Recuperarea dupa cezariana

Perioada de sarcina si nasterea reprezinta momente importante in viata unei femei si presupun aparitia unor modificari majore atat in plan fizic, cat si psihic pentru proaspata mamica. Unul dintre aspectele care trebuie luate in considerare inca din timpul sarcinii este reprezentat de modalitatea de nastere naturala sau prin cezariana. Operatia de cezariana este o interventie chirurgicala majora pe care medicul o va recomanda in momentul in care beneficiile acestui tip de nastere vor depasi riscurile asociate, pentru a nu pune copilul, si nici mama, in pericol.
Recuperarea dupa cezariana

Travaliul care nu avanseaza, hipoxia fatului, sarcina multipla, prezentatia pelvina sau transversala a copilului reprezina cateva dintre situatiile in care este recomandata nasterea prin cezariana.

Cuprins

In situatia in care gravida opteaza pentru nasterea prin cezariana, exista cateva aspecte cu privire la interventia chirurgicala in sine si mai ales legate de ingrijirea ulterioara la domiciliu care trebuie luate in considerare si anume:

  • Gradul de disconfort generat de incizia chirurgicala abdominala - cat timp doare operatia de cezariana
  • Timpul necesar recuperarii organismului dupa nasterea prin cezariana
  • Ingrijirea dupa nastere prin cezariana a inciziei chirurgicale
  • Limitarea pospartum a efortului fizic
  • Adaptarea pozitiei in timpul alaptarii
  • Schimbarile fiziologice ale organismului dupa nasterea prin cezariana.

Aceste aspecte trebuie discutate si clarificate cu viitoarea mama inainte de momentul nasterii pentru a facilita adaptarea acesteia la conditiile impuse dupa externarea din spital.

Ingrijirea dupa cezariana

Perioada de spitalizare dupa nasterea prin cezariana este cuprinsa in majoritatea cazurilor intre 2 si 4 zile, in acest timp avand loc si primele interactiuni cu nou-nascutul si inceperea alaptatului. Medicii recomanda evitarea repaosului la pat si incurajeaza miscarea prin efectuarea catorva pasi la cateva ore dupa nasterea prin cezariana pentru a grabi vindecarea postoperatorie.

Miscarea previne in acelasi timp formarea trombilor la nivelul membrelor inferioare si aparitia constipatiei prin mentinerea tranzitului intestinal. Pe timpul spitalizarii, medicul va monitoriza aspectul plagii operatorii, cantitatea de lichide consumate, frecventa urinarilor si a scaunelor emise.

Starea de oboseala constanta si disconfortul abdominal generat de incizia chirurgicala abdominala sunt frecvent intalnite, insa pot fi ameliorate prin urmarea anumitor sfaturi pentru recuperarea dupa cezariana la domiciliu care cuprind:

  • Evitarea efortului fizic: este important ca in primele saptamani dupa nasterea prin cezariana sa se evite ridicarea obiectelor grele sau efectuarea altor activitati casnice care determina suprasolicitarea musculaturii abdominale; mersul pe jos la pas domol poate inlocui cu succes in primele saptamani dupa nastere, jogging-ul sau alte activitati sportive practicate inainte de sarcina, favorizand in acelasi timp accelerarea proceselor de vindecare ale organismului
  • Administrarea de antialgice pentru diminuarea durerii: durerea abdominala dupa nasterea prin cezariana difera de la caz la caz ca intensitate si durata, insa in majoritatea situatiilor se remite dupa o perioada de 5-6 saptamani de la interventie. Ibuprofenul sau acetaminofenul reprezinta cateva dintre preparatele medicamentoase care se pot utiliza in siguranta pentru ameliorarea durerilor dupa nasterea prin cezariana, chiar si la femeile care alapteaza. Utilizarea pernelor electrice poate duce la scaderea durerilor abdominale de dupa nasterea prin cezariana
  • Ingrijirea plagii operatorii: incizia chirurgicala efectuata pentru nasterea prin cezariana necesita ingrijire speciala care consta in evitarea dusurilor si bailor prelungite pana la indepartarea firelor de sutura. Bandajele sterile trebuie schimbate periodic pentru mentinerea curata a plagii operatorii, iar in cazul in care se observa inrosirea, edematierea sau aparitia de secretii purulente la nivelul inciziei, este necesara prezentarea cat mai rapida la medic.

Timpul total de vindecare al plagii operatorii este cuprins intre 4 si 6 saptamani dupa nastere, in aceasta perioada fiind recomandata mentinerea unei posturi adecvate atat in timpul mersului, cat si in repaos. In timpul stranutului sau tusitului se indica sustinerea abdomenului in zona inciziei, pentru a preveni dehiscenta (deschiderea) plagii, datorata cresterii bruste a presiunii intraabdominale.

Se recomanda ca dupa vindecarea inciziei abdominale si disparitia durerii, reluarea activitatilor fizice normale si a relatiilor intime sa fie efectuate gradual, fara a forta organismul.

Modificari fiziologice dupa nasterea prin cezariana

Modificari fiziologice dupa nasterea prin cezariana

In perioada de recuperare care urmeaza nasterii prin cezariana au loc cateva modificari fiziologice la nivelul organismului si anume:

  • Eliminarea pe cale vaginala timp de cateva saptamani a mucoasei superficiale care a captusit uterul pe perioada sarcinii. Initial secretiile sunt abundente, de tip sangvinolent, insa cu trecerea timpului acestea se diminueaza cantitativ, devin rozalii si in final sidefii
  • Contractiile uterine in primele zile de dupa nasterea prin cezariana - aceste contractii sunt similare celor din perioada menstruala si au ca scop asigurarea hemostazei la nivelul vascularizatiei uterine si prevenirea hemoragiilor dupa nastere.

Posibile complicatii

Exista insa si situatii in care recuperarea dupa nasterea prin cezariana nu decurge armonios, existand riscul de aparitie al anumitor complicatii care necesita prezentarea la medic si anume:

  • Durere intensa la nivelul inciziei
  • Infectia plagii chirurgicale
  • Sangerari vaginale abundente
  • Durere toracica
  • Dispnee (senzatia de lipsa a aerului, respiratie dificila)
  • Febra
  • Edem sau durere la nivelul membrelor inferioare.

Aceste manifestari reprezinta semnale de alarma care necesita identificare rapida si adresarea catre medic in vederea administrarii de tratament si acordare a ingrijirilor de specialitate.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Pozitii de alaptare dupa cezariana

Alaptarea sugarului dupa nasterea prin cezariana poate genera disconfort proaspetei mamici datorita pozitiei vicioase pe care trebuie sa o adopte in mod repetat pentru hranirea copilului. Pozitiile de alaptare cele mai confortabile dupa nasterea prin cezariana sunt:

  • Alaptarea in decubit dorsal: reprezinta prima pozitie de atasare a copilului la san imediat dupa nastere si presupune plasarea sugarului pe abdomenul mamei cu gura la nivelul sanului si picioarele departe de plaga abdominala, in timp ce mama adopta o pozitie in semidecubit dorsal cu perne de sprijin la spate
  • Alaptarea in decubit lateral cu pozitionarea copilului pe o perna si sustinerea capului acestuia cu mana de partea contralaterala
  • Pozitia “minge de fotbal”: este utilizata mai ales la sugarii care prezinta dificultate de atasare la san si presupune plasarea copilului in partea laterala a mamei, care il sustine in timpul alaptarii cu ajutorul antebratului si al mainii, la fel cum tine mingea un jucator de fotbal american.

Recuperarea dupa cezariana implica o multitudine de modificari la nivelul organismului. Este foarte important de inteles faptul ca aceste procese pot necesita o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, in functie de particularitatile fiecarei persoane. Fiecare organism se regenereaza in ritmul propriu dupa operatia cezariana si este in regula daca recuperararea dureaza mai mult de 6 saptamani, atat timp cat evolutia este favorabila si nu apar complicatii nedorite.

 

Referinte:

 

Data publicării 14.05.2022
Data ultimei actualizari 19.05.2023