Sarcina dupa 35 de ani: riscuri si prevenirea lor

Ai peste 35 de ani si vrei sa stii ce sanse sunt sa ramai insarcinata? Chiar daca rezerva ovariana scade odata cu inaintarea in varsta, ai toate sansele sa devii mama, iar sarcina sa decurga fara complicatii. Inainte de toate insa, trebuie sa intelegi si ca exista cateva riscuri, care pot fi prevenite cu un tratament corespunzator si o monitorizare atenta a sarcinii. Care sunt riscurile in sarcina dupa 35 de ani si cum poti sa le previi? Poai afla din acest material.
Sarcina dupa 35 de ani: riscuri si prevenirea lor

Cuprins

O sintagma din ce in ce mai des intalnita la pacientele care ajung la un consult ginecologic de specialitate este ”Am peste 35 de ani, mi-am finalizat studiile, cariera mea imi aduce satisfactii materiale si intelectuale, cred ca a venit timpul sa avem un nou membru al familiei. Îmi doresc un bebelus frumos si sanatos.” Daca te regasesti in aceasta poveste, cu siguranta ai nevoie de informatiile din acest material.

 Pana la varsta de 35 de ani, o mare parte dintre femei pun cariera pe primul loc, alegand sa amane momentul in care vor deveni mame. Stabilitatea financiara ofera un mare avantaj, ajutandu-i pe cei 2 parinti sa ofere copilului cele mai bune conditii: ”Am adesea discutii cu pacientele mele in cabinetul ginecologic, legat de subiectul sarcina dupa 35 de ani. Se nasc invariabil intrebari si temeri cu privire la siguranta unei sarcini la o varsta mai inaintata, la posibilitatile de a mai ramane gravida si daca exista riscuri, sunt ele mai mari decat la 20 de ani?, spune Dr Raluca Șuba, medic specialist Obstetrica- Ginecologie in cadrul Medicover Hospital.

Un nou trend in ceea ce priveste varsta la care femeile raman insarcinate

Odata cu trecerea timpului se constata o crestere a varstei la care femeile obtin prima sarcina, astfel de exemplu in Romania varsta medie la care o femeie devenea mama in anul 1948 era de 24,5 ani, in timp ce in 2019 de 28,9 ani. Un studiu din Marea Britanie arata ca mai multe femei aleg sa obtina o sarcina peste 40 de ani decat sub 20 de ani. Astfel se explica  si numarul mai mare de complicatii aparute pe parcursul sarcinii in epoca contemporana.

Pot ramane insarcinata dupa 35 de ani?

Ne nastem cu un anumit numar de ovule, care odata cu inaintarea in varsta scade, de asemeni si calitatea genetica a ovulelor scade. Astfel sansele de a obtine o sarcina se pot reduce odata cu trecerea anilor. Este important sa stim ca rezerva ovariana este determinata genetic si nu exista un procedeu revolutionar prin care sa o imbunatatim. Pentru a verifica rezerva ovariana, utilizam ecografia transvaginala cu numararea foliculilor si de asemeni dozarea din sange a unui hormon numit AMH  (Hormon anti-Mullerian) ce poate identifica mai bine femeile a caror fertilitate este in scadere sau chiar tranzitia catre menopauza in urmatorii ani.

Care sunt riscurile unei sarcini dupa 35 de ani?

Avortul spontan este intalnit cu o frecventa mai mare la pacientele cu varsta peste 35 de ani, studiile incrimineaza o calitate a ovulelor mai slaba si o frecventa mai mare a anomaliilor cromozomiale. Aici merita amintit si rezultatul unei cercetari actuale desfasurate in mai multe centre din Europa, conform caruia si varsta paterna peste 40 de ani suplimenteaza riscul de avort spontan.

Riscul ca fatul sa aiba boli genetice (de ex sindromul Down) creste odata cu inaintarea in varsta, deoarece in procesul foarte complex de alipire a materialului genetic de la mama cu cel de la tata, exista sanse mai mari sa intervina erori la persoanele peste 35 de ani.

Greutatea mica la nastere este atribuita oricarui nou nascut care a cantarit mai putin de 2500 g sau care nu si-a atins potentialul de crestere. Varsta materna sub 20 de ani sau peste 35 de ani reprezinta un factor de risc pentru crestere insuficienta a fatului in uter.Motive ar putea fi boli preexistente ale mamei sau formarea deficitara a placentei.

Numeroase studii atesta faptul ca sarcina la o varsta mai inaintata se soldeaza cu o frecventa mai mare a complicatiilor obstetricale precum:

  •  diabet gestational
  • preeclampsie ( aparitia hipertensiunii pe parcursul sarcinii)
  • nastere prematura (inainte de 37 de saptamani)
  • prezentatii distocice (pozitie anormala a fatului in timpul travaliului)

Toate acestea crescand sansele de a se recurge la nasterea prin cezariana. De asemeni, teama mamicilor ce poarta in pantec o sarcina mult dorita si asteptata poate inclina balanta catre operatie cezariana.

Controlul greutatii corporale pe parcursul sarcinii este esential.

Cum pot fi reduse riscurile unei sarcini dupa 35 de ani?

  • Preconceptional, in cazul excesului ponderal se recomanda scadere in greutate pana la un indice de masa corporala cat mai aproape de cel normal ( IMC 18,5-25 )
  • administrarea acidului folic atat preconceptional cat si pe parcursul primului trimestru de sarcina, cu rol esential in formarea creierului si a maduvei spinarii scade riscul de malformatii cerebrale fetale
  • evitarea administrarii medicamentelor pe parcursul primului trimestru de sarcina.

Fumatul, risc suplimentar pentru sarcina

Fumatul reprezinta un factor suplimentar de risc pentru sarcina, el nu produce malformatii fetale, dar poate influenta negativ cresterea bebelusului in uter, s-a dovedit ca fetii proveniti din sarcini cu mame fumatoare sunt cu 500 g mai mici la nastere decat potentialul lor normal de crestere.

 De asemenea, fumatul poate creste riscul de boli pulmonare precum astm sau bronsita cronica ulterior in viata adulta.

Diabetul gestational poate fi prevenit

Controlul greutatii corporale pe parcursul sarcinii este esential pentru a preveni diabetul gestational sau hipertensiunea. O mamica ar trebui sa ia in greutate pe parcursul celor 9 luni, intre 7 si 12 kg. Exercitiile fizice sunt benefice atata timp cat nu solicita excesiv mamica.

Ce avantaje exista in sarcina dupa 35 de ani?

Mamicile mai in varsta au sanse mai mari sa aiba un statut socio-economic crescut, astfel incat sa poata oferi toate resursele necesare unei sarcini sanatoase si apoi educatiei copilului. De asemeni s-a dovedit ca mamicile mai in varsta sunt mai longevive.

Chiar daca procentual riscul este mai mare la o varsta mai inaintata, asta nu inseamna ca sarcina va evolua cu complicatii. De aceea, e bine sa ne luam toate masurile de precautie, sa evitam pe cat posibil factorii de risc, sa efectuam consultatii de specialitate la un interval de timp stabilit impreuna cu medicul obstetrician, pentru a putea depista la timp eventualele complicatii.

O atitudine relaxata dar proactiva pe parcursul sarcinii este cea mai potrivita, fara griji nefondate, dar totusi atenta la semnele de alarma ce pot surveni pe parcursul celor noua luni.  

       

Consultant Medical Dr. Raluca Gabriela Suba
Data publicării 20.11.2020