Ulcerul cronic al piciorului diabetic

Cresterea dramatica a prevalentei mondiale a diabetului zaharat prin schimbarea stilului de viata, imbatranirea populatiei a dus implicit la o crestere a complicatiilor legate de acesta.
Ulcerul cronic al piciorului diabetic

Ce este ulcerul cronic al piciorului diabetic?

Mai mult de 85% dintre amputatiile membrelor inferioare la pacientii diabetici sunt precedate de ulceratii ale piciorului. Ulcerele cornice (UC) sau ulcerele trofice plantare aparute pe zone de presiune crescuta se regasesc  la aproximativ 15% din pacientii cu diabet. Recunoasterea precoce a piciorului cu risc ridicat si tratarea in timp util pot preveni ulcerele, pot salva membrele,imbunatatesc calitatea vietii pacientului diabetic si chiar ii pot salva viata.

Care sunt factorii de risc implicati in aparitia sa?

Factorii de risc includ: neuropatia diabetica, boala arteriala periferica, deformari ale piciorului, mobilitate articulara limitata, traume minore, antecedente de ulceratie sau amputatie, afectarea acuitatii vizuale. Neuropatia diabetica este o complicatie obisnuita a diabetului caracterizata prin pierderea progresiva a fibrelor nervoase periferice cauzata de scaderea fluxului sangvin si niveluri glicemice crescute. Durata si intensitatea hiperglicemiei influenteaza puternic severitatea neuropartiei ducand la un picior fara sensibilitate, deformat, cu mers vicios.

La persoanele cu neuropatie diabetica traumatisme minore cum ar fi pantofii necorespunzatori, mersul descult, o leziune acuta pot conduce la un ulcer cronic. Riscul crescut de formare a UC provine din intreruperea procesului complex de vindecare a ranilor secundar tulburarilor induse de diabet.Vindecarea plagilor este un process dinamic ce implica coagulare, inflamatie, formare de tesut de granulatie, remodelare tisulara.

De ce este dificil de tratat?

Scopul principal al ingrijirii plagilor implica mentinerea bazei plagii libere de tesuturi neviabile si colonii bacteriene. Pacientii cu UC au adesea o infectie polimicrobiana, cu bacilli aerobi gramnegativi si coci grampozitivi, fungi; dar rolul terapiei antimicrobiene nu este de a vindeca rana, ci infectia. Este putin probabil ca tratamentul antibiotic fara managementul correct al plagii (debridare chirurgicala,evitarea sprijinului pe memebrul afectat) sa duca la vinndecare.

Pansamentele joaca un rol important in tratarea ranilor diabetice, insa nu trebuie considerate singura modalitate de tratament.Se folosesc pansamente de hidratare, debridare, antimicrobiene functie de stadiul evolutiv al leziunii. Tratarea ulcerului piciorului diabetic include ameliorarea presiunii plantare prin limitarea mersului, purtarea de incaltaminte speciala.Indiferent de cauza declansatoare atat timp cat pacientul continua sa se sprijine pe piciorul afectat vindecarea este compromisa.

Exista terapii non-invazive eficiente in vindecarea ulcelui cronic?

Cu tratamentul actual pentru ulcerele piciorului diabetic un numar semnificativ nu se vindeca, pacientii ajungand la amputatie; de aici si preocuparea continua de a dezvolta noi terapii care sa ajute vindecarea, mai putin agresive, necesitand un timp mai scurt si cu pastrarea cat mai aproape de normal a structurii anatomice piciorului.

O astfet de metoda este ESWT – terapia cu unde de soc extracorporeale, o metoda non invaziva,ce reduce semnificativ timpul de vindecare, este usor de aplicat si fara efecte secundare nedorite.Terapia cu unde de soc are la baza generarea de energie inalta intr-un timp scurt ducand la cresterea permeabilitatii celulare, stimularea microcirculatiei, influenteaza raspunsul imun in tesutul afectat prin stimularea fibroblastilor.

ESWT consta din aplicarea la nivelul plagii de unde de soc prin intermediul unui dispozitiv asemantor sondei ecografice, undele de soc fiind produse de un generator de ultrasunete a caror intensitate si frecventa este reglata de medic,in functie de caracteristicile leziunii. Metoda este nedureroasa si necesita un timp scurt de aplicare,dar pentru a obtine rezultattele dorit si anume vindecarea leziunii este important ca fiecare pacient sa fie abordat individual pentru ca nici o terapie nu va fi eficienta fara controlul concomitant al ischemiei, infectiei,presiunii plantare adecvate. Scopul  este ca ulcerele sa se vindece sis a ramana vindecate.

 

 

Consultant Medical Dr. Laura-Daniela Dumitru
Data publicării 27.01.2021
Data ultimei actualizari 06.06.2023