Mamografia digitala cu tomosinteza – avantaje si recomandari

Mamografia digitala este o metoda imagistica prin care se depisteaza neoplasmul mamar, indicata ca investigatie obligatorie femeilor cu varste de peste 40 de ani.

Cancerul mamar – cum se depisteaza?

Cancerul de san este o realitate cu care tot mai multe femei se confrunta in decursul vietii, incidenta acestuia crescand in ultimii ani. Dupa unele studii, 1 din 6 cazuri au fost depistate in intervalul de varsta 40-50 de ani.

Ca atare, mamografia a devenit esentiala in identificarea cancerelor, predominant infraclinice (nepalpabile), coroborata cu celelalte tehnici de investigare imagistica a sanului (ecografia mamara si IRM).

In contextul in care la varste mai tinere de 40 de ani se depisteaza prin ecografie (metoda indicata pacientelor tinere) leziuni suspecte pentru malignitate, mamografia este metoda de electie pentru caracterizare suplimentara.

Avantajele mamografiei digitale

Sensibilitatea detectorilor digitali este net superioara filmului mamografic clasic, ceea ce rezulta in doze reduse de iradiere pentru paciente.

Imaginile obtinute sunt stocate si prelucrate digital, fara pierderi de calitate din momentul examinarii, eliminand necesitatea efectuarii de incidente suplimentare (compresie focala, cliseu marit)

De asemenea, compresia folosita de mamografele digitale limiteaza semnificativ disconfortul pacientelor, prin reglaj automat al nivelului de compresie.

Ce presupune o mamografie digitala cu tomosinteza?

Mamografia digitala cu tomosinteza este cea mai evoluata metoda de diagnostic indicata femeilor incepand cu varsta de 40 ani pentru depistarea precoce a cancerului mamar.

Mamografia cu tomosinteza este o tehnica de achizitie digitala directa, prin care sanul este scanat din diverse unghiuri, permitand generarea computerizata de reformatari fine (1mm),  respectiv postprocesare digitala 2D/3D.

De ce este recomandata mamografia digitala cu tomosinteza?

Mamografia cu tomosinteza a fost dezvoltata pentru a compensa limitarile mamografiei analogice si a mamografiei digitale conventionale, a caror sensibilitate este limitata in cazul sanilor densi (suprapuneri intre leziunea suspecta si tesutul sanatos) si a leziunilor  infraclinice (dimensiuni mai mici de 1cm).

Astfel, leziunile suspecte, respectiv focarele de microcalcificari (uneori unicul semn al existentei unui cancer infraclinic, neindividualizabile ecografic) sunt mai facil departajate de tesutul sanatos din vecinatate.

Probabilitatea de rezultate fals pozitive este mult redusa prin individualizarea facila a leziunilor, iar doza de iradiere este mult redusa prin eliminarea in multe cazuri a examinarilor repetate - fiind o metoda pur digitala, setul initial de imagini poate fi oricand reexaminat si postprocesat, localizarea mult mai precisa a  leziunilor permitand corelatii mai facile cu datele celorlalte metode imagistice de evaluare a sanului.

Prin limitarea constatarilor fals-pozitive, mamografia cu tomosinteza isi aduce aportul in reducerea numarului de reevaluari la distanta, biopsii si interventii chirurgicale inutile.

In schimb, chiar si cea mai moderna tehnica mamografica nu elimina necesitatea reevaluarii anuale la femeile cu antecedente familiale de cancer mamar.

De ce mamografie digitala cu tomosinteza la Spitalul Medicover?

Folosim noul sistem Siemens Mammomat Inspiration - Prime Technology, ceea ce aduce numeroase avantaje:

  • reducerea cu pana la 30% a dozei de iradiere prin utilizarea de detectori de ultima generatie si prelucrare computerizata automata a imaginilor obtinute
  • tomosinteza cu unghi larg (50 de grade), permite obtinerea unui numar crescut de imagini brute, si prelucrare computerizata cu calitate crescuta (sensibilitate cu pana la 43% mai mare conform unui studiu recent);
  • confort crescut al examinarii prin sistemul inteligent de compresie.

Toate aceste avantaje tehnice ne permit sa depistam cancerul de san in stadii incipiente.

Ca atare, pacientele pe care le diagnosticam cu cancer mamar incipient vor putea fi operate prin tehnici chirurgicale mai putin invazive, conservatoare, respectiv cure de chimioterapie mai putin agresive, uneori chiar putand sa nu fie necesara nici o forma de chimioterapie - ceea ce imbunatateste semnificativ calitatea vietii.

Afla mai multe informatii pe acest subiect:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673696021332

https://pubs.rsna.org/doi/abs/10.1148/radiol.2342030897

Consultant Medical Dr. IOANA-RUCSANDRA VOICULESCU Medic Primar - Imagistica Medicala
Data publicării 03.06.2020