Feritina

Cuprins

Ce este feritina?

Feritina este o proteina care se regaseste in organe precum ficat, rinichi, muschi scheletici, splina, precum si in sange, intr-o cantitate mult mai mica.

Aceasta are un rol important in stocarea fierului in organism si este un complex intre hidroxidul feros si apoferitina. Forma insolubila a feritinei se numeste hemosiderina si este nuantata prin reactia Perls (coloratie cu albastru de Prusia). Evidentierea hemosiderinei ofera informatii legate de starea depozitelor de fier din organism.

Testul pentru feritina ajuta la investigarea anemillor si a supraincarcarii cu fier, precum si la diagnosticarea bolilor hepatice, printre altele.

Cand sa efectuezi testul pentru feritina?

Medicul de specialitate poate recomanda efectuarea testului pentru feritina atunci cand suspecteaza o carenta de fier in organism, precum si pentru a monitoriza eficienta tratamentului pentru deficitul de fier. Testul pentru feritina poate fi adjuvant si in diagnosticarea bolilor neoplazice.

In general, testul pentru feritina este recomandat persoanelor care intra in categoriile de risc in ceea ce priveste carenta de fier, mai exact: sportivi, copii, femei, varstnici, vegetarieni, precum si pacienților care sufera de  tulburări de malabsorbtie.

Cazurile concrete in care medicul de specialitate recomanda acest test sunt:

  • Diagnosticul diferential al anemiilor;
  • Evaluarea anemiei feriprive;
  • Monitorizarea tratamentului de substitutie cu fier;
  • Monitorizarea categoriilor de pacienţi cu risc de deficit de fier;
  • Monitorizarea starii depozitelor de fier in cazurile de boli renale cronice

 Cum te pregatesti pentru testul de feritina?

Testul pentru feritina presupune recoltarea de sange venos, de aceea este important ca recoltarea sa se efectueze dimineata, pe stomacul gol, iar ultima masa a pacientului sa fie luata cu 12 ore inainte de prelevare.  De asemenea, trebuie evitate consumul de alcool si medicatia radioactiva.

Valori normale pentru feritina

Nivelul de feritina este strans legat de nivelul fierului, acestea asigurand o buna functionare a organismului. Cresterea concentratiei de feritina duce implicit la cresterea concentratiei de fier din sange. Testul pentru feritina este esential in a diferentia anemia de alte afectiuni, precum si de a monitorizare tratamentele pentru carentele de fier.

Vârstă (ani) 

Valori (ng/mL)

<1 an

12-327

1-3 ani

6-67

4-6 ani

4-67

7-12 ani - Fete

7-84

7-12 ani - Baieti

14-124

13-17 ani Fete

13-68

13-17 ani Baieti

14-152

 Adulti< 60 ani Femei

13-150

Adulţi <60 ani Barbati

30-400

 

Valorile de referinta pentru feritina sunt conditionate de varsta pacientului si de sexul acestuia. La barbati, nivelul normal de feritina trebuie sa fie pana in  300 µg / l, iar la femei pana la 150 µg / l. In cazul  copiilor,  se observa diferente individuale destul de mari.

Valorile mari pot indica:

  • Supraincarcari cu fier
  • Ciroza, carcinoma hepatocelular, leucemii, cancer pancreatic
  • Boli infectionase, inflamatorii
  • Hipertiroidie
  • Alcoolism
  • Boala Gaucher

Nivelul scazut de feritina poate indica o anemie, de cele mai multe ori.

Afla mai multe: