Semne de alarma in sarcina: Cand este cazul sa te ingrijoreze durerile abdominale pelvine?

Pentru o viitoare mamica, orice durere abdominala in sarcina poate genera neliniste si stres, mai ales daca sarcina are complicatii sau mamica are un istoric de sarcini dificile. In marea majoritate a cazurilor, durerile abdominale in sarcina fie nu reprezinta motiv de ingrijorare, fie nu au legatura cu sarcina. Cu toate acestea, uneori, acesta pot indica anumite complicatii obstetricale. Cand devin durerile abdominale pelvine din sarcina un semnal de alarma si ce poate fi facut? Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre durerile abdominale pelvine in sarcina.

Cuprins

Durerea abdominala pelvina, indiferent de intensitatea ei, reprezinta de cele mai multe ori un motiv de stres pentru viitoarele mamici, care cred ca in spatele acesteia se ascunde o problema grava, ce poate afecta sarcina. In realitate, insa, durerile pelvine sunt o reactie obisnuita la modificarile ce apar in zona abdominala. In cele mai multe din cazuri, durerile pelvine in sarcina sunt inofensive.

De ce si cand apar durerile abdominale pelvine in sarcina?

In perioada sarcinii, zona abdominala este locul in care se petrec cele mai mari transformari, de aceea este perfect normal ca viitoarea mamica sa resimta diferite dureri abdominale. Durerile abdominale pelvine pot aparea inca din primele saptamani de sarcina si pot continua pe toata durata sarcinii. Cauzele pot fi multiple, însă în marea majoritate a cazurilor,  cresterea/dezvoltarea uterului este ”vinovata” pentru aparitia acestora.

Durerile pelvine in primul trimestru de sarcina

Uneori, durerile abdominale pelvine se manifesta inca din primele 3 saptamani de sarcina, cand mamica poate experimenta o greutate la nivelul abdomenului inferior.

In primul trimestru de sarcina, uterul creste in dimensiuni si se deplaseaza in sus, inspre abdomen. Aceasta crestere duce la o comprimare a organelor inconjuratoare, precum intestinul si vezica urinara. In acelasi timp, ligamentele si muschii care sustin uterul sunt puse si ele in tensiune de modificarile pozitionale, ducand la cresterea disconfortului. De aceea, o mare parte dintre mamici se ”plang”  in primul trimestru de sarcina de spasme si dureri pelvine difuze.

Semnal de alarma in sarcina: Durerea abdominala pelvina insotita de sangerari

Durerea abdominala pelvina poate fi si semn al unei probleme mai grave, cum ar fi avortul spontan. In acest caz, durerea apare ca urmare a contractiilor uterine, ce pot duce la desprinderea oului, aparitia sangerarii vaginale si eliminarea produsul de conceptie.

Daca in primul trimestru de sarcina viitoarea mamica experimenteaza durere pelvina in partea inferioara a abdomenului, asemanatoare celei din timpul menstruatiei, este recomandata o consultație. Cu atat mai mult cu cat durerea vine insotita si de sangerari vaginale.

Medicul specialist va evalua clinic si ecografic sarcina, va decide instituirea unui tratament suportiv  si va fixa o conduita de supraveghere atenta in perioada urmatoare.

Durerile abdominale pelvine in al doilea trimestru de sarcina

Cresterea uterului continua sa duca la aparitia durerilor abdominale pelvine si in al doilea trimestru. De data aceasta, durerile localizate la nivelul ligamentelor rotunde sunt mai frecvente.

Ligamentele rotunde sunt o pereche de structuri elastice ce sustin uterul prin conectarea lui la peretele pelvin. Cu cat progreseaza sarcina, ligamentele rotunde se inmoaie si se intind.  Aceasta intindere duce la  iritarea filetelor nervoase si la aparitia durerii.

De aceea, pentru ameliorarea durerilor, medicii specialisti recomanda frecvent viitoarelor mamici sa se odihneasca intermitent, in decubit lateral stang, sa consume multe lichide, precum si antispastice.

Durerile abdominale pelvine in al treilea trimestru de sarcina

In al treilea trimestru, orice durere pelvina cu aparitie brusca, care nu dispare odata cu odihna si administrarea de antispastic, ar trebui sa determine viitoarea mamica sa se prezinte la o consultatie de specialitate. Aceasta poate fi un semn al unei complicatii a sarcinii, potential grave, cum ar fi un hematomul retroplacentar.

Durerea poate indica, de asemenea, inceputul travaliului, ceea ce necesita si deplasarea la maternitate, indiferent de data probabila a nasterii bebelusului. Medicul ginecolog este singurul care poate stabili daca durerile resimtite sunt ale unui inceput de travaliu sau au o alta cauza.

Dureri abdominale pelvine ce nu au legatura cu sarcina

In unele cazuri, durerile abdominale pelvine nu au nicio legatura nu sarcina. De exemplu, afectarea organelor sistemului urinar si digestiv pot duce la aparitia durerilor pelvine, prin:

  • infectii a tractului urinar
  • colica apendiculara
  • colici renale
  • diverticulita
  • enterocolita
  • afectiuni biliare
  • afectiuni gastrice

Atunci cand durerile pelvine sunt insotite de febra, consultul de urgenta este recomandat.

Durerile abdominale pelvine in sarcina sunt normale, in marea majoritate a cazurilor. Cel mai important lucru este ca viitoarea mamica sa fie relaxata si sa elimine toate sursele de stres din jurul ei, pentru a putea avea o sarcina sanatoasa si fericita.

Monitorizarea atenta si corecta a sarcinii conform protocolului stabilit impreuna cu medicul curant este foarte importanta, la fel si comunicarea sincera si eficienta cu medicul curant.  In acest fel, pot fi prevenite orice fel de situatii nedorite.

Consultant Medical Dr. Radu-Ioan Dragomir
Data publicării 23.11.2020
Data ultimei actualizari 06.07.2022