De ce imi amortesc picioarele?

Senzatia neplacuta de amorteala, furnicaturi, arsuri, intepaturi sau senzatia de rece la nivelul pielii, care se manifesta mai frecvent la nivelul extremitatilor, poarta numele de parestezie sau amorteala picioarelor ori a mainilor.
Amorteala picioarelor

Cuprins

Cauze amorteala picioare

Printre cauzele implicate frecvent in amorteala picioarelor se numara:

  • Pozitii vicioase - principala cauza care favorizeaza aparitia paresteziilor la nivelul membrelor inferioare este reprezentata de adoptarea de pozitiilor vicioase pe durata noptii ori in timpul activitatilor zilnice, care implica sedentarism prelungit in pozitia “picior peste picior” sau cu un membru pelvin flectat sub sezut. Viciile de postura determina compresii la nivelul diferitelor radacini nervoase care deservesc membrele inferioare si favorizeaza aparitia amortelii temporare, benigne, care se remite spontan fara tratament.
  • Incaltaminte neadecvata si pozitia “picior peste picior” – in cazul membrelor inferioare, paresteziile se manifesta mai frecvent pe fata laterala a gambei, fiind determinate de compresia temporara a nervului fibular la adoptarea pozitiei picior peste picior. Purtarea de incaltaminte neadecvata care strange si limiteaza miscarile piciorului sau cu tocuri inalte reprezinta o alta cauza de manifestare a paresteziilor la nivelul membrului pelvin.
  • Tratamente medicale - anumite terapii care presupun administrarea de chimioterapice, tuberculostatice, antiepileptice sau antibiotice, pot avea ca efect advers la anumiti pacienti, aparitia de parestezii la nivelul membrelor superioare si inferioare.
  • Boli cronice - in anumite situatii insa, amorteala picioarelor poate reprezenta o manifestare secundara a unei boli cu evolutie cronica, de tipul neuropatiei diabetice sau se poate datora unei discopatii lombare care exercita compresie la nivelul anumitor radacini nervoase cu emergenta la acest nivel.
  • Leziuni neuronale - leziunile neuronale cauzate de traumatisme sau stres repetitiv ori infectiile virale si bacteriene reprezinta alte cauze care genereaza aparitia paresteziilor la nivelul membrelor inferioare.

Amorteala picioarelor - cauze neurologice

Paresteziile membrelor inferioare de cauza diabetica poarta denumirea de neuropatie diabetica si reprezinta o disfunctie a nervilor periferici generata de valorile hiperglicemice care apar la pacientii cu diabet zaharat dezechilibrat. Neuropatia diabetica reprezinta cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat, fiind o patologie cu evolutie ireversibila si impact major asupra calitatii vietii pacientului.

Leziunile nervoase periferice se produc dupa expunerea prelungita (ani) la valori crescute ale glicemiei, iar simptomatologia reprezentata de parestezii se poate manifesta tarziu in evolutia bolii, la intervale de timp care variaza de la cativa ani si pana la 20 de ani.

Factorii de risc implicati in accelerarea proceselor patologice ce determina in final aparitia paresteziilor membrelor inferioare la diabeticii cronici sunt:

  • Obezitatea
  • Hipertensiunea arteriala
  • Hipercolesterolemia
  • Nefropatia diabetica
  • Fumatul
  • Consumul exagerat de alcool.

Procesele patologice care determina aparitia leziunilor nervoase la diabeticii cronici sunt variate si includ pe langa actiunea nociva directa a glucozei si a metabolitilor acesteia asupra filetelor nervoase, afectare vasculara secundara, cu aparitia dezechilibrelor metabolice neuronale.

Paresteziile membrelor inferioare de cauza diabetica se instaleaza gradual odata cu evolutia bolii, sunt insotite de alterarea perceptiei tegumentare de cald/rece, diminuarea fortei musculare, dificultati de mentinere ale echilibrului postural si, in cele din urma, de modificari trofice tegumentare reprezentate de ulceratii si infectii ale tesuturilor moi cu necroza si risc de septicemie.

Deficitul de vitamina E, B1, B6, B12 si niacina

Deficitul de vitamina E, B1, B6, B12 si niacina reprezinta o alta cauza care genereaza aparitia amortelii picioarelor si mainilor, alaturi de tulburarile senzoriale si dificultatile de concentrare.

Vitaminele din complexul B reprezinta factori nutritivi esentiali de provenienta exogena (nu pot fi sintetizate de catre organism) ce sustin buna functionare a sistemului nervos prin asigurarea sintezei de mielina.

Vitamina E reprezinta un alt compus de provenienta exogena care protejeaza sistemul nervos de actiunea daunatoare a radicalilor liberi datorita rolul sau puternic antioxidant.

Polineuropatia de cauza alcoolica

Polineuropatia de cauza alcoolica reprezinta o tulburare neurologica care implica afectarea nervilor periferici prin consumul cronic si in cantitati crescute de alcool, alaturi de deficitul nutritional. In majoritatea situatiilor, alcoolismul este insotit de tulburari alimentare severe care determina status nutritional deficitar prin aportul insuficient de nutrienti.

Abuzul de alcool afecteaza mucoasa gastro-intestinala si reduce gradul de absorbtie al vitaminelor de provenienta alimentara accentuand carentele nutritionale care determina aparitia polineuropatiei manifestate prin amorteala la nivelul membrelor pelvine.

Statusul nutritional deficitar al alcoolicilor priveaza organismul de cofactorii necesari pentru metabolizarea optima a glucozei si obtinerea de energie. Deficitul de energie este resimtit si la nivel neuronal, prin aparitia unei demielinizari a nervilor periferici, ce determina deteriorarea celulelor nervoase si aparitia paresteziilor membrelor inferioare.

Simptomatologia neurologica a polineuropatiei alcoolice, include pe langa senzatia de amorteala a picioarelor, durere si slabiciune motorie cu tendinta de progresare centrala. Paresteziile de cauza alcoolica se manifesta simetric, la nivelul ambelor membre inferioare si cuprind pe langa senzatia de amorteala si intoleranta la caldura.

Sindromul Guillain Barre

Sindromul Guillain Barre reprezinta o afectiune inflamatorie a sistemului nervos periferic de cauza autoimuna care evolueaza cu parestezii, slabiciune musculara instalata rapid si paralizia membrelor inferioare si superioare.

Factorii de risc implicati in aparitia sindromului Guillain Barre sunt multipli, insa infectiile virale si cele bacteriene reprezinta cele mai frecvente cauze care induc aparitia acestei patologii autoimune.

Sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite (boala Willis Ekbom) reprezinta o afectiune neurologica senzitivo-motorie care altereaza calitatea vietii pacientului prin oboseala generata de tulburarile de somn.

Din punct de vedere clinic, sindromul picioarelor nelinistite se manifesta prin necesitatea imperioasa de a misca picioarele si senzatie de disconfort la nivelul membrelor inferioare reprezentata de parestezii (furnicaturi, arsuri, intepaturi, neliniste), ameliorata temporar de miscare, cu acutizare in timpul repaosului nocturn.

Unele infectii virale si bacteriene

Infectiile virale cu Epstein Barr, Herpes simplex, HIV-SIDA, Citomegalovirus sau infectiile bacteriene pot determina la anumiti pacienti encefalite, favorizand aparitia amortelii la nivelul membrelor inferioare si/sau superioare.

Amorteala picioarelor - cauze ortopedice

Amorteala picioarelor poate fi determinata de unele afectiuni ortopedice precum hernia lombara algo parestezica, paralizia nervului peronier,

  • Hernia lombara algo parestezica reprezinta o afectiune debilitanta care se datoreaza unei compresii exercitate de catre hernia de disc asupra unui ligament vertebral si lezarea radacinii nervoase aflate in imediata apropiere. Discopatiile lombare se produc in mod frecvent intre L4-L5 si L5-S1, determinand durere de intensitate variata de-a lungul membrului pelvin, parestezii distale si impotenta functionala.
  • Paralizia nervului peronier reprezinta cea mai frecventa afectiune nervoasa periferica la nivelul membrului inferior care determina aparitia de parestezii. Nervul peronier poate fi lezat prin compresie exercitata de tumori osoase sau schwanoame, chisturi ganglionare sau lipoame, incarcerare, ischemiere sau traumatizare directa, in urma purtarii prelungite a unui aparat gipsat, prin adoptarea de pozitii vicioase sau dislocarea rotulei. Factorii de risc care predispun la traumatizarea nervului peronier si aparitia amortelii la nivelul membrelor inferioare sunt reprezentati de statusul nutritional precar, boala hepatica de cauza alcoolica si conformatia astenica.

Amorteala picioarelor - cauze endocrine

Hiperaldosteronismul primar sau boala Conn reprezinta o disfunctie endocrina determinata de hipersecretia de aldosteron la nivelul glandelor suprarenale. Aldosteronul este implicat in mentinerea echilibrului hidroelectrolitic al organismului prin retinerea sodiului si a apei in defavoarea potasiului si a magneziului. Alaturi de paresteziile temporare la nivelul membrelor, boala Conn evolueaza cu excitabilitate neuromusculara, crampe si slabiciune musculara datorate hipotasemiei si hipomagneziemiei.

Boala arteriala periferica

Boala arteriala periferica sau arteriopatia periferica obliterantareprezinta o patologie ale carei manifestari sunt provocate de reducerea volumului de sange de la nivelul tesuturilor membrelor inferioare. Cea mai frecventa cauza a bolii arteriale periferice este reprezentata de ateroscleroza, formarea de ateroame la nivel endovascular determinand aparitia ischemiei membrelor pelvine.

Principalele manifestari ale bolii arteriale periferice includ durere in repaos la nivelul membrelor inferioare, senzatia de raceala si amorteala la nivelul piciorului si a degetelor, scaderea fortei musculare, a functionalitatii si a capacitatii de mentinere ale echilibrului postural.

 

Daca va confruntati cu simptome suparatoare, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate.
Preventia si monitorizarea afectiunilor medicale reduc riscul de aparitie a complicatiilor si administrare a unor tratamente agresive pentru organism.

 

Referinte

 

 

Data publicării 01.11.2022
Data ultimei actualizari 27.04.2023