Top 3 mituri in sarcina

Miturile despre sarcina exista. Asa ca daca te pregatesti sa devii mama, este recomandat sa fii foarte atenta la informatiile pe care le iei in considerare pe parcursul celor 3 trimestre de sarcina. Este foarte posibil ca printre informatiile pe care le selectezi sa existe cateva care intra la categoria ”mituri despre sarcina”. Care este de fapt adevarul si de unde pornesc miturile in sarcina?
Top 3 mituri in sarcina

Sarcina ar trebuie sa fie perioada cea mai fericita din viata unei femei. Cu toate acestea, in multe dintre cazuri, fericirea este umbrita de informatiile vehiculate in zona de online, care pot influenta negativ starea mamei si o pot determina sa renunte la placerile pe care le are.

Unele dintre cele mai vehiculate mituri in sarcina sunt ca mananci cat pentru doi si ca nu ai voie sa iti vopsesti parul, mituri care s-au raspandit atat de rapid si au fost insusite de atat de multe viitoare mamici, incat pot fi luate cu usurinta drept adevaruri.

MITUL 1 despre sarcina - Mananci cat pentru doi

Sarcina trebuie sa fie un motiv pentru indreptarea obiceiurilor alimentare nesanatoase, nu un motiv de satisfacere a tuturor poftelor alimentare pe motivul faptului ca mananci cat pentru doi .

Suplimentarea calorica nu este recomandata in primul trimestru de sarcina, ci din al doilea. Aceasta suplimentare este echivalentul a doua fructe extra consumate zilnic, de fapt.

Mai mult decat atat, cresterea ideala in greutate pana la momentul nasterii ar trebui sa fie in jur de 10 - 12 kg, iar pentru a pastra aceasta cifra, este nevoie ca viitoarea mamica sa renunte la obiceiurile alimentare nesanatoase si sa fie putin mai atenta la ce alimente consuma si cum le consuma.

Mesele din timpul sarcinii ar trebui sa fie dese si reduse cantitativ, dar cu o calitate ridicata a produselor, fructele si legumele fiind alimentele recomandate. Este foarte important ca hidratarea sa fie efectuata corespunzator,  iar consumul de apa sa depaseasca 2 litri zilnic.

Vopsirea parului in sarcina

MITUL 2 despre sarcina - Nu pot sa imi vopsesc parul

Fals! Nu exista date suficiente care sa garanteze ca vopsirea parului in sarcina este periculoasa pentru viitoarea mama si pentru fat. Exista o cantitate de substante chimice absorbite prin scalp in timpul vopsirii, dar aceasta cantitate este mult prea mica pentru a putea afecta fatul.

Foarte important este ca viitoarea mama sa respecte timpii recomandati de producator si sa efectueze acest procedeu intr-un spatiu aerisit, pentru a limita expunerea la compusii chimici volatili.

Recomandarea este ca acest proces sa fie realizat cu precadere in primul trimestru de sarcina.

Pentru a elimina orice grija sau suspiciune, pot fi folosite alternative la vopseaua de par traditionala, precum vopsea vegetala (henna), care sunt complet sigure si naturale.

Raspunsul specialistilor este ca iti poti vopsi parul in sarcina, dar cu precautie si fara a exagera cu procedurile chimice.

MITUL 3 despre sarcina - Sexul in sarcina afecteaza fatul

Aceasta informatie este falsa. Sexul in sarcina este recomandat, fiind o parte naturala si normala a sarcinii, daca sarcina nu prezinta complicatii.

Sexul in sarcina nu afecteaza fatul si nici nu creste riscul de avort spontan, fatul fiind protejat de abdomen si de peretii musculari ai uterului, iar miscarile sunt amortizate de lichidul amniotic.

Este adevarat ca sexul nu este recomandat in utimele saptamani de sarcina, cand poate stimula contractiile si poate induce travaliul.

Foarte important este ca viitoarea mamica sa se simta confortabil, de aceea este recomandat sa ii spuna permanent partenerului care sunt pozitiile sexuale care functioneaza si care sunt cele care ii produc disconfort.

Daca in primele luni de sarcina, pozitia misionarului este sigura pentru mama si pentru fat, lucrurile se pot schimba dupa luna a patra de sarcina.  Atunci, pozitia misionarului poate deveni periculoasa, deoarece greutatea copilului in crestere poate apasa pe vasele de sange majore.

Varianta mai confortabila este cea in care partenerii se culca pe lateral sau cea in care femeia sta deasupra. O alta varianta ar fi sa stati in pozitie verticala.

Sunt si cazuri in care sexul in sarcina este interzis, cum ar fi antecedente de avorturi spontane, risc crescut de nastere prematura, placenta praevia sau sarcina multipla. In aceste cazuri, sintagma ”fara sex” se refera nu numai la actul sexual, ci la orice fel de activitati care implica excitare sexuala si orgasm.

Iar daca nu exista siguranta istoricului sexual al partenerului, folosirea prezervativul este indicata, pentru a elimina riscul aparitiei infectiilor genitale ce pot afecta sarcina.

Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 24.11.2020