Cum putem ajunge la greutatea ideala? Afla parerea specialistilor!

Excesul de greutate suprasolicita inima si poate determina cresterea tensiunii arteriale, cresterea colesterolului, sau aparitia diabetului. Astfel, scaderea in greutate este una din cele mai bune variante aflate la dispozitia noastra in vederea scaderii riscului de boala cardiovasculara (dar si de alte boli).
greutate optima
Cum ajungi la greutatea ideala
Este important de constientizat ca persoanele supraponderale si obeze sunt mai predispuse la boli de inima si accidente vasculare cerebrale, chiar daca nu prezinta alti factori de risc (fumat, colesterol ridicat, rude cu boli de inima etc.)

Cum pot sa scad in greutate?

  • Este usor sa incepi o dieta, este mai greu sa o mentii! Pregateste-te prin stabilirea de obiective si gandeste-te la obstacole si la cum le vei depasi.
  • Vorbeste cu un medic care te poate sfatui ce poti manca. Nu este bine sa urmezi diete fade, sa stai nemancat sau sa scazi rapid in greutate.
  • Gandeste-te la obiceiurile tale alimentare. Poate ca este de ajutor sa iti alegi un anumit spatiu dedicat (camera) unde sa mananci.
  • Gandeste-te cum vei rezista tentatiei. Cand ti se vor oferi alimente bogate caloric, refuza-le politicos, dar ferm. Incearca sa mananci in locuri unde exista si variante de alimente recomandate (cu putine calorii).
  • Fa-ti planul. Daca supararea, stresul sau plictiseala te fac sa mananci mai mult, hotaraste dinainte ce vei face in acea situatie. Gaseste-ti un hobby, iesi la plimbare, intalneste-te cu un prieten sau citeste o carte.
  • Fii realist: vei face pasi inapoi. Daca ai mancat ce nu ar fi trebuit, nu renunta la dieta si nu te supara pe tine. Revino la ceea ce faceai.

Cum ar trebui sa-mi schimb obiceiurile alimentare?

  • Mananca incet, portii mai mici; evita sa-ti mai pui mancare dupa aceea in farfurie.
  • Mananca mai putin si mai des in loc sa ai o singura masa principala. Nu sari peste mese.
  • Alege alimente sanatoase si variate, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale sau pastele integrale, fasolea, lactatele degresate sau cu continut scazut de grasime, pestele si carnea de pasare fara piele.
  • Gateste alimentele in moduri care reduc continutul de grasime: la cuptor, prin fierbere sau frigere. Nu praji alimentele.
  • Citeste etichetele produselor alimentare si evita alimentele care au adaos de zahar, grasimi saturate sau trans (unt, smantana, untura, margarina), sare, substante bogat calorice.
  • Evita produsele de patiserie, bauturile indulcite, drops-urile cu mult zahar, placintele, prajiturile.
  • Bea multa apa. Limiteaza consumul de alcool sau bauturile bogat calorice.

Cum poate ajuta activitatea fizica?

Cand ne dorim sa scadem in greutate, activitatea fizica este aproape la fel de importanta ca dieta! In plus, activitatea fizica regulata scade riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala si este benefica pentru multe alte aspecte ale vietii si sanatatii noastre. Daca ai o boala cronica, intreaba-ti medicul ce tip de activitate fizica iti este recomandata.
 
Durata si intensitatea exercitiilor fizice necesare pentru a te mentine sanatos depind de cat mananci. Pentru a ajunge la o greutate ideala si a mentine aceasta stare, ar trebui, in general, sa faci cel putin 150 de minute de exercitiu fizic moderat ca intensitate (mers rapid), saptamanal.  Activitatea fizica poate fi sporita, iar cantitatea de calorii pe care o mananci ar trebui scazuta treptat, in timp, pana ajungi la un echilibru.

Cum te pot ajuta specialistii Medicover?

Pentru a adopta mai usor un stil de viata sanatos, Medicover iti pune la dispozitie o gama variata de Programe de Consiliere, inclusiv planuri personalizate de nutritie, precum si acces la o echipa experimentata de Chirurgie Bariatrica.
 
Programele de Consiliere in Nutritie si Alimentatie Sanatoasa sunt realizate de medici endocrinologi cu specializare si experienta practica in consiliere pentru scadere ponderala si terapie nutritionala. Aceste programe presupun consiliere nutritionala si monitorizare periodica, adaptate stilului de viata si nevoilor fiecarei persoane, pentru: scadere in greutate, stil de viata sanatos, alimentatie sanatoasa pentru femei gravide si care alapteaza.
 
Programele sustin si completeaza tratamentul medicamentos in afectiuni cronice, in a caror ameliorare si tratare scaderea in greutate joaca un rol important: sindromul ovarelor polichistice, infertilitate, sindrom metabolic (hipertensiune, dislipidemie, hiperuricemie, toleranta alterata la glucoza, diabet zaharat, afectiuni digestive.
 
Chirurgia Bariatrica are ca obiectiv scaderea ponderala durabila, cu ameliorarea starii de sanatate, diminuarea sau disparitia comorbiditatilor (de exemplu stari de anxietate) si cresterea calitatii vietii pacientilor. Aceasta este considerata cel mai eficient tratament al obezitatii morbide. Specialistii Medicover acorda o importanta deosebita pregatirii pre- si post-operatorii, astfel incat fiecare pacient sa beneficieze de cel mai potrivit plan personalizat de tratament, in functie de starea sa de sanatate.

 

Sursa:

The potențial role of sugar (fructose) în the epidemic of hypertension, obesity and metabolic syndrome, diabetes, kidney disease, and cardiovascular diseasehttps://academic.oup.com/ajcn/article/86/4/899/4649308

 

Data publicării 12.10.2018