Cum poți combate durerile de cap

În clasificarea Societății Internaționale pentru Studiul Durerilor de Cap (International Headache Society – IHS), cefaleea de tip tensiune este cea mai frecventă dintre durerile de cap cronice sau recurente (repetitive). Cea mai frecventă cauză a acestor dureri este stresul.

Care sunt simptomele cefaleei de tip tensiune?

Cefaleea de tip tensiune este resimțită ca o strângere în zona frontală sau în zona cefei și a părții posterioare a capului (zona occipitală); este de obicei bilaterală și de intensitate moderată. Este prezentă în majoritatea zilelor și este mai accentuată în situații de anxietate sau de stres emoțional. Apare de obicei de la primele ore ale dimineții și nu este agravată de efortul fizic (dimpotrivă, exercițiile fizice au un important rol terapeutic). Persoana afectată are dificultăți de concentrare și, de multe ori, insomnie. Spre deosebire de migrenă, nu se asociază cu greață, vărsături sau intoleranță la lumină (fotofobie).

 

Cefaleea de tip tensiune apare mai frecvent la persoane tinere și de vârstă medie (între 20 și 50 de ani). Dacă aceste dureri de cap apar după vârsta de 50 ani, crește probabilitatea unor cauze organice.

 

Mecanismul prin care se presupune că se produce durerea de cap de tip tensiune este contracția mușchilor capului și gâtului generată de reacțiile biochimice de stres, dar și de unele comportamente asociate cu stresul fizic și emoțional (poziții incomode, încordate).

 

Cefaleea de tip tensiune cedează de obicei la medicamentele de tip antialgic, dar e bine să aveți în vedere riscul de abuz. Oricum medicamentele de acest tip acționează doar asupra simptomului (înlăturându-l temporar), nu asupra cauzei (de obicei stresul).

Investigarea simptomelor si solutii pentru cefaleea de tip tensiune

Simptomele cefaleei de tip tensiune trebuie investigată adecvat, pentru depistarea unor cauze organice:
  • orice durere nou apărută
  • durerile de cap care devin mai frecvente sau își schimbă caracteristicile
  • durerile de cap care se asociază cu alte simptome de alarmă
Se întâmplă ca după verificarea simptomelor folosind aparatură performantă, să se ajungă la concluzia ca nu au fost gasite cauze organice care să explice complet durerea. În acest caz, trebuie acceptată ipoteza conform căreia cefaleea este un semn al depășirii capacității de adaptare, așadar este un semn al stresului. Pentru a diminua stresul și odată cu el și cefaleea de tip tensiune, pot fi luate măsuri terapeutice adecvate:
  • alimentație echilibrată (mesele neregulate creează variații mari ale glicemiei, precum și ingerarea repetată și excesivă de dulciuri concentrate). Suplimentele nutritive sau vitaminele sunt utile doar dacă răspund unei nevoi (lipse), altfel există și tulburări cauzate de excesul acestora
  • exercițiu fizic (zilnic sau măcar 1 oră de trei ori pe săptămână)
  • relaxare (măcar o oră pe zi dedicată unor activități plăcute; dacă nu reușiți să faceți acest lucru, s-ar  putea să nu fie vorba de lipsă de timp ci și de pierderea abilității de relaxare)
  • evitarea substanțelor psihoactive în exces (alcool, cafea, tutun, calmante)
  • igiena somnului
  • tratarea eventualelor tulburări psihologice legate de stres (depresie, anxietate)
Data publicării 02.11.2018