Curiozitati despre viata bebelusului in burtica mamei (in viata intrauterina)

Viata incepe acolo unde spermatozoidul fecundeaza ovulul si astfel ia nastere celula ou sau zigot. Primele batai cardiace se pot auzi ecografic la 5 saptamani si 3-4 zile. Primele miscari ale bebelusului le vei percepe la 4 luni si jumatate la prima sarcina. Usor, usor constati miracolul din tine, o noua viata dependenta 100 % de tine. Daca tie iti e bine si bebelusul este bine, daca tu ai o suferinta o va resimti si el.
Curiozitati despre viata bebelusului in burtica mamei (in viata intrauterina)

Cuprins

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Ai aflat de curand ca vei fi mamica si vrei sa descoperi mai multe despre miracolul vietii intrauterine? Bebele a inceput sa creasca si esti curioasa sa stii care este programul lui zilnic, daca te poate auzi sau daca simte, de exemplu, gustul alimentelor pe care le consumi?  Atunci acest articol iti este dedicat si te invit sa il citesti.

Ce face bebelusul in burtica?

Bebelusul se misca

Desi miscarea bebelusului este imposibil sa fie perceputa la o dimensiune atat de mica, incepand cu saptamana a 8-a de sarcina, bebelusii se misca. Daca se afla la prima sarcina, mamica va percepe miscarile incepand cu 4 luni si jumatate, iar pentru urmatoarele sarcini, fiind obisnuita cu acea senzatie, miscarea poate fi simtita mai devreme, in luna a 4-a de sarcina.

Numarul mediu de lovituri pe zi este de 15-20, insa bebelusii sunt diferiti. De obicei atunci cand mamica este in repaus percepe mai des si mai intens miscarile.  Bebelusii dorm in burtica mamei aproximativ 17 ore pe zi, in intervaluri de 40-50 de minute. In cazul in care bebelusul tau nu reactioneaza la stimuli externi precum zgomot puternic, vocea ta, sau constati scaderea frecventei miscarilor intr-un interval de doua zile se recomanda sa consulti medicul ginecolog, aceste semne pot indica o suferinta fetala.

Bebelusul aude

Studiile spun ca auzul bebelusului incepe sa fie activ din saptamana a 18-a de sarcina. Sunetele au un impact surprinzator asupra batailor inimii fatului, in functie de vibratie si tonalitate pot creste sau scadea frecventa cardiaca. Bebelusul poate recunoaste vocea mamei incepand cu saptamana 24 de sarcina si raspunde prin cresterea batailor inimii.

Nu exista studii care sa confirme ca muzica simfonica creste IQ-ul bebelusului, dar exista o cercetare conform careia, cresterea unui bebelus prematur este mai rapida daca acesta asculta de 6 ori pe zi timp de cate 10 minute Brahms, Lullaby, Cantec de leagan.

Bebelusul poate simti gusturi

Incepand cu saptamana a 9-a de sarcina se formeaza gura, limba si impreuna cu aceasta si primii muguri ai papilelor gustative. Fatul pluteste in uter in lichidul amniotic si in mod natural inghite acest lichid si il inspira in plamani, procese ce ajuta la dezvoltarea tubului digestiv si plamanilor. Aromele din alimentele pe care le consumi vor trece prin sangele placentar in lichidul amniotic, astfel bebelusul tau odata ce va gusta lichidul amniotic, va avea si prima experinta culinara. In special acele arome intense precum cele produse de alimente picante, ceapa, usturoi, vanilie vor fi percepute mai intens. Bebelusii se nasc cu un simt al gustului foarte dezvoltat, prima preferinta va fi, desigur, pentru dulce, de aceea laptele matern este exact ceea ce au nevoie. La 6 luni cand incepe diversificarea alimentara, bebelusul tau e posibil sa prefere acele arome ale alimentelor pe care le-ai consumat in timpul sarcinii.Ce face bebelusul in burtica

Bebelusul poate mirosi

Nasul bebelusului tau incepe sa se formeze devreme, in primul trimestru al sarcinii. Orificiile nazale (narile) apar in al doilea trimestru. Receptorii pentru miros sunt formati insa, inca din saptamana a 10-a de sarcina. Acest lucru joaca un rol important in dezvoltarea bebelusului. Mirosul este in relatie cu gustul, astfel se creeaza preferinte pentru anumite arome. Dar mirosul are de asemeni o stransa conexiune cu emotiile bebelusului, fiind element cheie in procesul de atasament fata de mama. Bebelusul poate recunoaste cu usurinta mirosul mamei si al laptelui matern, aceste mirosuri sunt conectate cu nevoile de baza pentru confort si alimentatie.

Bebelusii plang

Prin intermediul ecografiilor 3D si 4D a fost studiat comportamentul bebelusului in uter si au fost surprinse momente cand acestia plang, uneori asociat cu plansul mamicii sau cu o suferinta a mamicii. Acestia nu plang cu lacrimi, deoarece nu le pot produce decat dupa ce se nasc, la aproximativ 3 saptamani de viata.

Bebelusii sughita

Sughitul este fiziologic pentru bebelusi si nu reprezinta un semnal de alarma. Acesta este perceput de mama ca o miscare ritmica, repetitiva, la intervale regulate, similara unei contractii musculare. De regula sughitul apare in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, de cele mai multe ori dupa luna a 6-a. Pentru bebelus, sughitul nu este dureros, insa pentru mamica poate fi deranjant mai ales daca acesta apare in timpul noptii. Pentru a incerca sa opresti sughitul bebelusului schimba pozitia cu burtica orientata spre partea stanga pentru a favoriza o buna oxigenare a fatului, dar de cele mai multe ori se va remite spontan in maxim 15 minute.

Bebelusii simt emotii

Bebelusii isi folosesc toate partile corpului pentru a absoarbi si a percepe informatii despre mediul inconjurator. Una dintre cele mai impresionante concluzii ale cercetatorilor este ca bebelusii pot percepe emotiile mamei inca din viata intrauterina. De exemplu atunci cand viitoarea mamica este stresata, fatul are tendinta sa isi atinga fata cu mana stanga de mai multe ori sau poate fi surprins chiar plangand.

Emotiile mamei duc la cresterea nivelurilor unor hormoni numiti ”de stres”, cum ar fi cortizolul, adrenalina, oxitocina. Acestia traverseaza placenta, iar daca se afla constant la nivele crescute pot determina hipertensiune arteriala materna, restrictie de crestere intrauterina, anomalii ale placentei, nastere prematura, sau pot afecta ulterior chiar viata adulta, prin cresterea riscului de diabet, obezitate afectiuni cardiovasculare.

Tot ceea ce faci si simti in timp ce esti insarcinata va fi perceput intr-o oarecare masura si de bebelusul tau nenascut. Aceasta include emotiile pe care le experimentezi, aerul pe care il respiri, sunetul mediului inconjurator si mancarea pe care o consumi. Astfel ofera-i bebelusului tau un mediu linistit, fericit si sanatos de dezvoltare. Stresul, anxietatea, gandurile negative cresc nivelele anumitor hormoni ce pot avea impact asupra dezvoltarii bebelusului tau.

Atunci cand te simti coplesita de emotii nu ezita sa discuti cu sotul tau, membrii familiei sau prietene care au mai trecut prin experienta sarcinii si vei vedea ca sentimentele de emotie intensa sunt normale, iar tot ceea ce trebuie sa faci este sa le dai o conotatie pozitiva.

 

Consultant Medical Dr. Raluca-Gabriela Enciu
Data publicării 07.05.2022
Data ultimei actualizari 26.01.2024