Legatura dintre obezitate si hipertensiunea arteriala

Legatura dintre obezitate si hipertensiunea arteriala este una stransa. Obezitatea reprezinta una dintre cauzele majore ale hipertensiunii arteriale. Cand greutatea corporala creste, inima trebuie sa pompeze mai mult sange pentru a furniza oxigen si nutrienti la nivelul intregului corp. Aceasta crestere a volumului de sange din corp creste presiunea la care sunt expusi peretilor arterelor, ceea ce duce la tensiunea arteriala marita.
Legatura dintre obezitate si hipertensiunea arteriala

Studiul Framingham Heart, un proiect de cercetare pe termen lung, axat pe efectele consumului de tutun, inactivitatii fizice, obezitatii si alimentatiei asupra bolilor cardiovasculare, a inaintat urmatoarele cifre - in cazul a 78% dintre barbati, si 65% dintre femei, hipertensiunea primara poate fi atribuita obezitatii.

Cuprins

Alaturi de obezitate, alti factori de risc implicati in aparitia hipertensiunii arteriale sunt:

  • Varsta - prevalenta hipertensiunii este mai ridicata la varstele inaintate
  • Stilul de viata - sedentarismul, alimentatia nesanatoasa care cuprinde consum excesiv de sare, alimente bogate in grasimi saturate si grasimi trans folosite la preparea alimentelor procesate, aport redus de fructe si legume, consumul excesiv de alcool, fumatul
  • Istoricul medical al familiei – membri din familie cu boli cardiovasculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral etc

Afla mai multe despre valorile normale ale tensiunii arteriale

Cum afecteaza obezitatea sistemul cardiovascular?

Sistemul cardiovascular este compus din inima si vase de sange. Inima este un organ unic, vital pentru viata si pentru sanatatea individului. Sanatatea inimii, are legatura atat cu mostenirea genetica, structura organica si functionala, cat si cu stilul de viata. Excesul ponderal sau obezitatea afecteaza buna functionare a inimii, atat mecanic, cat si functional, prin ingreunarea intoarcerii venoase, hipoxia celulara, hipertrofie sau dilatare cardiaca si orizontalizarea cordului.

Patologiile cardiovasculare, cum ar fi infarctul de miocard sau accidental vascular cerebral, reprezinta principala cauza de mortalitate in Romania si in lume. Excesul ponderal, obezitatea si bolile metabolice cresc riscul de boala cardiovasculara la varsta tanara. Barbatii sunt predispusi catre boala cardiovasculara, varful incidentei fiind in jurul varstei de 42 de ani si in intervalul orar 6-7 am. Dupa instalarea menopauzei, femeile nu mai sunt protejate de contextul endocrin in fata bolii cardiovasculare, incidenta fiind mai mare decat a femeilor aflate in perioada menstruala si comparabila cu cea a barbatilor.

Calculator tensiune arteriala

Rezultatele măsurării presiunii arteriale

ro

Recomandari alimentare pentru pacientul hipertensiv

Mai intai de toate, pacientul, indiferent de patologie, trebuie tratat personalizat. Este putin probabil sa intalnim in practica clinica doi pacienti hipertensivi cu aceleasi nevoi de terapie nutritionala, de stil de viata si interventie medicamentoasa. Totusi, exista unele similitudini, cel putin din punct de vedere al interventiei nutritionale:

  • Consumul de sare (Na) sub 2-3 g/zi conform OMS pentru protectia impotriva bolilor cardiovasculare, sugerez pacientilor mei sa nu adauge sare in mancare.
  • Reducerea consumului de grasimi saturate, din sursa animala.
  • Consumul echilibrat de grasimi de origine vegetala, nu in exces.
  • Raportul acizilor grasi Omega 6 si Omega 3 in alimentatie sa fie de 3:1.
  • Consumul echilibrat de fructe cu o cantitate mica de fructoza.
  • Consumul zilnic de legume de culoare verde.
  • Consumul optim al proteinelor de origine animala, adaptat nevoilor individuale.
  • Reducerea consumului de carbohidrati rafinati si al glucidelor cu eliberare rapida a insulinei.
  • 3 mese principale si 2-3 gustari, mese mici, cantitati reduse de alimente.
  • Timp alocat mesei minim 20 min, mestecam de minim 15 ori.

Meniul personalizat presupune consult medical si evaluare corecta a fiecarui pacient in parte.

Activitatea fizica la pacientul cu obezitate

Activitatea fizica a pacientilor cu diferite tipuri de patologii, nu poate fi una comuna cu cea a persoanelor sanatoase, care vor sa faca miscare sau sa mearga la sala. In ultimii 20 de ani am introdus conceptul de Miscare functionala, adica miscare adaptata persoanelor cu patologii cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala.

Acesti pacienti pot face o activitate fizica sub supraveghere medicala si cu un instructor specializat, cu experienta in miscarea functionala. Pacientul obez si care prezinta complicatii ale obezitatii, cum ar fi diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, trebuie sa intre intr-un program de miscare functionala adaptat, urmarind progresul si nu performanta sportiva.

Rolul medicului este sa construiasca programul de miscare functional potrivit, iar al instructorului de a urmari si asista pacientul. De multe ori, asteptarile pacientilor nu sunt concordanta cu nevoile si posibilitatile fizice ale acestora, tocmai de aceea atat medicul, cat si instructorul de miscare functionala, trebuie sa explice pacientului modul de abordare si totodata de crestere a gradului de intensitate, fara a afecta articulatiile sau sistemul cardiovascular. Nu sunt putine cazurile, cand in clinica ajung pacienti care s-au accidentat sau au experiente nepotrivite si nesanatoase in salile de sport, cand au ales ca prim pas al scaderii in greutate, mersul la sala.

Activitatea fizica este importanta, atat pentru o persoana sanatoasa, cat si pentru o persoana cu patologii cronice, iar eu in calitate de medic, incurajez miscarea recreationala si adaptata individului, nu neaparat mersul la sala. Nutritia conteaza in proportie de peste 80%, atunci cand ne gandim la un stil de viata sanatos, restul fiind meritul activitatii fizice. Cele doua actiuni, interventii, cea nutritionala si cea sportiva, se completeaza si au o dinamica personalizata nevoilor, obiectivelor, varstei, sexului si patologiilor asociate.

 

Pentru o buna sanatate, mergeti la controale medicale de rutina, tratati alte afectiuni cronice de care suferiti, daca este cazul, monitorizati tensiunea arteriala si adoptati un comportament alimentar precaut care sa va ajute sa va mentineti o greutate corporala in limite normale.

Consultant Medical Dr. Florin Ioan Balanica
Data publicării 13.03.2023
Data ultimei actualizari 17.07.2023