17 septembrie, Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului

Dovezile arata ca atunci cand pacientii sunt tratati ca parteneri in procesul de ingrijire, se obtin castiguri semnificative in ceea ce priveste siguranta si satisfactia pacientului. Devenind membri activi ai echipei de ingrijire a sanatatii, pacientii pot contribui la siguranta ingrijirii lor.
Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului

Amplifica vocea pacientilor!

Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientilor 2023 este marcata si in acest an pe 17 septembrie avand ca tema Implicarea pacientilor pentru siguranta pacientilor”.

Prin sloganul Amplifica vocea pacientilor, Organizatia Mondiala a Sanatatii solicita tuturor sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca pacientii sunt implicati in formularea politicilor, sunt reprezentati in structurile de guvernare si sunt parteneri activi in propria ingrijire.

Acest lucru poate fi realizat doar prin furnizarea de platforme si oportunitati pentru pacienti, asociatii de pacienti, familii si comunitati pentru a-si face auzite vocea, preocuparile si asteptarile.

Organizatia Mondiala a Sanatatii transmite si in acest an mesaje cheie pentru autoritati, pacienti si personalul medical:

MESAJE CHEIE  PENTRU PACIENTI

  1. Fiti un partener activ in ingrijirea sanatatii dumneavoastra – siguranta incepe cu dumneavoastra.
  2. Folositi-va vocea pentru o ingrijire mai sigura – Nimic despre mine fara mine.
  3. Fiti auzit, fiti in siguranta.
  4. Asumati-va responsabilitatea pentru sanatatea dumneavoastra. Simtiti-va imputernicit atat in ceea ce priveste ingrijirea personala, cat si in ceea ce priveste promovarea unor imbunatatiri mai ample ale sigurantei in asistenta medicala.
  5. Sa lucram impreuna pentru o asistenta medicala mai sigura si mai buna.

MESAJE CHEIE  PENTRU PROFESIONISTII DIN DOMENIUL SANATATII

  1. Ascultati in mod activ pacientii, abordati-le preocuparile si implicati-i in procesul de luare a deciziilor pentru a le da putere si a le amplifica vocea in procesul de ingrijire.
  2. Tratati pacientii ca parteneri, ascultati si lucrati impreuna – Impreuna pentru siguranta pacientilor.
  3. Sprijiniti pacientii sa inteleaga ce este important pentru ei si elaborati impreuna cu ei planul de ingrijire.
  4. Sustineti implicarea pacientilor si a familiilor pentru o ingrijire mai sigura.

MESAJE CHEIE PENTRU GUVERNE

  1. Incurajati un mediu care sa promoveze in mod activ implicarea pacientilor, asigurand un sistem de asistenta medicala sigur, care respecta drepturile individuale si care este cu adevarat centrat pe nevoile si preferintele pacientilor

Sursa: anmcs.gov.ro

 

Data publicării 16.09.2023