Coronavirus – Sarcina si nasterea

Chiar daca nu se poate spune cu certitudine ca femeile insarcinate au un grad mai mare de risc de complicatii odata infectate cu coronavirusul SAR-CoV-2, stim ca orice viroza sau infectie respiratorie le-ar putea afecta, date fiind schimbarile pe care organismul lor le parcurge.

Drept urmare, este recomandat ca femeile insarcinate sa se protejeze in aceasta perioada si sa evite aglomeratiile sau spatiile publice neaerisite.

Coronavirus si sarcina

Ca orice alta viroza, exista riscul ca gravida sa contracteze noul coronavirus, insa din statisticile la dispozitie, simptomele dezvoltate de acestea au fost usoare sau medii.

Riscurile rezida din febra asociata infectarii, care in primul trimestru poate crea probleme ce duc pana la pierderea sarcinii sau cresterea riscului de malformatii la nou-nascut. Riscurile scad, insa, daca boala este contractata dupa 10 saptamani de sarcina.

In momentul de fata nu exista dovezi ca infectarea cu Coronavirus ar putea duce la nastere prematura si nici ca virusul s-ar transmite prin placenta. Au existat insa situatii in care copiii au venit pe lume inainte de termen, dar aceasta ar fi putut fi o decizie a medicului in contextul dat, si nu o consecinta a imbolnavirii gravidei.

Specialistii sunt destul de siguri in ce priveste faptul ca virusul nu se transmite prin lapte, insa proaspata mamica trebuie sa poarte masca pe durata alaptarii, pentru ca virusul se transmite prin saliva.

Suspiciune de infectare cu SAR-CoV-2

Simptomele infectarii cu noul coronavirus nu sunt specifice, insa febra apare la peste 90% dintre pacienti, tusea la peste 60%, mialgiile - 10-15%, dispnee (modificari in ritmul de respiratie)

COVID 19 afecteaza caile respiratorii inferioare, mult mai rar caile superioare - rinoreea, apare intr-un procent redus in 10-15%.

Specialistii atrag atentia ca febra se defineste la 38 de grade, iar de la 38,5 in sus este definita ca febra mare.

Daca ai simptome de viroza sau gripa, dar esti sigura ca nu ai intalnit nicio persoana care a venit in tara dintr-o zona afectata de epidemie si nici nu esti contact al unei persoane confirmate cu COVID-19, trateaza simptomele ca pe o simpla raceala, eventual gripa, cu paracetamol, maximum 3 pe zi.

Tratamentul aplicat este simptomatic si include scaderea temperaturii si o hidratare consistenta, de preferat cu un continut ridicat de vitamina C naturala, provenita din citrice. Un fresh pe zi si ceaiurile cu lamaie sunt recomandate.

Este absolut necesar sa pastrezi permanent legatura cu medicul curant.

Coronavirus - recomandari pentru femeile insarcinate

Amana cat de mult posibil evaluarile periodice, discutand permanent situatia cu medicul curant, insa tine cont ca trebuie facute consultatiile esentiale. Posibilele efecte ale unui episod de gripa pot fi stabilite din momentul in care sarcina are 12 saptamani

Protejeaza-te cat de mult posibil pana la momentul nasterii si reconsidera optiunea daca ai planificata o cezariana. Daca sunt simptome de viroza sau gripa, amana cezariana.

Suspiciunile de COVID 19 vor fi preluate de autoritati si tratate in spitalele desemnate, ca urmare exista riscul ca nasterea copilului sa se petreaca in cu totul alte conditii decat cele stabilite deja de voi. In plus, este bine sa iei in considerare nasterea intr-un spital ori clinica mai aproape de casa, date fiind restrictiile de circulatie impuse de autoritati.

Toate testele premergatoare nasterii, natural sau prin cezariana, se fac in functie de decizia medicului.

In acest moment, sotul sau partenerul de viata nu mai are acces in clinica la nastere.

Cum ma protejez de noul coronavirus

 • Spala-te des pe maini
 • Foloseste totdeauna un servetel cand tusesti sau stranutati
 • Arunca servetelul folosit si spala-te pe maini
 • Stai departe de persoane cu infectii ale cailor respiratorii
 • Evita orice iesire ne-esentiala in spatiul public
 • Foloseste masca de protectie, daca iesi in public
 • Tine permanent legatura cu medicul tau prin telefon sau on line si evita vizitele in clinici medicale

Coronovirus - gravide

 • Evita aglomeratia
 • Hidrateaza-te corect
 • Consuma vitamina C din surse naturale - un fresh pe zi, ceai cu lamaie, limonada
 • Daca simti ca nu iti ajunge aerul cand respiri, suna la 112
Consultant Medical Dr. SILVIU PETRISOR ISTOC Medic Primar - Obstetrica-ginecologie
Data publicării 07.04.2020