Totul despre preventia cariilor la copii

Pastrarea unei igiene oro-dentare optime a dintilor copilului si vizitele anuale in cabinetul de medicina dentara constituie primul pas in prevenirea cariilor si aparitia recidivelor.
carii copii
Despre preventia cariilor la copii

Pentru a asigura o crestere si o dezvoltare armoniasa a dintilor, copiilor le este indicat un consult stomatologic anual.


Dintii temporari (de lapte) sunt parte importanta in etapa premergatoare aparitiei dintilor definitivi. Ei detin un rol important in asigurarea unei masticatii optime, in fonatie (articularea corecta a cuvintelor) si pastrarea locului necesar eruptiei si alinierii corecte a viitorilor dinti definitivi.


Orice leziune carioasa a dintilor temporari trebuie identificata si rezolvata. Cariile avansate si netratate pot duce la aparitia durerilor, inflamatia nervului/infectia lui, toate rezultand in final la pierderea dintelui inainte de termen.


Este importanta mentinerea pe arcada a dintilor temporari pana in momentul in care cei definitivi sunt pregatiti sa apara, in caz contrar s-ar putea produce micsorarea spatiului prin apropierea dintilor vecini si astfel va fi afectata dentitia permanenta (aparitia inghesuirilor dentare) impunandu-se mai tarziu tratament ortodontic de realiniere si reechilibrare a dintilor definitivi pe arcada.


Parintii adesea subestimeaza importanta tratamentului unor carii care afecteza dintii temporari pentru ca “oricum ii schimba”. Acestia au insa un rol esential in dezvoltarea unei dentitii definitive sanatoase si armonioase.


Un prim pas in a preveni aparitia unor eventuale probleme dentare este consultul de specialitate urmat de manoperele de igienizare, fluorizare si remineralizare.

 

Manoperele terapeutice non invazive in curatarea dintilor sunt:
  • detartrajul (indepartarea depozitelor de tartu supra si subgingival
  • periajul (lustruirea si netezirea dintilor)
  • air-flow-ul (indepartarea petelor)
Intarirea dintilor se face cu lacuri si paste speciale ce contin fluor. Aplicate pe dintii temporari si definitivi, previn formarea de noi carii si reduc senzatia dureroasa la stimuli termici.

 

Suprafata dintilor este protejata, in mod natural, de catre smalt. In anumite locuri acesta este mai subtire sau este mai expus atacului acid cauzat de catre bacteriile cauzatoare de carie. Aceste locuri le gasim adesea la nivelul suprafetei de masticatie a molarilor si premolarilor sub denumirea de santuri si fosete.


La acest nivel, igiena zilnica a copilului (prin periaj) nu este suficienta prin simplul motiv ca periuta de dinti nu ajunge in interiorul acestor santuri sau fosete, favorizand astfel retentia resturilor alimentare si formarea cariilor dentare.


Sigilarea este o procedura stomatologica simpla si nedureroasa, prin care se izoleaza suprafata dentara de mediul cavitatii bucale. Practic, se acopera cu un material fluid (fotopolimerizabil) cu continut bogat in fluor santurile foarte adancite de pe suprafata masticatorie a molarilor si premolarilor, acestea avand potential de retinere a resturilor alimentare ce nu pot fi indepartate prin periaj simplu.

 

Sigilarea sanțurilor si fosetelor dintilor constituie o metoda sigura si eficienta in preventia cariilor la copii.
Data publicării 16.10.2018