Cum poti combate durerile de cap?

In clasificarea Societatii Internationale pentru Studiul Durerilor de Cap (International Headache Society – IHS), cefaleea de tip tensiune este cea mai frecventa dintre durerile de cap cronice sau recurente (repetitive). Cea mai frecventa cauza a acestor dureri este stresul.
durere de cap
Tratament dureri de cap

Care sunt simptomele cefaleei de tip tensiune?

Cefaleea de tip tensiune este resimtita ca o strangere in zona frontala sau in zona cefei si a partii posterioare a capului (zona occipitala); este de obicei bilaterala si de intensitate moderata. Este prezenta in majoritatea zilelor si este mai accentuata in situatii de anxietate sau de stres emotional. Apare de obicei de la primele ore ale diminetii si nu este agravata de efortul fizic (dimpotriva, exercitiile fizice au un important rol terapeutic). Persoana afectata are dificultati de concentrare si, de multe ori, insomnie. Spre deosebire de migrena, nu se asociaza cu greata, varsaturi sau intoleranta la lumina (fotofobie).


Cefaleea de tip tensiune apare mai frecvent la persoane tinere si de varsta medie (intre 20 si 50 de ani). Daca aceste dureri de cap apar dupa varsta de 50 ani, creste probabilitatea unor cauze organice.


Mecanismul prin care se presupune ca se produce durerea de cap de tip tensiune este contractia muschilor capului si gatului generata de reactiile biochimice de stres, dar si de unele comportamente asociate cu stresul fizic si emotional (pozitii incomode, incordate).


Cefaleea de tip tensiune cedeaza de obicei la medicamentele de tip antialgic, dar e bine sa aveti in vedere riscul de abuz. Oricum medicamentele de acest tip actioneaza doar asupra simptomului (inlaturandu-l temporar), nu asupra cauzei (de obicei stresul).

Investigarea simptomelor si solutii pentru cefaleea de tip tensiune

Simptomele cefaleei de tip tensiune trebuie investigata adecvat, pentru depistarea unor cauze organice:
  • orice durere nou aparuta
  • durerile de cap care devin mai frecvente sau isi schimba caracteristicile
  • durerile de cap care se asociaza cu alte simptome de alarma
Se intampla ca dupa verificarea simptomelor folosind aparatura performanta, sa se ajunga la concluzia ca nu au fost gasite cauze organice care sa explice complet durerea. In acest caz, trebuie acceptata ipoteza conform careia cefaleea este un semn al depasirii capacitatii de adaptare, asadar este un semn al stresului. Pentru a diminua stresul si odata cu el si cefaleea de tip tensiune, pot fi luate masuri terapeutice adecvate:
  • alimentatie echilibrata (mesele neregulate creeaza variatii mari ale glicemiei, precum si ingerarea repetata si excesiva de dulciuri concentrate). Suplimentele nutritive sau vitaminele sunt utile doar daca raspund unei nevoi (lipse), altfel exista si tulburari cauzate de excesul acestora
  • exercitiu fizic (zilnic sau macar 1 ora de trei ori pe saptamana)
  • relaxare (macar o ora pe zi dedicata unor activitati placute; daca nu reusiti sa faceti acest lucru, s-ar  putea sa nu fie vorba de lipsa de timp ci si de pierderea abilitatii de relaxare)
  • evitarea substantelor psihoactive in exces (alcool, cafea, tutun, calmante)
  • igiena somnului
  • tratarea eventualelor tulburari psihologice legate de stres (depresie, anxietate)
Data publicării 02.11.2018