Alunitele care ne dau de gandit

Cei mai multi oameni au intre 1 si 40 de alunite. Cele mai multe sunt leziuni bune, dar pot fi si alunite rele. Si doar medicul este cel care apreciaza alunita buna fata de cea rea.
alunite
Tipuri de alunite

Alunitele sau nevii pigmentari sunt leziuni cutanate. Exista un determinism genetic pentru aparitia lor, deci este inscris in gene ca vor aparea la un moment dat. Nu exista, practic, persoana fara alunite. Cei mai multi oameni au intre 1 si 40 de alunite. Cele mai multe sunt leziuni bune, dar pot fi si alunite rele. Si doar medicul este cel care apreciaza alunita buna fata de cea rea. Alunitele bune au o structura simetrica de obicei, culoarea este uniforma, sunt mai mici de 6 mm. Din punct de vedere medical se numesc NEVI TIPICI sau COMUNI. Alunitele rele de obicei sunt mai mari, structura este asimetrica, marginea e neregulata.

Ce alunite sunt periculoase

Exista o regula gandita international pentru urmarirea alunitelor. Se numeste REGULA A, B, C, D, E care se refera la:

Asimetria alunitei

B-ul vine de la Border - marginea alunitei e neregulata

C de la Culoare - mai multe culori pe suprafata

D de la Dimensiune (in general, alunitele rele sunt mai mari de 6 mm)

E-ul vine de la Evolutie, adica o alunita care se modifica.

Cancerul de piele se dezvolta pe alunitele atipice, pe cele care depasesc criteriile din regula A, B, C, D, E. Deci sunt mari, asimetrice, au mai multe culori. Nu toate aceste alunite se transforma in cancer. Melanomul apare doar in 50%, sau dupa alte pareri medicale 70%, din cazuri pe alunite. In restul procentelor, melanomul apare pe pielea sanatoasa.

"Cel mai important lucru de stiut este ca o alunita veche care se modifica trebuie sa ne aduca la doctor. Dar si o alunita noua care, de asemenea, creste repede, trebuie sa ne aduca la doctor", a subliniat dr. Doina Tabacila.

Melanomul poate sa apara la orice varsta. Foarte foarte rar la copii, dar nu imposibil, tineri, adulti, persoane mai in varsta.

De ce apar alunitele – factori de risc

Soarele este cel mai important factor de risc. Dar si genele fiecarei persoane, pentru ca, spune dr. Tabacila "la gene nu putem umbla – chiar daca parintii nu au alunite, prin combinarea genelor, copilul poate sa aiba multe alunite si din cele considerate cu risc". Alt factor de risc e reprezentat si de anumite boli (imunosupresie), cand imunitatea e modificata. Sunt mai multi factori, dar in general, soarele e cel mai important.

Sunt mai expuse persoanele care au foarte multe alunite, peste 100. Dar si cele care au alunite atipice, cu dimensiune peste 6 mm, precum si cele care au istoric de melanom, deci persoanele care au o ruda de gradul intai cu melanom. Persoanele cu pielea deschisa la culoare, cu ochi deschisi, blonde, cele care au suferit arsuri in copilarie si in adolescenta, arsuri repetate, au un risc crescut pentru melanom.

In ce consta evaluarea alunitelor si cand se face controlul lor?

Nu tot ce avem pe piele sunt alunite. Exista si alte tipuri de leziuni: papiloame, cheratoze, alunite rosii (angioame), pe care este bine sa le evalueze un medic specialist. Controlul medical este recomandat a fi facut o data pe an sau de fiecare data cand se observa modificarea unei alunite sau aparitia uneia noi. "De exemplu, o alunita poate avea si culoarea roz, nu doar neagra. Este bine ca acestea sa fie evaluate de catre medic. Daca ajungi la doctor la timp, boala poate fi curabila", a punctat dr. Tabacila.

O parte a controlului alunitelor consta in examenul clinic, atunci cand medicul examineaza toate alunitele. A doua parte este ceea ce se numeste dermatoscopie. Cu ajutorul unui aparat ca un microscop, folosind o iluminare speciala, medicul poate mari structurile de la nivelul leziunii. Evaluarea alunitelor se poate face si prin dermatoscopie digitala. Altfel spus, alunitele pot fi inregistrate sub forma unei harti, atat ca imagine macroscopica (cum arata ele cu ochiul liber), cat si preluate ca imagine dermatoscopica, intr-un calculator. Ulterior, cand pacientul vine la control la anumite intervale, la 6 luni sau 1 an, se compara alunitele. Orice modificare poate fi suspecta si necesita tratament.

Cum scapi de alunite?

Eliminarea chirurgicala a alunitelor rele este tratamentul de baza. Singura sansa a unui pacient cu cancer de piele este operatia. Iar efectuarea unei biopsii, o excizie limitata pentru diagnosticul histopatologic al leziunii, este primul gest pe care medicul il face atunci cand suspecteza o leziune. Ulterior, in functie de rezultat, se largeste excizia in cazul cancerului de piele.

Ce alte boli dermatologice pot avea in timp o legatura cu cancerul de piele?

Sunt trei forme mari de cancer de piele:

Melanomul este cea mai grava pentru ca are o evolutie rapida, daca ajungi tarziu la doctor. Daca este depistat din timp, melanomul in stadiile incipiente este absolut curabil.

Carcinomul bazocelular este un alt tip de cancer de piele. In general, este depistat la persoane mai in varsta si la cele fotoexpuse, care au stat mult la soare. Nu este asa de periculos. Acesta da o invazie locala, de obicei, si depistat in forme incipiente, boala se vindeca.

Carcinomul spinocelular este o forma putin mai agresiva si apare, de obicei, la nivelul fetei, dar nu numai.

O dermatita atopica sau seboreica, o eczema nu se transforma in cancer.

Cum previi cancerul de piele?

Aparitia cancerului de piele se poate preveni prin neexpunerea la soare. Soarele este cel care da un imbold unei alunite care e predispusa sa se transforme intr-una rea. Si, nu in ultimul rand, se poate preveni aparitia cancerului folosind fotoprotectia. De asemenea, un important rol in prevenirea aparitiei cancerului de piele il are controlul anual pentru a le descoperi si trata.

Daca tot vrem sa ne expunem la soare, cu toate ca este cel mai important factor de risc pentru cancerul de piele, macar sa ne protejam. Este recomandata folosirea cremei de protectie inainte de a ajunge pe plaja. Astfel, crema apuca sa intre in piele si devine eficienta. Apoi, este foarte important ca toata suprata pielii sa fie unsa cu crema, nu doar zonele cu alunite. Pentru ca, de multe ori, cancerul de piele apare in piele sanatoasa, nu pe alunite. De asemenea, este important sa reinnoim crema din doua in doua ore. Aceasta nu  rezista la apa decat un timp limitat, nu rezista daca te stergi cu prosop, daca transpiri in exces. Este recomandat ca ori de cate ori iesim din apa sa reinnoim stratul de crema cu factor de protectie.

Este important si cum alegem crema de fotoprotectie. Se vorbeste de factorul de protectie solara (SPF). Acesta se refera la protectia fata de razele ultraviolete, care sunt de mai multe tipuri. Cele mai importante pentru alunite sunt UVB si UVA. SPF-ul se refera la UVB, ne arata cat de mult protejeaza acel indice. O crema cu SPF 30 nu ne protejeaza 30 de minute. Cea de 30 asigura o protectie de 97%, deci foarte mare. Cremele cu 50+ sunt mai protectoare, ele asigura 98% protectie. Minima protectie este SPF15, pentru 93% protectie, dar in general se recomanda SPF30 si mai mare.

Pielea copiilor este mai sensibila. Tocmai de aceea, pana la 6 luni copiii nu trebuie expusi la soare direct. Dupa 6 luni, se pot folosi creme special dedicate lor, gandite pentru o piele mai sensibila. Fotoprotectia din creme se realizeaza in doua feluri: sunt fotoprotectoare chimice, care au niste ingrediente ce absorb soarele ca un burete si fotoprotectoare minerale, care actioneaza ca un ecran, nu interactioneaza crema cu pielea ta. Cele mai bune sunt cele de tip ecran. Din pacate, acestea lasa pielea alba de obicei si sunt mai putin agreate. Pentru copii insa, cea mai buna protectie este cea cu cremele de tip mineral.

Cremele de protectie pentru fata sunt gandite pentru fata, care are un tegument mai sensibil. Iar cremele pentru fata se recomanda tot timpul anului.  Soarele nu produce numai cancer de piele, el imbatraneste, produce riduri si pete, sparge vasele de la nivelul fetei. Tocmai de aceea, este bine sa folosim o crema de protectie pentru fata tot timpul anului.

Si expunerea la solar imbatraneste pielea si creste riscul de cancer de piele. "Solarul aduce un risc suplimentar de cancer de piele pentru ca iti livreaza o doza de UVA, pe care altfel nu ti-ai lua o si care se aduna in decursul anilor. Bronzul de solar, dat de UVA, nu are aceeasi protectie ca cel dat de UVB si oricum bronzul in sine, nu te protejeaza de soare, in ideea unui viitor cancer. Nu recomandam solarul. Important este ca persoanele sa fie informate" a adaugat dr. Doina Tabacila.

Atat femeile, cat si barbatii sunt predispusi la cancer de piele, tocmai de aceea fotoprotectia e cea mai importanta si recomandata tuturor, precum si expunerea cu moderatie. Expunerile intense si intempestive cresc riscul. Fotoprotectia vestimentara - purtarea hainelor cu factor de protectie, a palariilor - folosirea fotoprotectiei chimice, a cremelor si lotiunilor sunt reguli de baza pentru amele sexe.

"In orice moment al zilei ne expunem la soare, este important să fie cu protectie. Intre orele 11.00 si 16.00-17.00 soarele este foarte puternic iar recomandrea este de a folosi atat haine, cat si produse cu fotoprotectie. Copiii nu trebuie expusi la soare decat dimineata", a adaugat dr. Tabacila.

Mituri despre alunite

"Sa umblam la o alunita sau sa o traumatizam noi, acasa, sigur ca nu e de dorit, subliniaza medicul Doina Tabacila. Dar daca se intampla sa iti lovesti o alunita, acest act nu este intotdeauna urmat de modificarea alunitei, in sensul ca devine alunita rea. Inainte asa se considera si, repede, cine isi lovea o alunita trebuia sa mearga sa o excizeze. Astazi continuam sa le urmarim. Un traumatism nu ii schimba prognosticul. Sigur ca, daca ai o alunita si o lovesti repetat, nu poti sa stii ce se va intampla si mai bine o scoti, ca sa fii sigur.

Exista un mit popular care spune sa nu umbli la alunite, ca le transformi in cancer. Din pacate, atunci cand e cancer, singura sansa a unui pacient este sa se opereze. Deci, mitul asta nu trebuie sa mai existe".

Consultant Medical Dr. Doina Tabacila
Data publicării 20.08.2019
Data ultimei actualizari 06.07.2022