Toxoplasmoza sau gripa? Fii atenta la simptome!

Toxoplasmoza in sarcina este o afectiune care poate duce la complicatii, precum avort si nasterea unui copil ce va dezvolta grave probleme de sanatate. In unele cazuri, toxoplasmoza nu are niciun simptom, iar in altele, simptomele sunt asemanatoare gripei. Fii atenta la simptome, pentru a putea lua masuri la timp!
Toxoplasmoza sau gripa? Fii atenta la simptome!

Toxoplasmoza este o boala care rezulta din infectia cu parazitul Toxoplasma gondii, unul dintre cei mai comuni paraziti din lume. Infectia apare in urma consumului de carne cruda sau insuficient preparata termic ori in urma contactului cu fecalele de pisica.

Ce simptome poate avea toxoplasmoza?

In unele cazuri, toxoplasmoza nu genereaza niciun simptom. In altele, simptomele manifestate sunt asemanatoare gripei. Pacienta poate sa aiba:

  • Dureri musculare
  • Noduli limfatici umflati
  • Durere de cap
  • Febra
  • Oboseala

Exista si posibilitatea toxoplasmoza sa duca la simptome severe, daca nu este tratata sau depistata la timp. Aceste simptome pot fi: vedere incetosata, confuzie si pierderea coordonarii. Atunci cand apar, ingrijirea medicala de specialitate devine o urgenta, mai ales daca sistemul imunitar a fost slabit.

 

Cum te poti infecta?

Sursele de infectare pot fi multiple, de aceea respectarea normelor de igiena sunt mai mult decat vitale, mai ales in perioada sarcinii. Infectia poate aparea prin:

  • contactul cu fecalele de pisica care contin parazitul, dupa gradinarit.
  • alimente sau apa contaminate. Mielul, carnea de porc si caprioara sunt susceptibile infectiei. Produsele lactate nepasteurizate pot contine, de asemenea, parazitul.
  • utilizarea cutitelor sau alte ustensile contaminate.
  • consumul de fructe și legume nespalate. Suprafata fructelor și legumelor poate conține parazitul.
  • transplant de organ infectat sau sange transfuzat.

 

Ce riscuri exista ca toxoplasmoza sa se transmita de la mama la fat?

Daca mama este infectata pentru prima data cu toxoplasmoza, riscul ca aceasta sa fie transmisa copilului este sub 50%.

Cand infectia apare in primele luni de sarcina, riscurile ca viitorul fat sa fie afectat sunt foarte ridicate. Gravidele ce se infecteaza in timpul sarcinii si nu prezinta imunitate, risca sa transmita boala fatului, ceea ce poate determina cresterea riscului de nastere prematura de 4 ori, imbolnavirea si chiar decesul fatului sau nou-nascutului.

Toxoplasmoza la inceputul sarcinii poate afecta si sanatatea ulterioara a copilului, ducand la infectii ale ochilor, retard mental, ficat marit in volum si chiar epilepsie.

Daca infectia apare  in al treilea trimestru de sarcina, fatul este mult mai expus riscului de a contracta toxoplasmoza.

Daca aveti un sistem imunitar normal, este putin probabil sa dezvoltati complicatii ale toxoplasmozei.  Uneori, persoanele sanatoase pot dezvolta infectii oculare, care netratate, pot duce la orbire.

Daca gravida prezinta antecente de infectie cu toxoplasma si a dezvoltat anticorpi, riscul de transmitere verticala este nul.

 

Nu este nevoie sa renunti la animalul de companie pentru a preveni infectarea.

Trebuie sa renunt la pisica pentru a evita infectarea cu  toxoplasmoza?

Aceasta este una dintre cele mai des intalnite intrebari si probleme pe care le poate experimenta o femeie insarcinata in timpul sarcinii. Inainte de a renunta la pisica pe care o ai in casa, trebuie sa stii cateva informatii esentiale, care te pot ajuta sa iei cea mai buna decizie.

Pisicile domestice, cele care stau in casa, mai exact, au un risc extrem de mic de a transmite toxoplasmoza. Cu atat mai mult, daca ai acest animal de companie de mai mult timp si nu ai suferit niciodata de aceasta infectie, este foarte probabil ca organismul tau sa fi devenit imun.

Mai mult decat atat, simpla respectare a unor norme de igiena poate reduce la minim orice fel de risc: roaga pe altcineva sa schimbe litiera pisicii sau poarta manusi atunci cand faci acest lucru.

Nu este nevoie sa renunti la animalul de companie pentru a preveni infectarea.

 

Cele mai bune sfaturi pentru a preveni aparitia toxoplasmozei

  • Purtati manusi atunci cand gradinariti sau lucrati in aer liber. Este important sa vca spalati pe maini foarte bine imediat dupa aceste activitati.
  • Nu mancati carne cruda sau insuficient gatita.
  • Spalati bine ustensilele de bucatarie cu apa fierbinte si detergent lichid/sapun.
  • Spalati toate fructele si legumele. Indepartați cojile atunci cand este posibil, dar numai dupa spalare.
  • Nu beti lapte nepasteurizat.
  • Acoperiti cutiile de nisip pentru copii, pentru a impiedica pisicile sa o folosească drept litiera.
  • Pastrati pisica in interior si hraniti-o cu mancare uscata sau conservata pentru pisici, nu carne cruda.
  • Evitati pisicile fara stapan. Majoritatea pisicilor nu prezinta semne de infecție cu acest parazit. Chiar daca pot fi testate pentru toxoplasmoza, poate dura pana la o luna pentru a obtine rezultatele.
  • Puneti pe altcineva sa curete litiera pisicii. Daca acest lucru nu este posibil, purtati manusi si o masca de fata. Spalati-va pe maini foarte bine si schimbati asternuturile zilnic, astfel incat chisturile excretate sa nu devina infectioase.

Din pacate, nu exista posibilitatea de vaccinare.

Consultant Medical Dr. Marina Dragomir
Data publicării 26.11.2020