Cum sa evitam tulburarile digestive cand suntem in concediu

Concediul din perioada verii reprezinta cea mai asteptata perioada libera din an, mai ales in contextul actual al ridicarii restrictiilor impuse in timpul pandemiei de Coronavirus. Deplasarea catre zone turistice mai mult sau mai putin aglomerate in scop recreativ, presupune parasirea zonei de confort a domiciliului si nu de putine ori implica schimbarea, pentru o scurta perioada de timp, a obiceiurilor alimentare obisnuite. In anumite situatii, temperaturile ridicate, umezeala, stresul si alimentatia pot determina aparitia tulburarilor digestive in perioada vacantei de vara.
Cum sa evitam tulburarile digestive cand suntem in concediu

Cuprins

Pentru a evita tulburarile digestive pe timpul vacantei de vara este bine sa cunoastem care sunt principalele cauze care le determina aparitia si care sunt metodele de preventie si tratament ale acestora.

Tulburarile digestive in perioada vacantei de vara - cauze

Principalii factori care pot determina aparitia tulburarilor gastrice si intestinale in perioada concediului sunt reprezentati de catre:

  • Temperaturile ridicate specifice sezonului cald care favorizeaza dezvoltarea si inmultirea rapida a bacteriilor, contaminand in mod frecvent apa si preparatele alimentare depozitate incorect. Suplimentar, pe timpul verii digestia este ingreunata de consumul alimentelor obtinute prin prajire sau care contin maioneza, sosuri ori creme, in sezonul cald fiind recomandat sa se mentina o dieta alimentara mai usoara, compusa din fructe si legume proaspete, branzeturi pasteurizate si multe lichide pentru mentinerea unui nivel optim de hidratare.
  • Schimbarea mediului implica adaptarea temporara la conditii de trai si obiceiuri alimentare diferite de rutina zilnica, in special pe timpul calatoriilor in tari exotice sau zone endemice cu risc inalt de contractare ai anumitor patogeni specifici. Deplasarea in Orientul Mijlociu (Turcia, Egipt, Arabia Saudita) sau Orientul Indepartat (China - Hong Kong, Japonia) implica consumul de alimente specifice acestor zone si cuprind in mod frecvent carne de oaie, miel, intens condimentate, peste, fructe de mare, insecte. Localnicii pot consuma zilnic acest tip de preparate fara a prezenta dereglari ale tractului intestinal, insa pentru europeni, aceasta tranzitie poate determina aparitia unor afectiuni gastro intestinale tranzitorii. Consumul anumitor bauturi alcoolice sau non alcoolice specifice acestor zone pot favoriza in anumite situatii aparitia dezechilibrelor la nivel gastric si intestinal, manifestate prin arsuri retrosternale, episoade de diaree acuta sau constipatie.
  • Schimbarea fusului orar reprezinta un alt motiv care favorizeaza aparitia afectiunilor digestive in timpul concediului de vara, in special in situatiile in care destinatia de vacanta se afla in locatii cu diferente mari de timp fata de domiciliu.
  • Excesele alimentare - varietatea de produse noi, imbietoare prin aspect si miros poate duce la excese alimentare care sunt urmate in mod frecvent de tulburari ale tranzitului intestinal si favorizeaza aparitia dezechilibrelor hidro-electrolitice prin varsaturi si/sau episoade diareice acute.
  • Prepararea alimentelor - chiar daca destinatia aleasa pentru petrecerea concediului de vara nu se afla in zone indepartate, este bine de stiut faptul ca in anumite situatii, consumul de alimente semipreparate din aeroport sau popasuri poate determina anumite patologii gastrice si intestinale datorita conditiilor de preparare si depozitare necorespunzatoare, care favorizeaza contaminarea cu bacterii enteropatogene.

Riscul de indigestie creste in situatiile in care mancarea este preparata pe vase de croaziera sau in locatii improprii, care nu beneficiaza de conditii de depozitare corespunzatoare a alimentelor, inainte si dupa preparea acestora (street food, corturi in desert, cherhanale pe malul apelor).

Tulburarile digestive frecvent intalnite in timpul vacantelor de vara pot fi cauzate si de frecventarea litoralului, psicinelor si a spa-urilor din incinta hotelurilor. Afectiunile digestive contractate in aceste locatii se datoreaza germenilor enteropatogeni care contamineaza nisipul sau apa din bazinele de inot si sunt mai frecvent intalnite la copiii mici, ce pot ingera accidental aceste microorganisme.

Din ce cauze apar tulburarile digestive in perioada vacantei de vara

Cele mai frecvente tulburari digestive in timpul concediului de vara

Cele mai des intalnite afectiuni digestive in timpul concediului de vara sunt reprezentate de enterocolita, diareea calatorului si toxiinfectia alimentara.

  • Enterocolita reprezinta o afectiune intestinala care poate fi determinata de virusuri, paraziti sau fungi care se manifesta prin episoade diareice acute insotite de crampe abdominale, senzatie de greata, varsaturi si in anumite situatii stare generala alterata datorata dezechilibrelor hidro electrolitice importante; consumul de alimente contaminate direct de la sursa asa cum este cazul oualor de gaina, poate determina infectie cu Salmonella. Agentii patogeni implicati in mod uzual in aparitia enterocolitelor sunt reprezentate de Salmonella, Escherichia coli, enterovirusuri, adenovirusuri, Giardia lamblia, Candida spp.
  • Toxiinfectia alimentara reprezinta o patologie care se datoreaza ingestiei de alimente contaminate cu bacterii capabile sa sintetizeze enterotoxine, care se manifesta in decurs de 1-6 ore de la consumul produselor alterate si determina aparitia senzatiei de greata, varsaturi si crampe abdominale. Staphylococcus aureus reprezinta patogenul cel mai frecvent implicat in etiologia toxiinfectiilor alimentare favorizate de consumul de carne si preparate cu sosuri si maioneza alterata.
  • Diareea calatorului reprezinta o afectiune intestinala care apare dupa consumul de apa si alimente contaminate si se manifesta prin crampe abdominale si scaune moi, apoase. Aceasta afectiune se datoreaza in mod frecvent infectiei cu E.coli, o bacterie enteropatogena care poate contamina alimentele in situatia in care acestea sunt preparate in conditii de igiena precara. Afectiunea debuteaza brusc in timpul calatoriei insa de cele mai multe ori simptomele se amelioreaza spontan (fara tratament) si dispar complet in decurs de o saptamana de la aparitie.

Este important de cunoscut faptul ca in anumite situatii, deplasarea in locatii exotice, care ofera cazare in spatii prevazute cu instalatii sanitare de apa curenta nu presupune ca aceasta este si potabila. In astfel de imprejurari, este recomandata utilizarea apei imbuteliate atat pentru igiena dentara cat si pentru hidratare optima pe parcursul sederii in locatia respectiva.

Preventia afectiunilor digestive in vacanta

Pentru a preveni aparitia neplacerilor cauzate de afectiunile gastrice si intestinale manifestate in timpul concediului este necesara respectarea catorva reguli simple:

  • Igienizarea corespunzatoare a mainilor inainte de masa prin spalarea frecventa a acestora cu apa si sapun sau utilizarea unei solutii pe baza de alcool
  • Evitarea consumului de alimente in locatii care nu beneficiaza de spatii special amenajate pentru gatirea si pastrarea corespunzatoare a hranei
  • Consumul de alimente preparate corespunzator la temperaturi inalte. Este indicat sa se evite carnea cruda sau pregatita “in sange”, sushi, fructele de mare sau scoicile insuficient gatite
  • Evitarea consumului de carne si legume conservate datorita riscului de contaminare al acestora cu Clostridium botulinum, o bacterie anaeroba ce sintetizeaza neurotoxine
  • Evitarea consumului de alimente care au fost mentinute la temperatura camerei mai mult de 2 ore sau mai mult de 1 ora in cazul in care temperatura ambientala depaseste 32° C
  • Spalarea sau decojirea fructelor si legumelor inainte de consumarea lor in stare cruda
  • Consumul de apa imbuteliata sau fiarta si racita cu evitarea surselor de apa locala din fantani, izvoare, rauri sau chiuveta. Este recomandat sa se evite inghitirea accidentala de apa in timpul inotului in locuri neamenajate (rauri, lacuri), consumul de gheata in bautura (gheata poate proveni din apa de la robinet) si spalatul pe dinti cu apa curenta (se recomanda tot apa imbuteliata); evitarea consumului de lapte nepasteurizat deoarece acesta poate fi contaminat cu bacterii patogene transmise de la animale bolnave (mastite la bovine, ovine, caprine)
  • Evitarea exceselor alimentare si de alcool
  • Mentinerea unui program regulat de odihna. Lipsa de somn afecteaza flora intestinala favorizand aparitia senzatiei de greata, diaree sau constipatie.

Trusa de medicamente pentru concediu

Pentru prevenirea si tratarea eficienta a unor eventuale afectiuni gastrice si intestinale care pot surveni in perioada concediului, este recomandat ca bagajul de vacanta, sa contina pe langa obiectele vestimentare si cosmetice de ingrijire personala, o trusa de medicamente care sa contina:

  • Preparate utilizate in cazul diareei calatorului, loperamida, anti-diaretice, solutii pentru rehidratare orala
  • Antiacide care absorb cantitatea de acid clorhidric, reducandu-o, si care creeaza totodata un film protector
  • Laxative usoare - bisacodyl si docusat sodic pentru tratarea constipatiei
  • Antiemetice pentru starile de greata.

Suplimentar fata de medicatia specifica dereglarilor digestive, in trusa continuta in bagajul pentru vacanta trebuie adaugate antipiretice, antialgice, antihistaminice, antimicotice sub forma de spray sau unguent, o crema cu antibiotic si antiseptic local si pansament steril pentru tratarea eventualelor leziuni tegumentare accidentale. In cazul in care vacanta planificata presupune deplasare in zone endemice (Africa Asia, America latina) este recomandata imunizarea impotriva febrei tifoide, holerei, hepatitei A si B, tuberculozei si tetanosului prin administrarea de vaccinuri specifice in centrele de vaccinare internationala acreditate.

Pentru mai multe informatii si programari in centrele de vaccinare internationala Medicover, ne puteti contacta in call center.

 

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Referinte:

Data publicării 21.07.2022
Data ultimei actualizari 08.05.2023