Hepatita C - manifestari, diagnostic si tratament

Hepatita C reprezinta o infectie virala hepatica, caracterizata prin inflamatia hepatica, cauzata de infectia cu virusul hepatitic C.
Hepatita C - manifestari, diagnostic si tratament

Ce este si de ce apare hepatita C

Hepatita C reprezinta o infectie virala hepatica, caracterizata prin inflamatia hepatica, cauzata de infectia cu virusul hepatitic C.

Boala poate avea 2 aspecte diferite in functie de durata de evolutie: hepatita C acuta apare in primele 6 luni de la contactul infectant, iar forma cronica de boala este caracterizata de evolutie indelungata cu aparitia fibrozei hepatice, carcinomului hepatocelular (cancer hepatic) si in anumite situatii, deces.  Evolutia unei forme acute de boala catre cea cronica este intalnita la aproximativ 85% din pacientii infectati cu virusul hepatitic C, in timp ce 15% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C pot inregistra remisie spontana a bolii fara administrare de tratament specific.

Cum se transmite hepatita C

Caile de transmitere ale infectiei virale sunt multiple si cuprind urmatoarele modalitati:

 • Parenteral - prin intermediul utilizarii acelor nesterile de la bolnavi infectati cu virus hepatic C in timpul perfuziilor sau administrarii drogurilor pe cale intravenoasa:
 • Manevre medicale chirurgicale in conditii nesterile (intreruperi de sarcina, endoscopie digestiva, tratamentul chirurgical al ulcerelor varicoase inclusiv electrocoagulare si scleroza de varice, acupunctura, interventii stomatologice);
 • Accidente profesionale - personal medical care se inteapa accidental cu ace utilizate la persoanele diagnosticate cu hepatita;
 • Relatii sexuale neprotejate;
 • Servicii de manichira/pedichiura efectuate cu instrumentar nesteril;
 • Vertical de la mama la fat (in timpul sarcinii sau la nastere).

Transfuziile de sange contaminat si de organe de la donatori cu infectie virala sunt foarte putin intalnite in prezent datorita metodelor de screenig utilizate pentru depistarea cazurilor de imbolnavire la donatorii de materiale biologice.

Cum se manifesta afectiunea

Tabloul clinic al hepatitei de tip C in forma acuta include urmatoarele manifestari:

 • Stare febrila;
 • Fatigabilitate (stare de oboseala permanenta);
 • Emisie de urina inchisa la culoare si scaune acolice (deschise la culoare);
 • Dureri in hipocondrul drept;
 • Dureri musculare si articulare;
 • Greata, varsaturi, inapetenta;
 • Icter tegumentar si scleral - mai putin intalnit.

Evolutia spre forma cronica determina aparitia simptomelor specifice de boala care insotesc hipertensiunea portala, acumularea de lichid in cavitatea abdominala (ascita), echimozele sau hemoragiile aparute la traumatisme minore, aparitia dilatatiilor varicoase la nivel esofagian si encefalopatia hepatica.

Hepatita C - manifestari, diagnostic si tratament

Care sunt metodele de diagnostic ale hepatitei C

Stabilirea diagnosticului de laborator al hepatitei C se face prin decelarea in sangele bolnavului ai anticorpilor anti HCV, si al ARN ului VHC. Tehnica polymerase chain reaction PCR prezinta avantajul de a identifica ARN ul viral la 14 zile dupa contactul infectant mult mai repede decat anticorpii circulanti ai caror productie necesita un timp mai indelungat (testul imunoenzimatic devin pozitive la 6-8 saptamani de la infectare).

Fibrotest Actitest Steatotest Nashtest sau Fibromax sunt teste biochimice care apreciaza stadiile fibrozei si steatoza hepatica (activitatea necroinflamatorie virala asupra tesutului hepatic) si includ determinarea urmatorilor parametri: TGO si TGP, GGT, bilirubina totala, alfa2 macroglobulina, haptoglobina, apolipoproteina a1, colesterol, trigliceride si glucoza care alaturi de varsta, sexul, greutatea si inaltimea pacientului intra in calculul anumitor scoruri specifice de evaluare ale modificarilor induse de hepatita C.

Determinarea enzimelor hepatice TGO si TGP variaza in stadiile initiale ale bolii, acestea incepand sa cresca dupa 7 saptamani de la infectare si nu sunt utilizate in practica medicala ca indicator de severitate ai afectiunii.

Punctia biopsie hepatica efectuata sub anestezie locala, reprezinta gold standardul in evaluarea gradului de fibroza hepatica (de afectare al tesutului hepatic in cadrul evolutiei cronice ale infectiei virale cu virus hepatitic C), insa prezinta anumite riscuri datorate invazivitatii pe care o presupune.

Fibroscan ul reprezinta o metoda imagistica neinvaziva de evaluare a gradului de fibroza hepatica cu ajutorul ultrasunetelor, fiind avantajoasa datorita rapiditatii si gradului crescut de reproductibilitate.

Tratamentul bolii

Tratamentul hepatitei C se bazeaza pe utilizarea medicatiei antivirale administrate initial pentru o perioada de 24 sau 48 de saptamani dupa care se determina cantitatea de HCV circulant. In cazul in care nu se inregistreaza disparitia sau diminuarea viremiei la 6 luni de la initierea terapiei, tratamentul poate fi prelungit pana la 1 an cu reevaluare dupa aceasta perioada.

Recent au fost introduse tratamente individualizate combinatiile medicamentoase utilizate depinzand de genotipul/subgenotipul viral, de gradul de afectare hepatica si de rezultatul terapiilor utilizate anterior.

Afla mai multe:

Data publicării 30.04.2021