Hernia de disc - manifestari clinice si tratament

Hernia de disc se refera la deplasarea continutului gelatinos (nucleul pulpos) in afara inelului fibros, ca urmare a lezarii sau deteriorarii discului intervertebral care il contine. Discurile intervertebrale au rol de preluare al socurilor mecanice si atenueaza solicitarile excesive cotidiene ale coloanei vertebrale, permitand in acelasi timp efectuarea miscarilor independente ale vertebrelor care permit aplecarea in fata, rotirea trunchiului sau a gatului.
Hernia de disc - manifestari clinice si tratament

Cuprins

Hernie de disc lombara

Hernia de disc este mai frecvent intalnita la nivelul segmentului lombar al coloanei vertebrale, insa poate efecta si vertebrele cervicale.

In prezent este estimat faptul ca 95% din pacientii cu varste cuprinse intre 25-55 de ani diagnosticati cu hernie de disc prezinta leziuni localizate la nivelul L4-L5 sau L5-S1 si numai 5% prezinta afectarea segmentului cervical.

Hernia de disc lombara constituita se manifesta in principal prin sciatica datorata compresiunii unei radacini nervoase la nivelul discului L4-L5-S1. In functie de radacina afectata, durerea este resimtita pe fata laterala a membrului inferior sau in posterior pana in calcai si poate fi insotita de parestezii (senzatie de furnicaturi si/ sau, amorteala) si scaderea fortei anumitor grupe de muschi.

Aceasta predilectie pentru localizarea lombara si cervicala a herniei de disc este explicata prin actiunea fortelor biomecanice asupra segmentelor cu cel mai mare grad de flexibilitate de la nivelul coloanei spinale.

Incidenta herniei de disc este maxima in perioada cuprinsa intre a treia si a patra decada de viata si determina aparitia manifestarilor clinice suparatoare pentru pacient in 1 pana la 3% din cazuri. Pacientii care prezinta durere cauzata de hernierea unui disc vertebral descriu disconfortul algic sub forma de intepatura sau senzatie de arsura cu tendinta de iradiere la nivelul membrului superior/pelvin. Uneori poate fi insotita de senzatia de slabiciune musculara si parestezii (furnicaturi, amorteala, senzatia de rece).

Herniile de disc apar mai frecvent in regiunea posterolaterala a articulatiei intervertebrale fiind favorizate de grosimea diminuata a inelului fibros in aceasta zona si de absenta suportului oferit de ligamentele anterioare si posterioare longitudinale. Datorita proximitatii sale in raport cu structurile canalului medular, hernia de disc posterolaterala determina in mod frecvent pensarea unei radacini nervoase generand aparitia de manifestari clinice specifice.

Cauze hernie de disc

Cele mai frecvente mecanisme de producere ale herniei de disc sunt reprezentate de:

  • Degenerarea discului (imbatranirea tesutului fibros) cu rigidizarea acestuia datorita pierderii de lichid care ii mentine flexibilitatea
  • Injurii ale coloanei vertebrale care determina fisurarea stratului exterior al discului intervertebral
  • Tensionarea sau presiunea exercitata brusc la nivel lombar, de exemplu efectuarea unui efort muscular fara incalzire prealabila
  • Miscari vicioase, expuneri prelungite la vibratii in cadrul activitatilor profesionale.

Factori de risc hernie de disc

Factorii de risc implicati in mod frecvent in aparitia herniei de disc sunt:

  • Excesul ponderal care suprasolicita articulatiile intervertebrale, in special cele de la nivel lombar
  • Predispozitia genetica
  • Sedentarismul
  • Activitatile profesionale care presupun sofat prelungit
  • Manipularea utilajelor care emit vibratii intense sau cele care determina suprasolicitarea coloanei vertebrale prin efectuarea de miscari repetitive.

Imbatranirea tesutului fibros aparuta odata cu inaintarea in varsta se datoreaza pierderii capacitatii de a retine apa a nucleului pulpos, cu modificarea proprietatilor fizice ale acestuia (pierderea elasticitatii si a consistentei de gel) si scaderea rezistentei la socuri. Alterarea consistentei genereaza pierdere in inaltime a nucleului pulpos si favorizeaza aparitia miscarilor de forfecare patologice care produc durere si ruptura fibrelor inelului fibros.

Evolutie hernie de disc

Hernia de disc in sine necesita un timp indelungat de evolutie al proceselor degenerative enumerate si poate fi clasificata in 3 stadii distincte dupa cum urmeaza:

  • Prolaps discal sau protruzie discala in cadrul careia fragmentul herniat nu se deplaseaza.
  • Extruzia discala sau hernia de disc implica deplasarea completa a fragmentului herniat in afara spatiului discal;
  • Sechestrul discal sau hernia rupta presupune existenta unui fragment liber care migreaza superior sau inferior fata de discul de la nivelul caruia s-a desprins.

Simptome hernie de disc cervicala

Manifestarile herniei de disc sunt conditionate de existenta sau absenta compresiunii nervoase, dar si de localizarea herniei la nivelul diferitelor segmente ale coloanei vertebrale. In cazul pacientilor cu hernie de disc manifestata la nivelul coloanei cervicale manifestarile clinice includ:

  • Durere la nivel cervical, scapular si al umarului insotita de senzatie de amorteala in timpul abductiei umarului, rotatiei externe, flexiei cotului si miscarii de supinatie a bratului in cazul herniilor de disc care intereseaza nervul C5.
  • Disconfort dureros al gatului, umerilor si omoplatilor care se extinde la nivelul mainii de-a lungul extremitatii laterale a antebratului si se insoteste de senzatia de amorteala a policelui si indicelui in cazul pensarii nervului C6.
  • Afectarea nervului C7 asociaza suplimentar amorteala la nivelul palmei si slabiciune musculara in regiunea cotului si a incheieturii pumnului.
  • Pensarea nervului C8 determina durere la nivelul gatului, umerilor, marginii mediale ale antebratului si slabiciune musculara care insoteste miscarile de flexie si extensie ale degetelor.
  • In cazul afectarii nervului T1, durerea se manifesta la nivelul gatului, marginii mediale ale bratului si antebratului, cu senzatie de amorteala insotita de slabiciune musculara la miscarile degetelor mainii.

Simptome hernie de disc lombara

Pacientii cu hernie de disc la nivel lombar care asociaza pensarea unei structuri nervoase prezinta in mod frecvent:

  • Durere lombara care iradiaza la nivel fesier in hernia de disc lombara L2-L3-L4.
  • Durere la nivelul membrului inferior datorata pensarii nervului sciatic (de obicei unilateral) -sciatica L5.
  • Sindromul de „coada de cal” manifestat prin pierderea controlului sfincterian (incontinenta urinara si/sau fecala, disfunctie sexuala) atunci este prezenta afectarea nervului S1. Durerea sacrata sau de la nivelul feselor care iradiaza catre perineu si este insotita de anestezia zonei perianale apare in cazul afectarii radacinilor nervoase S2-S4.
  • Senzatii de furnicaturi, amorteala sau slabiciune in teritoriul deservit de nervul pensat prin hernierea nucleului pulpos.

In general, hernia de disc evolueaza in etapele initiale cu dureri si contracturi musculare care se pot extinde la nivelul toracelui superior sau omoplati in cazul herniei cervicale si la nivelul feselor si al membrelor inferioare in situatia herniilor lombare.

Simptomele sunt accentuate de obicei in conditii de efort brusc, suprasolicitare indelungata, frig sau umezeala si se remit in repaos sau dupa administrare de tratament medicamentos. Accentuarea uzurii discului intervertebral determina acutizarea simptomatologiei care nu se remite dupa administrarea tratamentelor medicamentoase antialgice si antiinflamatorii.

Compresiunea maduvei situate in segmentul cervical/lombar (mielopatie) determina scaderea fortei musculare la nivelul membrelor superioare sau inferioare, diminuarea capacitatii de efort si dificultate la mers care altereaza considerabil calitatea vietii pacientului atat in plan social, cat si profesional.

Diagnostic hernie de disc

Diagnosticul herniei de disc se bazeaza pe examenul clinic si anamneza pacientului. Testele imagistice medicale au rol de evaluare ale severitatii herniei si de stabilire a unui plan de tratament adecvat:

  • Radiografia simpla are ca scop evidentierea structurilor coloanei vertebrale si a articulatiilor dintre vertebre in vederea eliminarii altor cauze ale disconfortului algic al pacientului care pot fi reprezentate de fracturi, procese tumorale sau infectioase la nivel spinal.
  • Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) confirma diagnosticul, localizeaza si evalueaza severitatea herniei prin detalii de tesut osos, ligamentar si muscular. Aceasta investigatie poate pune in evidenta eventuale modificari structurale si procese degenerative spinale sau procese tumorale la acest nivel care pot genera disconfort algic pacientului.
  • Tomografia computerizata (CT) poate confirma diagnosticul de hernie de disc prin evaluarea dimensiunii si formei canalului medular, continutul acestuia si structurile anatomice din imediata apropiere.
  • Mielograma presupune injectarea unei substante de contrast la nivel spinal inainte de efectuarea computer tomografiei in scopul evaluarii presiunii exercitate la nivelul structurilor nervoase in urma herniilor de disc multiple.
  • Testele de conductivitate nervoasa si electromiografia EMG evalueaza capacitatea de conducere ale impulsurilor electrice de-a lungul traseelor nervoase si pot localiza cu acuratete hernia de disc.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament hernie de disc

Tratamentul de prima intentie al manifestarilor acute de la nivel cervical si lombar asociate herniei de disc este nonchirurgical. Acesta are ca scop reducerea manifestarilor intr-o perioada de timp de cateva saptamani de la debut.

Tratamentul conservator al herniei de disc este utilizat atat pentru ameliorarea durerii si a slabiciunii musculare, cat si pentru prevenirea recurentei afectiunii si revenirea cat mai rapida a pacientului la activitatile zilnice. In functie de intensitatea manifestarilor, hernia de disc poate fi tratata nonchirurgical prin urmatoarele metode:

  • Fizioterapia cu ajutorul exercitiilor fizice speciale de recuperare medicala
  • Masajul
  • Medicatia antiinflamatorie sistemica
  • Tratamentul medicamentos cu miorelaxante
  • Injectare epidurala de cortizon pentru reducerea inflamatiei si a durerilor lombare cauzate de afectarea nervoasa.

In cazul in care simptomatologia nu se remite in decurs de 6 saptamani de la initierea terapiei mentionate, iar pacientul prezinta durere, senzatie de slabiciune musculara la nivelul membrului afectat sau amorteala, dificultati la mers/mentinerea posturii sau disfunctie sfincteriana, este indicata interventia chirurgicala care se poate realiza prin:

  • Discectomie deschisa - indepartarea chirurgicala a fragmentelor discului herniat.
  • Laminotomia si laminectomia - proceduri prin care se urmareste scaderea presiunii exercitate asupra coloanei vertebrale datorate varstei, prin indepartarea totala sau partiala a laminei (una din componentele arcului osos care delimiteaza canalul vertebral ce contine maduva spinarii). Dupa indepartarea laminei, coloana vertebrala poate necesita stabilizare ulterioara prin fuziune spinala.
  • Discectomie percutana - utilizata in cazul deplasarilor complete ale discurilor intervertebrale sau al celor care ajung in interiorul canalului vertebral.
  • Neurotomia prin radiofrecventa - realizeaza intreruperea transmiterii stimulilor durerosi de-a lungul nervilor spinali prin intermediul unui curent cu frecventa inalta.
  • Nucleoplastia percutana reprezinta o interventie chirurgicala minim-invaziva care se efectueaza cu anestezie locala in ambulator. Interventia se realizeaza cu ajutorul unei sonde speciale care dezintegreaza nucleul pulpos prin radiofrecventa si ii reda consistenta specifica prin plastifiere, reducand cauza durerilor.
  • Inlocuirea discului vertebral herniat cu un disc artificial reprezinta o optiune care poate fi luata in considerare de catre medicul chirurg la anumite categorii de pacienti.

Este de mentionat faptul ca beneficiile obtinute dupa aplicarea tratamentului chirurgical in cazul herniei de disc sunt temporare si prezinta tendinta de a se diminua de-a lungul timpului, odata cu accelerarea proceselor fiziologice de imbatranire ale structurilor coloanei vertebrale.

Studiile desfasurate pana la momentul actual demonstreaza faptul ca tratamentul chirurgical poate diminua rapid disconfortul dureros al pacientului, insa rezultatele la un an dupa realizarea interventiei sunt similare celor obtinute prin intermediul managementului conservativ al acestei patologii.

Durerea lombara cronica reprezinta un factor de importanta majora in aparitia depresiei si trebuie tratata cu seriozitate de catre pacient pentru a preveni eventuale complicatii pe termen lung ale acesteia. Mentinerea unei greutati corporale adecvate prin adoptarea unui stil de viata sanatos care sa includa un regim alimentar echilibrat si exercitii fizice regulate reprezinta principalele modalitati de preventie ale herniilor de disc.

 

Referinte:

 

Data publicării 30.10.2023