Detoxifierea organismului - mit sau realitate?

Detoxifierea organismului este un concept care a crescut in popularitate in Romania si in intrega lume. Retelele sociale au contribuit masiv la aceasta stare de fapt prin promovarea unei multitudini de retete de detox, de imagini si video cu alimente minune pentru detoxifierea organismului: smoothie-uri, shake-uri si diferite combinatii de sucuri de fructe si legume menite sa “elimine toxinele din corp”. Aceasta tendinta este "hranita" si de dorinta umana fireasca de a obtine rezultate cu efort minim.
Detoxifierea organismului - mit sau realitate?

Cuprins

Concediile si zilele libere de sarbatori reprezinta un moment de relaxare din toate punctele de vedere, cheltuieli, ore de som, inclusiv scaderea atentiei referitoare la alimentatie, si, in general, ceea ce ne defineste programul in restul anului. Sarbatorile, vin in plus si cu traditiile culinare, bogate in calorii, atat din cauza compozitiei, cat si a asocierilor nutritionale si a cantitatilor de alimente consumate.

Imediat dupa vacante sau sarbatori, majoritatea oamenilor isi doresc o schimbare, vor sa “corecteze” aceste excese, in special mergand in cealalta extrema, adica subalimentarea, inlocuirea alimentelor cu sucuri de tot felul sau incercand sa urmeze “cure de detoxifiere”.

Cum se detoxifica organismul?

Beneficiile curelor de detofixiere atrag atentia persoanelor in special atunci cand anterior si-au neglijat alimentatia. Astfel cauta sa inlocuiasca un stil de viata si un regim alimentar echilibrate cu sucuri si diete care promit rezultate rapide, menita sa suplineasca in cateva zile, lipsurile acumulate in luni ori chiar in ani de zile.

"Adeptii" acestor cure de detoxifiere propun diverse produse sau legume pentru detoxifierea organismului, sustinand ca in acest fel se elimina toxinele si odata cu acestea:

  • Se pierd kilograme
  • Nivelul de energie este vizibil imbunatatit
  • Constipatia este ameliorata
  • Se rezolva problema durerilor de cap, a durerilor musculare si a oboselii.

Detoxifierea nu exista in acest fel, corpul uman fiind inzestrat cu organe responsabile pentru acest lucru, cum ar fi pielea, ficatul, rinichii si plamanii. Practic, corpul nostru se detoxifica in mod natural in fiecare zi prin eliminarea de materii fecale, urina si prin transpiratie.

Cea mai buna varianta de detoxifiere este un stil de viata sanatos in adevaratul sens al cuvantului si nu declarativ, adica un set de reguli individuale care sa cuprinda alimentatia, miscarea, somnul, managementul stresului si integrarea sociala in grupul social sanatos, potrivit individului.

Teoria din spatele detoxifierii cu sucuri si diferite ceaiuri

Teoria din spatele acestor cure de detox se bazeaza pe ideea ca eliminarea alimentelor solide sau a unor grupe alimentare din dieta zilnica, conduce la indepartarea toxinelor.

Aceasta "pauza alimentara" urmand sa ii ofere corpului un ragaz, un timp de "vindecare", pentru ca ulterior sa aiba o mai buna capacitate de a absorbi nutrientii din alimente.

In realitate, de cele mai multe ori, scoaterea unor alimente din dieta, alimente care nu sunt daunatoare pentru organism (spre exemplu carbohidratii de buna calitate care se regasesc in cerealele integrale) nu este neaparat un lucru prielnic pentru sanatate.

Inlocuirea alimentatiei solide cu ceaiuri si sucuri din legume ori fructe, in ciuda popularitatii metodei, nu are un suport stiintific care sa sustina eficacitatea curelor de detoxifiere.

Sa luam spre exemplu detoxifierea cu ceai verde. Beneficiile ceaiului verde asupra sanatatii sunt bine documentate, se cunoaste faptul ca ceaiul verde are un efect antiinflamator si ajuta la pierderea in greutate, insa asta nu inseamna in mod automat ca prin consumarea unor mari cantitati de ceai verde intr-un interval de timp scurt, peste noapte, vom fi mai sanatosi si mai slabi.

In concluzie, nu exista dovezi medicale ca aceste cure de detoxifiere functioneaza. Exista intr-adevar anumite cercetari, insa acestea vizeaza cazuri specifice, cum ar fi prezenta bolii Crohn.

Alimentatia solida este esentiala pentru o viata sanatoasa. In ciuda faptului ca o dieta de detoxifiere poate ajuta la scaderea in greutate, realitatea este ca astfel de regimuri drastice nu pot fi sustinute pe termen lung si pot determina instalarea unor dezechilibre majore in organism prin privarea acestuia de nutrienti importanti. De exemplu, pentru atleti, pierderea rezervei de carbohidrati inseamna de fapt pierderea sursei principale de combustibil necesara sustinerii activitatii fizice.

Riscurile curelor de detoxifiere

In momentul in care discutam despre sanatatea umana trebuie sa ne ghidam dupa dovezile stiintifice medicale si nu dupa marketingul medical prezent din abundenta pe Google. Aceasta abundenta de informatii aspirationale, de genul “mananci dulciuri si slabesti”, “slabesti repede, 20 de kilograme intr-o luna”, “bei x ceai sau iei x pastila si slabesti rapid fara sa faci nimic”, induc in eroare oamenii care acceseaza cu incredere una dintre variante. In prima instanta slabesc, dar urmarile metabolice si mentale sunt in defavoarea pacientului, iar pierderea in greutate este provizorie.

Sa luam exemplul sucurilor care promit detoxifierea, care sunt combinatii de fructe si/sau legume, pornind de la retete mai mult sau mai putin discutabile. Sugerez pacientilor mei sa inteleaga ceea ce beau sau mananca, la nivel de nutrient, si nu la nivel de fel de mancare ori bautura. Corpul uman se hraneste cu nutrienti - proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale si apa, fiecare avand rolul lui in organism. Prin urmare un fresh de fructe nu este altceva decat zahar concentrat care ne poate duce la scadere in greutate si poate la o senzatie de bine la inceput, dar in timp cresterea procentului de grasime si a glicemiei sunt realitati probate in practica clinica. In mod constant vin in clinica persoane care au urmat cure de detoxifiere cu sucuri sau au fost in centre de acest fel cu modificari semnificative in metabolismul glucidelor.

Este bine sa intelegem ca “fara carne nu inseamna sanatos” sau “multe fructe si legume egal sanatos”! Cheia este echilibrul nutritional adaptat fiecarei persoane in parte in functie de istoricul medical, rutinele zilnice, nivelul de activitate fizica si alte particularitati.

Avantajele medicinei nutritionale

Medicina Nutritionala reprezinta abordarea medicala stiintifica a patologiilor metabolice cronice, folosind nutrientul ca si “medicament”. Suna pretentios, dar la urma urmei inseamna tratamentul bolilor prin nutritie, folosind stiinta si nu o dieta sau alta. Exista o confuzie, atunci cand discutam despre obezitate si boli metabolice, majoritatea oamenilor crezand ca este o problema de aspect si nu o boala. Obezitatea este o boala cu efecte devastatoare fizice, emotionale si sociale.

Diferenta fundamentala dintre o dieta si medicina nutritionala rezulta din faptul ca dieta implica o restrictie alimentara, un set de reguli pe o perioada limitata de timp, ceea ce duce la mentalitate de dieta, adica la un “maraton” de a scadea in greutate repede si de a “scapa” de aceste reguli pentru a reveni la “apucaturile” anterioare dietei, in timp ce medicina nutritionala presupune evaluarea medicala personalizata, investigatii paraclinice adaptate, scanarea parametrilor corporali, stabilirea cauzelor fizice si emotionale ale obezitatii,  complicatiilor acesteia si propunerea din partea specialistului a programului personalizat optim pentru pacient. Pacientul alege ulterior varianta care se potriveste cel mai bine obiectivelor individuale.

Din pacate, exista o confuzie majora intre diete si medicina nutritionala, tratamentul bolii numite obezitate si necesitatea scaderii in greutate a catorva kilograme. Nelamurirea merge mai departe si tendinta este de a plasa la acelasi nivel nutritionistul, dieteticianul, ceaiul si pastilele de slabit, instructorul de fitness si medicul. Fiecare are rolul lui bine definit, in #MetodaDrBalanica - terapia medicala nutritionala, fiecare pilon este acoperit de specialistul potrivit, totul sub supraveghere medicala.

 

Consultant Medical Dr. Florin Ioan Balanica
Data publicării 13.02.2023
Data ultimei actualizari 17.07.2023