Ce reprezinta electroencefalograma si in ce situatii este recomandata testarea EEG?

Electroencefalograma (EEG) reprezinta o metoda de evaluare a activitatii cerebrale, complet neinvaziva si nedureroasa pentru pacient. EEG este efectuata de catre medicul specialist neurolog pentru a obtine informatii cu privire la functionarea creierului, cu scopul de diagnostica si investiga multiple patologii neurologice. Pe langa rolul important pe care il are in diagnosticarea epilepsiei, EEG-ul permite examinarea celui mai important eveniment neurologic, si anume, pierderea starii de constienta.
Ce reprezinta electroencefalograma si in ce situatii este recomandata testarea EEG?

Tumori ale creierului, accidentari si leziuni in zona capului, encefalopatie, tulburari ale somnului, accident vascular cerebral (AVC) sunt doar cateva dintre conditiile medicale in cadrul carora medicul poate indica efectuarea unei electroencefalograme. In prezenta anumitor manifestari clinice, spre exemplu atunci cand pacientul se confrunta cu senzatia de amorteala de cauza necunoscuta la nivelul membrelor, de asemenea, medicul va recomanda realizarea unei EEG.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Cristian-Andrei Teodorescu, medic specialist Neurologie

Cum se realizeaza electroencefalograma (EEG)?

Impulsurile electrice reprezinta forma de comunicare a celulelor cerebrale. Activitatea acestora nu este intrerupta nici macar in timpul somunului, de exemplu se pot face electroencefalograme cu inregistrare de somn in functie de patologia si obiectivele investigatiei.

Electroencefalograma (EEG) se realizeaza in regim ambulatoriu, fara sa necesite o pregatire speciala in prealabil. Se aplica o casca cu electrozi confectionata dintr-un material textil, la care sunt conectate o serie de cabluri prin intermediul carora se va inregistra activitatea cerebrala mentionata anterior, raspunsul la diferiti stimuli sau adormirea si somnul pacientului in cazul inregistrarilor de lunga durata.

Nu implica durere, instrumente ascutite, iar pacientul este supravegheat de catre un cadru medical. EEG nu produce disconfort pacientului si nu implica riscuri. Electrozii utilizati doar inregistreaza activitatea cerebrala, fara sa determine aparitia anumitor senzatii neplacute in timpul investigatiei.
Ulterior inregistrarea digitala poate fi examinata de catre medic si impreuna cu o evaluare neurologica, se poate face o interpretare clinica a investigatiei.

In ultimii ani s-au facut noi recomandari internationale privind efectuarea electroencefalografiei, tehnologia a evoluat foarte mult de la momentul EEG-urilor scrise pe hartie si este recomandata o reevaluare electroencefalografica si pacientilor care au fost investigatii folosind tehnologii si protocoale care nu mai sunt de actualitate.

Cand este recomandata electroencefalograma?

Dupa imagistica cerebrala, precum RMN-ul, electroencefalograma reprezinta o investigatie de maxima prioritate in cazul:

  • Episoadelor de pierdere a starii de constienta
  • Prima criza convulsiva
  • Episoade de pierdere completa a memoriei, de la cateva minute pana la cateva ore.

Pierderea starii de constienta sau un eveniment precum prima criza convulsiva necesita evaluare EEG cat mai rapida pentru a surprinde eventualele modificari in stransa legatura cu evenimentul clinic, stabilirea unei decizii terapeutice si a protocolului de investigatii ulterioare.

EEG-ul este necesar in diagnosticarea patologiilor ce prezinta simptome precum:

  • Miscari necontrolate ale membrelor, la nivelul fetei, trunchiului
  • Miscari in timpul somnului
  • Senzatie de ameteala fara un diagnostic clar
  • Senzatie de amorteala la nivelul fetei, membrelor sau al corpului cu caracter recurent, fara un diagnostic clar
  • Senzatie de greata, durere epigastrica, fara un substrat gastroenterologic care sa explica simptomele
  • Senzatii repetate de visare pe timp zilei.

EEG-ul este necesar in cazul pacientilor cu epilepsie pentru:

  • Initierea tratamentului medicamentos
  • Monitorizarea bolii
  • Scaderea sau scoaterea tratamentului medicamentos la recomandarea medicului, in situatiile eligibile.

Electroencefalografia ajuta la incadrarea sindromica a bolii, la evaluare raspunsul terapeutic, ajustarea medicatiei si recomandarea de investigatii avansate in cazul pacientulor care nu raspund la tratamentul medicamentos si care sunt eligibili pentru terapii avansate.

EEG reprezinta o procedura sigura, utilizata cu succes in practica medicala de foarte multi ani atat la adulti, cat si la pacientii pediatrici. Daca va aflati in situatia in care urmati anumite tratamente sau va incadrati la categoria pacientilor cu anumite conditii speciale (prezenta unor afectiuni psihiatrice, unele patologii) comunicati aceste lucruri la momentul efectuarii programarii.

Consultant Medical Dr. Cristian-Andrei Teodorescu
Data publicării 12.10.2022
Data ultimei actualizari 25.09.2023