Cum influenteaza stresul fertilitatea la femei si barbati?

Cum influenteaza stresul fertilitatea la femei si barbati constituie subiectul a multiple studii desfasurate in ultimii ani. Eforturile cercetarilor s-au concentrat in mai multe directii: impactul stresului asupra ciclului menstrual, si implicit asupra procesului de ovulatie, legatura dintre stilul de viata – stres – fertilitatea masculina, influenta stresului asupra tratamentelor de fertilitate, managementul stresului prin psihoterapie pentru cresterea sanselor de a obtine o sarcina, atunci cand alte cauze medicale au fost eliminate.
Cum influenteaza stresul fertilitatea la femei si barbati?

Cuprins

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Tipuri de stres si impactul asupra fertilitatii

In esenta, stresul reprezinta raspunsul organismului la imprejurari pe care le resimte ca fiind primejdioase, daunatoare. Stresul acut apare in situatii singulare, provocate de un eveniment anume, se manifesta prin respiratie precipitata sau dificultati de respiratie, transpiratie la nivelul palmelor, piele rece si umeda. Stresul cronic in schimb, este de durata, are o evolutie lenta si poate cauza depresie, insomnie, inclusiv afectarea functiei naturale de aparare a organismului contra bolilor.

Stresul cronic este un factor de risc de luat in calcul in cazul cuplurilor care nu reusesc sa obtina o sarcina pe cale naturala, insa vizita la medicul specialist pentru un consult amanuntit este primordiala.

Infertilitatea nu este o afectiune simptomatica, cele mai multe cupluri descopera intamplator ca au o problema in a concepe, abia dupa o perioada de incercari nereusite.

In urma unei consultatii si a investigatiilor medicale recomandate, medicul ginecolog exclude existenta a numeroase patologii care impiedica conceptia (spre exemplu obstructia trompelor uterine, insuficienta ovariana, sindromul ovarelor polichistice si altele) ori a unor defecte anatomice, cum ar fi anomaliile structurale la nivelul uterului, ovarelor.

Stresul poate fi motivul intarzierii sau imposibilitatii de a concepe, caz in care cuplurile infertile necesita suport profesional pe termen lung din partea unui consilier psihologic, dar excluderea problemelor de natura ginecologica reprezinta primul pas.

Cum afecteaza stresul fertilitatea femeilor

Cortizolul, un hormon steroid, cunoscut sub denumirea de "hormon al stresului" inregistreaza valori crescute in sange in cazul sportivilor. Este una dintre explicatiile pentru care, printre factorii psihologici care afecteaza sportivii de performanta, se numara si stresul si anxietatea. Suprasolicitarea fizica, precum si un regim alimentar dezechilibrat, lipsit de caloriile necesare functionarii optime a organismului, pot perturba ciclul menstrual, producand efecte nedorite asupra fertilitatii. Sportivele de performanta se pot confrunta adesea cu menstruatii neregulate sau cu lipsa acestora, astfel fiind afectate ovulatia si sansele de a concepe un copil.

Nivelul crescut de cortizol in sange la femeile aparent sanatoase, care nu au fost diagnosticate cu afectiuni ginecologice de natura sa impiedice obtinerea unei sarcini ori a altor patologii subiacente, poate sa constituie o explicatie pentru imposibilitatea de a ramane insarcinate.

Sursele stresului sunt nelimitate, de la stresul profesional, la problemele financiare, persoanale, lipsa timpului pentru indeplinitarea tuturor activitatilor considerate indispensabile, diferite contexte sociale ori sanitare dificile, asa cum a fost pandemia Covid-19.

Aproximativ 5% dintre femei au experimentat intarzieri menstruale din cauza stresului provocat de anumite probleme cotidiene. Exista femei care din cauza stresului pot avea menstruatie neregulata sau pot sta fara menstruatie luni de zile. Cortizonul si alti hormoni, impiedicand procesul de ovulatie.

Cum afecteaza stresul fertilitatea barbatilor

Infertilitatea masculina este o conditie larg raspandita in randul cuplurilor si afecteaza milioane de barbati de varsta reproductiva la nivel mondial, efectele se rasfrang indirect si asupra cuplului, familiei. Spermatogeneza - procesul complex de formare a spermatozoizilor - angreneaza mecanisme endocrine si paracrine. Partea endocrina implica atat FSH (hormon de stimulare foliculara), cat si LH (hormon luteinizant). LH actioneaza prin intermediul testosteronului produs de celulele Leydig din testicule. Multe dintre cauzele infertilitatii la barbati tin de acest proces de spermatogeneza.

In ultimii ani, rolul stilului de viata in aparitia si dezvoltarea problemelor de fertilitate la barbati a generat un interes crescut. Varsta, stresul, alimentatia, consumul ridicat de cafeina fiind printre factorii de risc vizati. Mai multe studii de specialitate au investigat relatia dintre calitatea spermei si prezenta acestor factori de risc, demonstrand faptul ca stresul psihologic afecteaza calitatea spermei.

Gestionarea stresului

Gestionarea eficienta a stresului poate conduce la rezultate pozitive in ceea ce priveste conceptia, ameliorand efectele asupra infertilitatii. Evitarea situatiilor stresante si controlul celor care apar fiind printre masurile care pot fi adoptate, inclusiv de catre cuplurile infertile, a caror stare este amplificata de neputinta de a avea un copil la momentul dorit.

Este important de mentionat faptul ca ulterior, chiar daca problema conceptiei a fost depasita, cuplurile pot experimenta trairi similare si dupa nasterea copilului, in timpul ingrijirii si cresterii acestuia.

Infertilitatea indusa de stres, este des intalnita, asemenea altor afectiuni care provoaca dezechilibre hormonale, asa cum sunt afectiunile tiroidei, diabetul zaharat ori alte boli metabolice. Din fericire, stresul se poate tine sub control fie cu ajutorul unui specialist, fie prin eforturile proprii si cu ajutorul persoanelor apropiate.

 

Consultant Medical Dr. Silviu Petrisor Istoc
Data publicării 04.05.2022