare si flatulenta. Pentru diagnostic se vor face teste de sange pentru a urmari evolutia leucocitelor, ecografie sau, in unele cazuri, examinare rectala/vaginala. Pentru apendicita in sarcina, indiferent de trimestrul de sarcina, se foloseste laparoscopia. Dupa interventia chirurgicala, aproximativ 80% dintre gravide experimenteaza contractii inainte de termen. In 5-14% dintre femei, diagnosticul de apendicita in sarcina duce la travaliu si la nastere prematura.

Apendicita la copii

Desi apendicita apare mai frecvent la persoanele cu varste intre 10 si 30 de ani, afectiunea poate aparea la orice varsta, Apendicita la copii si tineri debuteaza cu dureri de stomac, langa ombilic, iar cand devin mai severe, se pot simti in partea dreapta inferioara a abdomenului. Principalele simptome de apendicita la copii sunt lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi, febra.

 

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

 

Consultant Medical: Dr. Bogdan Aurelian Popescu

Data publicării 05.11.2018
Data ultimei actualizari 05.09.2023