Ce presupune recuperarea oncologica si ce beneficii are?

Reabilitarea in cancer reprezinta o serie de masuri adoptate pentru redobandirea functionarii psihice, emotionale, sociale si financiare in cazul pacientilor oncologici. Diagnosticul de cancer si terapia oncologica sunt dificil de acceptat si de tolerat de catre pacientii cu acest tip de afectiune din cauza implicatiilor negative pe care le presupune in majoritatea cazurilor cancerul.
Ce presupune recuperarea oncologica si ce beneficii are?

Cuprins

Impactul pe care diagnosticul de “cancer” il are asupra pacientului

Chimioterapia, radioterapia si interventiile chirurgicale de rezectie a diferitelor tipuri de tumori reprezinta tratamente antitumorale agresive, care afecteaza pacientul atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Starea de slabiciune permanenta si inabilitatea de a desfasura activitatile zilnice normale, afecteaza calitatea vietii pacientului si determina in mod frecvent pierderea stimei de sine, instaurarea depresiei si in anumite situatii, poate favoriza inclusiv aparitia tendintelor suicidale. Efectele adverse ale tratamentelor oncologice pot dura cateva luni, in timp ce altele sunt permanente, in functie de natura terapiilor antitumorale aplicate si de complicatiile bolii survenite pe parcursul evolutiei.

Recuperarea oncologica prin componentele sale, poate fi aplicata inca de la debutul bolii imediat dupa stabilirea diagnosticului de cancer si pana in stadiile avansate de evolutie in completarea tratamentelor paliative.

In cadrul unui program de recuperare oncologica, medicii, asistentii medicali, fizioterapeutii, terapeutii ocupationali, logopezii si nutritionistii colaboreaza pentru a sprijini si indruma pacientul oncologic pe parcursul planului de tratament al bolii. Recuperarea oncologica implica:

  • Recuperare fizica
  • Nutritionala
  • Metabolica
  • Psiho-sociala.

Impactul pe care diagnosticul, apoi terapiile impotriva diferitelor tipuri de cancer il au asupra pacientului din punct de vedere fizic si psihologic sunt deosebit de importante si necesita indrumare si supraveghere atenta din partea personalului medical specializat. Modificarile aspectului corporal asociate tratamentelor antitumorale, afecteaza imaginea de sine si modul de perceptie al propriului corp de catre pacientii oncologici, acestea fiind doar o parte din manifestarile secundare care apar in evolutia bolilor canceroase.

Bolnavii accepta cu greu modificarile stilului de viata asociate procedurilor medicale care presupun montarea de colostoma, nefrostoma, ileostoma, amputarea diferitelor segmente ale corpului si schimbarea aspectului fizic cauzata de scaderea sau de cresterea in greutate ori pierderea parului. Modificarile psiho-emotionale ale pacientilor oncologici cuprind in mod frecvent negare, stare de anxietate, depresie, confuzie sau delir, astfel ca devine necesara indrumarea specializata a psihoterapeutului, pentru depasirea acestor efecte adverse secundare diagnosticului si tratamentelor oncologice.

Efectele chimioterapiei

Chimioterapia reprezinta un tratament agresiv utilizat pentru distructia celulelor tumorale, in urma careia pot aparea dereglari la nivelul tuturor organelor si sistemelor organismului, ce determina alterarea calitatii vietii pacientului oncologic. Principalele efecte adverse ale chimioterapiei sunt reprezentate de:

  • Oboseala si stare generala alterata - lipsa de energie, somnolenta, insomnia
  • Modificari la nivelul pielii, unghiilor si parului - unghii fragile, pierderea pilozitatii (alopecie, pierderea sprancenelor), piele uscata
  • Afectarea cavitatii orale - alterarea perceptiei gustului, aparitia unui gust metalic, xerostomie (senzatia de gura uscata), infectii orale, afectiuni dentare, mucozita orala
  • Modificari ale tractului digestiv - inapetenta, senzatie de greata, varsaturi, sindrom diareic, constipatie
  • Tulburari nervoase periferice - parestezii (furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor), slabiciune musculara la nivelul membrelor
  • Tulburari cognitive si de memorie cunoscute sub denumirea de “chemo brain”
  • Afectarea vietii sexuale si a fertilitatii - menstruatii neregulate, sterilitate, scaderea libidoului.

Citostaticele utilizate pentru distructia tumorala afecteaza si celulele sanatoase cu ritm accelerat de proliferare prezente la nivelul cavitatii orale, tractului gastro-intestinal si foliculilor pilosi, determinand aparitia efectelor adverse mai sus mentionate.

Efectele radioterapiei

Radioterapia presupune iradierea tumorala locala, cu radiatii ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale maligne. Principiile de actiune ale radioterapiei in cazul pacientilor oncologici, sunt reprezentate de distructia tumorala directa si producerea de modificari la nivelul metabolismului celulelor canceroase care determina apoptoza acestora.
Aceasta varianta de tratament poate fi utilizata atat in scop curativ, cat si paliativ la pacientii aflati in stadii tardive de evolutie ale cancerului.

Efectele secundare ale radioterapiei variaza in functie de localizarea tumorii targetate si de structurile anatomice de vecinatate afectate de aplicarea radiatiilor ionizante.

  • La nivel cutanat, tratamentul radioterapic determina aparitia reactiilor eritematoase de arsura (radiodermita), descuamare, ulceratie, atrofie, fibroza sau telangiectazie (dilatare a vaselor de sange terminale de mici dimensiuni).
  • Ulceratiile cavitatii orale, faringelui si mucoasei gastrice postradioterapie au impact negativ asupra calitatii vietii pacientului prin modificarea obiceiurilor alimentare si ingreunarea nutritiei orale.

Efectele chirurgiei oncologice

Chirurgia ocologica reprezinta totalitatea interventiilor chirurgicale utilizate pentru diagnosticarea si tratarea tumorilor pacientilor oncologici. Posibilitatea realizarii unui tratament oncologic chirurgical depinde de tipul cancerului, dimensiunea si localizarea formatiunii tumorale, stadializarea acesteia si starea generala a pacientului.
Efectele adverse ale chirurgiei oncologice sunt reprezentate de:

  • Disconfort dureros
  • Deteriorarea tesuturilor si organelor din vecinatatea tumorii
  • In anumite situatii pierderea functionalitatii la nivelul diferitelor structuri ale organismului.

Totalitatea ingrijirilor medicale de recuperare oferite pacientului oncologic urmaresc complianta bolnavului la tratament, alimentatia, eventualele leziuni sau complicatii aparute si severitatea efectelor adverse ale tratamentelor ocologice, indrumand apartinatorii catre servicii medicale specifice.

Recuperarea fizica dupa vindecarea cancerului

Recuperarea fizica dupa vindecarea cancerului

Recuperarea fizica dupa vindecarea cancerului depinde de particularitatile fiecarui caz in parte si este influentata de tipul tumorii, stadializarea acesteia, raspunsul terapeutic al pacientului si eventualele complicatii aparute in evolutia bolii.
Medicul de recuperare medicala stabileste schema de recuperare in conformitate cu:

  • Limitarea kinetica
  • Indicele de masa corporala
  • Statusul cardiovascular
  • Afectarea pulmonara.

Fiziokinetoterapia contribuie semnificativ la cresterea calitatii vietii pacientilor cu afectiuni oncologice prin intermediul exercitiilor de stretching, de echilibru sau forta si sedinte de drenaj limfatic pentru ameliorarea limfedemelor aparute in urma tratamentelor oncologice.

Recuperarea oncologica fizica are ca scop cresterea rezistentei la efort, corectarea viciilor de postura, redobandirea flexibilitatii, imbunatatirea echilibrului si intarirea musculaturii pacientilor care au suferit interventii chirurgicale de rezectie tumorala, care presupun afectarea sistemului nervos periferic sau al integritatii corporale.

Fizioterapia antialgica pentru reducerea durerii, prezinta efecte benefice de reechilibrare a potentialelor mebranare si de revascularizare atunci cand este aplicata in completarea chimioterapiei. Inainte de inceperea unui program de exercitii fizice este necesara o evaluare generala a pacientului pentru identificarea efectelor bolii oncologice, ale tratamentelor aplicate, dar si a comorbiditatilor asociate fiecarui caz in parte.

Terapia nutritionala in recuperarea oncologica

Terapia nutritionala este instituita la recomandarea nutritionistului care stabileste dieta pacientului in toate etapele de evolutie ale bolii: preoperator, postoperator in timpul si dupa administrarea tratamentelor radioterapice si/sau chimioterapice.
Prin intermediul terapiei nutritionale se urmareste corectarea deficitelor alimentare si asigurarea unui aport caloric adecvat necesitatilor individuale ale fiecarui pacient pe toata durata tratamentului oncologic.

Sindromul de casexie reprezinta un cerc vicios generat de prezenta procesului tumoral si tratamentele oncologice aplicate.

Anorexia este determinata de infometare prelungita, intoleranta la anumite alimente, modificarile de gust si miros si, nu in ultimul rand, de senzatia de greata si varsaturi asociate tratamentelor chimio sau radioterapice. Casexia reprezinta o urgenta medicala deoarece implica afectarea functiei renale si hepatice amenintatoare de viata.

Psihoterapia in recuperarea oncologica

Psihoterapia reprezinta un aspect important in procesul de recuperare al pacientului oncologic si poate fi aplicata inca din stadiile incipiente de boala. Sub indrumarea psihologului, pacientul invata sa accepte diagnosticul si este ajutat sa dezvolte mecanisme de adaptare specifice de crestere a compliantei la tratament.

Tot in cadrul sedintelor de psihoterapie este evaluat gradul de discernamant al pacientului si are loc educarea familiei si apartinatorilor in ceea ce priveste evolutia cancerului pe durata diferitelor etape de tratament.

  • Recuperarea psiho-sociala a pacientului oncologic influenteaza relatiile familiale si profesionale ale acestuia si vin in completarea altor tipuri de tratamente, prin cresterea nivelului de complianta al bolnavului la diferite proceduri si terapii medicale antitumorale.
  • Terapia de grup incurajeaza interactiunea pacientilor diagnosticati cu diferite tipuri de afectiuni tumorale in prezenta unui moderator, avand ca scop prevenirea sentimentului de abandon, depresie si retragere din viata sociala.
  • Terapia ocupationala implica pacientii in activitati eliberatoare de stres care includ metode de conservare ale energiei, descoperirea metodelor de rezolvare a sarcinilor, strategii de reducere a starilor anxioase, a depresiei si insomniilor.

Foarte importanta este implicarea apartinatorilor si a familiei pacientului cu cancer, care sunt sfatuiti sa participe la aceste sesiuni de terapie ocupationala, pentru incurajarea bolnavului si sustinerea activa a acestuia in timpul programului de recuperare oncologica.

 

 

Referinte:

Data publicării 16.08.2022
Data ultimei actualizari 05.05.2023