Greutatea in sarcina: Raspunsuri pentru cele mai frecvente intrebari

Greutatea in sarcina reprezinta o preocupare constanta a viitoarelor mame. Prea multe sau prea putine kilograme acumulate in sarcina pot afecta dezvoltarea fatului și pot produce disconfort mamei. Care sunt cele mai frecvente intrebari legate de greutatea in sarcina si la ce trebuie sa fie foarte atente viitoarele mamici? Toate intrebarile isi gasesc raspuns in acest material!
Greutatea in sarcina: Raspunsuri pentru cele mai frecvente intrebari

Numarul de kilograme pe care le acumuleaza o viitoare mamica in sarcina  este foarte important. Un numar scazut de kilograme poate duce la nasterea unui bebelus prea mic, cu risc ridicat de a se imbolnavi ulterior si de a avea intarzieri in dezvoltarea fizica si mentala. 

Un numar prea mare de kilograme acumulate in sarcina poate genera o nastere complicata si poate duce la obezitate infantila. Este foarte important ca viitoarea mama sa tina cont de recomandarile medicului de specialitate si sa monitorizeze foarte atent greutatea in sarcina, pentru a putea sa se pastreze sanatoasa pe ea, cat si pe viitorul bebelus.

Exista o greutate ideala in sarcina?

Nu putem vorbi de o greutate ideala in sarcina, dar putem vorbi de valori normale pentru cresterea in greutate. Pe timpul sarcinii, este recomandat  ca viitoarea mamica sa ia minim 5 kilograme in greutate si maxim 18, in functie de IMC (indicele de masa corporala) pe care mama il avea inainte de sarcina si de numarul de bebelusi pe care ii va aduce pe lume.

Este normal si indicat ca o mamica ce sufera de obezitate sa ia mai putin in greutate pe parcursul celor 3 trimestre fata de o mamica ce era subponderala inainte de a deveni insarcinata.

Care sunt recomandarile specialistilor pentru greutatea in sarcina?

Greutatea inainte de sarcina

Cresterea in greutate recomandata

Subponderala (IMC < 18.5)

13-18 kg

Greutate normala (IMC 18.5-24.9)

11-16 kg

Supraponderala (IMC 25-29.9)

7-11 kg

Obezitate (IMC >/= 30)

5-9 kg

Pentru femeile care au sarcina gemelara, numarul de kilograme acumulate in sarcina trebuie sa fie mai mare, dar nu dublu fata de sarcinile unice.

Greutatea inainte de sarcina

Cresterea in greutate recomandata
(sarcina gemelara)

Greutate normala (IMC 18.5-24.9)

17-25 kg

Supraponderala (IMC 25-29.9)

14-23 kg

Obezitate (IMC >/= 30)

11-19 kg

Acceseaza calculatorul indicelui de masa corporala IMC

Cate kilograme iei in primele luni de sarcina?

Cresterea in greutate tine de foarte multi factori, printre care se numara factorii de metabolism si cei genetici. Foarte importanta este si activitatea fizica desfasurata zilnic de viitoarea mamica.

Este normal ca odata cu inaintarea in sarcina sa creasca si numarul de kilograme, acest lucru ajutand la dezvoltarea armonioasa a fatului, dar si la mentinerea sanatatii mamei.

In primele luni de sarcina, mai exact in primul trimestru, poti lua in greutate intre 0,5 si 2 kilograme. In al doilea trimestru, lucrurile se schimba. Bebe are nevoie sa se dezvolte, tocmai de aceea vei lua in greutate putin mai mult, undeva la 0,5 kilograme/saptamana. Acelasi lucru se intampla si in ultimul trimestru. Vei acumula 0,5 kilograme/saptamana in ultimele luni de sarcina.  

Cum se vor distribui kilogramele acumulate in timpul sarcinii?

 Kilogramele acumulate in timpul sarcinii sunt distribuite in asa fel incat fatul sa poata avea parte de o dezvoltare sanatoasa. Pentru o viitoare mama care a plecat de la o greutate normala, bebelusul va cantari la nastere intre 3 – 4 kg,  iar restul greutatii se va distribui astfel:

  • Placenta: aproximativ 0.7 kilograme
  • Lichidul amniotic: aproximativ 1 kilogram
  • Uter: aproximativ 1 kilogram
  • Sani: aproximativ 1 kilogram
  • Volumul suplimentar de sange: aproximativ 1.4-1.8 kilograme
  • Volumul crescut de fluide: aproximativ 1.4-1.8 kilograme
  • Depozitele de grasime: aproximativ 2.7-3.6 kilograme

Excesul ponderal in sarcina poate veni cu efecte adverse

Cum sa nu te ingrasi prea mult in sarcina?

Atunci cand vine vorba de kilogramele in plus in sarcina, este nevoie ca viitoarea mamica sa fie putin atenta. Modul in care evolueaza greutatea in sarcina este foarte important si ajuta atat mama, cat si medicul de specialitate, sa poata preveni situatiile mai putin placute sau riscurile.

Daca respecti aceste sfaturi, poti mentine greutatea in sarcina in parametri optimi:

  • Cantareste-te mereu in aceeasi perioada a zilei, folosind acelasi cantar, o data pe saptamana.
  • Mananca echilibrat, mentinand o rutina zilnica a caloriilor ingerate.
  • In primul trimestru nu ai nevoie de extra calorii. In trimestrul II adauga 300-350 de calorii/zi, iar in trimestrul III sunt necesare 500 de calorii extra pe zi.
  • Daca ai fost subponderala inainte de sarcina este nevoie sa consumi mai multe calorii, iar daca ai o sarcina multipla adauga 300 de calorii extra/copil.
  • Verifica si personalizeaza cu medicul curant dieta ta zilnica.

Este foarte important ca atunci cand observi ca nu iei in greutate suficient sau iei prea mult in greutate, sa anunti medicul care iti monitorizeaza sarcina. Excesul ponderal in sarcina poate veni cu efecte adverse, cum ar fi preeclamsia, diabetul gestational, aparitia infectiilor si apneea obstructiva de somn. 

Cum slabesti dupa nastere?

Daca iti faci griji in ceea ce priveste scaderea in greutate dupa nastere, dieta si exercitiile fizice pot fi un bun punct de plecare pentru a te ajuta iti atingi obiectivul. Pentru a slabi sanatos, ai nevoie insa de 6 luni de zile sau chiar mai mult, in conditiile in care si alaptezi.

  • Consuma fructe, legume, cereale integrale si alimente care contin proteine
  • Portiile de mancare trebuie sa fie mici
  • Mesele trebuie sa fie la intervale regulate

Exercitiile fizice te ajuta sa slabesti dupa nastere . Stabileste un program zilnic, pe care sa il mentii pe parcursul mai multor luni. Orice tip de activitate sportiva care este pe placul tau te poate ajuta.

 

Consultant Medical Dr. Alina Juganaru
Data publicării 19.11.2020