Faringita streptococica - cauze simptome, tratament

Faringita streptococica sau angina pultacee asa cum mai este denumita, reprezinta o afectiune acuta prezenta la toate categoriile de varsta mai ales in perioada sezonului rece, un numar frecvent de cazuri fiind intalnit la copii intre 3-15 ani din colectiviti (gradinite, scoli).
Faringita streptococica
Faringita streptococica-cauze simptome, tratament

Cuprins

Ce este faringita streptococica

Angina reprezinta o inflamatie acuta a faringelui si a amigdalelor cauzata de Streptococcus pyogenes (sau streptococul de grup A) germen responsabil de  aparitia scarlatinei (infectie streptococica cu eruptie cutanata specifica). Afectiunea este deosebit de contagioasa si se raspandeste usor pe cale respiratorie prin contactul cu picaturile Pflugge (secretii eliminate in timpul vorbitului, tusitului sau stranutului ).

Important de mentionat este faptul ca agentul infectios poate fi transmis de la persoanele infectate si prin intermediul veselei si a tacamurilor incorect igienizate sau prin contactul tegumentar direct cu leziunile de impetigo.

Care sunt cauzele de aparitie a anginei

Streptococul de grup A este o bacterie invaziva (datorita capacitatii sale de a secreta toxina eritrogena) care se poate raspandi usor in organism cu afectarea altor sisteme si organe. Cea mai frecventa afectiune este scarlatina care se datoreaza raspandirii germenului de la nivelul tractului respirator superior in circulatia sistemica, cauzand aparitia unei eruptii cutanate insotite de mici papule rosii si aspre (pielea se inroseste ca in cazul unei arsuri, apar bubite rosii) si congestia obrajilor (rosu in obraji).

Pe langa infectia purulenta acuta a faringelui si amigdalelor, streptococii beta hemolitici de grup A pot determina si aparitia altor boli de tip alergic (asa cum este cazul febrei reumatismale sau glomerulonefritei) sau afectiuni ale tegumentului de tipul erizipelului, a fasceitei necrozante sau impetigo.

Care este simptomatologia bolii

In infectia faringiana cu streptococ de grup A pacientii acuza in mod frecvent:

  • Odinofagie (durere in gat) cu disfagie (durere la inghitit);
  • Febra > 38 °C;
  • Frisoane;
  • Dureri de cap.

Examenul clinic evidentiaza de cele mai multe ori:

  • Mucoasa faringiana hiperemiata (rosu in gat);
  • Exsudat faringian pultaceu (prezenta puroiului pe amigdale);
  • Adenopatii laterocervicale (ganglioni limfatici inflamati).

Care sunt analizele necesare pentru diagnosticarea faringitei

In cele mai multe cazuri de faringita streptococica, este suficient examenul clinic, insa apar si situatii in care medicul poate solicita investigatii suplimentare care sa contribuie la adoptarea unui tratament medicamentos adecvat.

  • Exsudatul faringian este cea mai frecventa analiza efectuata in cazul suspiciunii de infectie streptococica faringiana si presupune recoltarea secretiilor din gat cu ajutorul unui tampon steril;
  • Antigenul Streptococcus pyogenes este un test rapid care poate identifica germenul patogen prin intermediul unor proteine specifice de suprafata, ca si exsudatul faringian fiind necesarea prelevarea secretiilor faringiene cu ajutorul unui tampon steril; un rezultat negativ al antigenului streptococic nu infirma infectia cu acest germen, astfel ca este necesara confirmarea testului rapid cu ajutorul unei culturi bacteriene obtinute cu ajutorul exsudatului faringian.
  • Anticorpii anti streptolizina O sau titrul ASLO prescurtat, se depisteaza din ser (se recolteaza sange venos) si identifica bacteria pe baza toxinei O secretate de aceasta. Valori modificate ale anticorpilor ASLO se inregistreaza la o saptamana de la debutul bolii, ele atingand un maxim la 2-3 saptamani dupa care, in absenta unei reinfectii  scad treptat revenind la valori normale in decurs de maxim 1 an.

Valoarea anticorpilor anti streptolizina O NU stabileste diagnosticul de faringita acuta cu Streptococcus pyogenes, insa identifica o infectie recenta sau confirma raspunsul sistemului imunitar in cazul pacientilor cu suspiciune de febra reumatica acut sau endocardita (infectie a structurilor cardiovasculare).

  • S-a demonstrat faptul ca anticorpii antistreptodornaza B sunt mult mai specifici in faringitele streptococice, chiar daca valorile acestora se modifica mai tardiv in comparatie cu cele ale anticorpilor ASLO.

Tratamentul infectiei faringiene cu streptococ

Tratamentul este de regula antibiotic si are ca scop pe de o parte eradicarea streptococului de grup A dar si preventia complicatiilor locale si sistemice ca urmare a raspandirii patogenului dincolo de poarta de intrare.

Cand este vorba despre ameliorarea simptomatologiei se pot lua in considerare antitermicele pentru scaderea febrei dar si antialgicele sau anestezicele locale sub forma de spray sau gel pentru reducerea durerii faringiene.

Care sunt recomandarile medicului curant

Tratamentul antibiotic cel mai utilizat in tratarea anginelor streptococice este reprezentat de penicilina, in cazurile in care exista istoric de alergii la aceasta substanta, medicul avand posibilitatea sa opteze pentru alte scheme terapeutice. Administrarea de vitamina C si gargara cu apa sarata sau zinc sunt si ele indicate ca metode adjuvante.

In cazul in care nu apare o imbunatatire a starii generale (persista febra, discomfortul la inghitit si secretiile faringiene) este indicat consultul medicului curant pentru optarea unui alt tratament care sa contina un antibiotic non beta-lactam (diferit de peniciline).

Afla mai multe:
Data publicării 12.03.2021
Data ultimei actualizari 06.07.2022