Hernia hiatala: etiologie, manifestari clinice si tratament

Hernia hiatala reprezinta trecerea sau alunecarea unei portiuni gastrice din abdomen in cavitatea toracica, prin intermediul hiatusului diafragmatic- orificiu fiziologic la nivelul muschiului difragm (prin intermediul caruia esofagul coboara catre stomac) care delimiteaza mediastinul de abdomen.
Hernia hiatala: etiologie, manifestari clinice si tratament

Cuprins

Ce reprezinta hernia hiatala?

Hernia hiatala reprezinta trecerea sau alunecarea unei portiuni gastrice din abdomen in cavitatea toracica, prin intermediul hiatusului diafragmatic- orificiu fiziologic la nivelul muschiului difragm (prin intermediul caruia esofagul coboara catre stomac) care delimiteaza mediastinul de abdomen.

Intoarcerea portiunii superioare a stomacului in cavitatea toracica se poate realiza in mai multe moduri si anume:

  • Prin alunecare specifica intoarcerii jonctiunii eso-gastrice (portiunii prin care esofagul se continua cu partea superioara a cavitatii gastrice);
  • Paraesofagiana intoarcerea in cavitatea toracica a unei portiuni din stomac;
  • Mixta o combinatie intre cele doua situatii.

Hernia hiatala prin alunecare este mai frecvent intalnita in practica medicala fata de cea paraesofagiana si poate prezenta in anumite situatii evolutie asimptomatica sau cu discomfort minim al pacientului. Herniile hiatale paraesofagiene mai rar intalnite, se pot complica determinand aparitia obstructiilor cu potential letal la nivelul tubului digestiv superior.

Care sunt cauzele herniei hiatale?

Hiatusul diafragmatic prezinta in mod fiziologic o structura fibro conjunctiva care mentine sfincterul esofagian inferior în cavitatea abdominala si impiedica ascensionarea jonctiunii eso gastrice catre torace prin intermediul unor inele fibroase. Herniile hiatale apar datorita cresterii presiunii intraabdominale si implicit a celei de la nivel sfincterului esofagian inferior, in conditii de obezitate, sarcina, ascita voluminoasa (acumulare de lichid la nivel abdominal).

In anumite situatii, herniile hiatale pot fi determinate si de traumatisme extinse toraco-abdominale, efort fizic intens (ridicare de greutati, nastere cu dificultate) si malformatii congenitale ale hiatusului diafragmatic.

Factorii de risc ai herniilor hiatale sunt reprezentati de fumat, inaintarea in varsta care favorizeaza diminuarea tonicitatii fibrelor musculare si esofagitele cronice care determina fibrozarea si scurtarea esofagului.

Hernia hiatala: etiologie, manifestari clinice si tratament

Simptomele herniei hiatale

Simptomele pacientilor cu hernie hiatala sunt reprezentate in mod frecvent de durere toracica, pirozis (arsura retrosternala) accentuata in decubit dorsal, greata, regurgitatia alimentelor si sucului gastric din stomac in esofag si varsaturi. Senzatia de plenitudine si satietate precoce in timpul mesei, dificultatea la inghitire si/sau respiratie sau varsaturile in zat de cafea reprezinta simptome care apar în cazul evolutiei nefavorabile ale herniilor hiatale, care determina strangulare sau hemoragie digestiva superioara.

Diagnosticul afectiunii

Diagnosticul de hernie hiatala este stabilit de catre medicul curant pe baza informatiilor obtinute din anamneza si examenul clinic al pacientului dar si al celor furnizate de investigatiile paraclinice imagistice reprezentate de radiografia gastrica baritata si endoscopia digestiva superioara.

Endoscopia digestiva superioara presupune insertia prin cavitatea bucala a unui fibroscop flexibil prevazut cu o sursa de lumina si o camera de filmat, prezentand avantajul de a permite biopsierea mucoasei esofagiene in cazul in care se suspicioneaza esofag Barret (modificarea celularitatii la nivelul mucoasei jonctiunii eso gastrice cu aparitia metaplaziei intestinale) sau existenta unei tumori.

Tratamentul herniei hiatale

Terapia medicamentoasa simptomatica a herniei hiatale, utilizeaza antihistaminice, inhibitori ai pompei de protoni si prokinetice pentru diminuarea secretiei de acid gastric si accelerarea procesului de golire gastrica a pacientilor cu hernie hiatala de mici dimensiuni si evolutie necomplicata.

Tratamentul chirurgical etiologic al herniilor hiatale voluminoase, paraesofagiene, care prezinta risc de evolutie nefavorabila are ca scop relocarea subdiafragmatica a segmentului gastric herniat si restabilirea tonicitatii orificiului diafragmatic pentru a preveni recidivele si boala de reflux gastroesofagian. Tehnicile chirurgicale de abordare sunt multiple si pot varia de la procedee minim invazive efectuate cu ajutorul laparoscopului pana la interventia clasica cu operația deschisă.

Fundoplicarea endoluminala reprezinta cea mai putin invaziva metoda de tratament chirurgical al herniei hiatale prin montarea unor clipsuri de mici dimensiuni la nivelul jonctiunii gastro esofagiene, aceasta abordare fiind aplicabila insa numai la anumite categorii de pacienti care se preteaza la acest tip de interventie.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Afla mai multe:

Data publicării 25.01.2022
Data ultimei actualizari 07.02.2024