Alunitele: monitorizarea si indepartarea chirurgicala

Nevii pigmentari sau nevii dermici reprezinta terminologia medicala utilizata in mod frecvent pentru a face referire la alunitele de pe suprafata pielii. Nevii dermici se refera la alunitele benigne care se formeaza prin aglomerarea celulelor melanocitare responsabile de sinteza melaninei care confera culoarea specifica a pielii. Termenul de nevi pigmentari este utilizat pentru a descrie alunitele de pe piele intens pigmentate, care nu asociaza o structura celulara specifica si care pot fi reprezentate atat de nevi dermici, cat si de alte formatiuni de tipul efelidelor (pistrui).
Alunitele: monitorizarea si indepartarea chirurgicala

Nevii dermici constituie formatiuni cutanate benigne care pot prezenta textura, culoare si dimensiune variabila, insa asociaza intotdeauna margini netede, bine delimitate, coloratie uniforma, diametru mai mic de 6 mm, crestere lenta si aspect simetric.

Cuprins

Cat de des mergem la medicul specialist dermatolog pentru a verifica alunitele?

Recomandarile pentru verificarea periodica a nevilor pigmentari variaza in conformitate cu factorii de risc individuali asociati de fiecare persoana in parte si stilul de viata al acesteia, insa in general, vizita la dermatolog trebuie efectuata anual sau la interval de 2 ani.

In situatia in care persoana prezinta in istoricul familial sau personal de cancer de piele se recomanda ca monitorizarea sa fie efectuata la intervale mai scurte de timp, in conformitate cu indicatiile medicului dermatolog sub ingrijirea caruia se afla pacientul.

Principalii factori de risc care predispun la degenerarea nevilor pigmentari cu cresterea riscului de aparitie al cancerului de piele sunt reprezentati de:

  • Expunerea frecventa la soare
  • Istoricul personal de arsuri solare severe
  • Pielea deschisa la culoare
  • Frecventarea saloanelor de bronzare (solar)
  • Existenta unor leziuni sau arsuri chimice/termice la nivel tegumentar
  • Istoric familial de melanom sau alte forme de cancer ale pielii.

Autoevaluarea alunitelor (nevi pigmentari)

Alunitele trebuie observate cu atentie prin autoevaluare minutioasa a intregului tegument efectuata in fata unei oglinzi, principalele criterii de alarma care pot semnaliza existenta unor nevi displazici fiind reprezentate de:

  • Alunite mai mari de 5-6 mm sau cele care asociaza crestere accelerata in perioade de timp relativ scurte
  • Prezinta margini neregulate
  • Variatii de culoare in cadrul marginilor care delimiteaza nevul pigmentar
  • Asimetrie.

Afla mai multe despre alunitele care ne dau de gandit

In ce consta procedura de indepartare chirurgicala a alunitelor?

Indepartarea chirurgicala a nevilor dermici este recomandata de catre medicul dermatolog in cazul:

  • Formatiunilor benigne de dimensiuni importante care genereaza disconfort pacientului
  • Alunitelor inestetice (in special cele localizate in zona fetei)
  • In prezenta aspectului inalt sugestiv de malignitate al alunitei.

Procedura de indepartare chirurgicala a nevilor dermici este minim invaziva se efectueaza dupa administrare de anestezic local.

Excizia este efectuata la 1-2 mm de jur imprejurul formatiunii cu ajutorul unui bisturiu (nu se cauterizeaza si nu se utilizeaza laserul deoarece aceste metode compromit tesutul utilizat pentru efectuarea examenului histopatologic).

Dupa finalizarea procedurii, medicul inchide plaga obtinuta cu ajutorul unor fire de sutura care fie se resorb, fie se indeparteaza la 7-14 dupa interventie. Pansamentul ocluziv trebuie schimbat regulat, iar plaga trebuie toaletata in conformitate cu indicatiile medicului dermatolog care a efectuat excizia nevului dermic.

In functie de dimensiunea nevului dermic excizat, defectul tegumentar rezultat dupa indepartarea chirurgicala a acestuia poate varia in dimensiuni insa ingrijirea adecvata a plagii diminueaza riscul de constituire al cicatricilor inestetice.

Dupa indepartarea alunitei, medicul dermatolog poate recomanda pacientului aplicarea anumitor topice (unguente) cu efect cicatrizant pentru grabirea proceselor reparatorii de la nivelul pielii si prevenirea constituirii de cicatrici inestetice.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Contraindicatii pentru excizia alunitelor

Singura contraindicatie de excizie chirurgicala a nevilor dermici cu suspiciune inalta de malignitate este reprezentata de starea generala alterata a pacientului care nu permite efectuarea interventiei, chiar si in conditiile in care aceasta este de tip minim invaziv.

Cum putem sa prevenim aparitia altor alunite?

Aparitia nevilor dermici poate fi prevenita intr-o oarecare masura prin aplicarea unor reguli simple care includ:

  • Evitarea expunerii la soare intre orele 10 si 17 ale zilei cand radiatiile UV prezinta intensitate maxima.
  • Utilizarea cremelor cu factor de protectie inalt pe zonele expuse in mod frecvent la soare, iar pentru a asigura o protectie eficienta crema trebuie reaplicata la fiecare 2 ore.
  • Evitarea solarului.
  • Adoptarea unei vestimentatii vaporoase care sa acopere cat mai mult din zonele expuse la soare si usoare, care sa nu traumatizeze nevii voluminosi.

Este important de mentionat faptul ca lotiunile si cremele cu protectie solara trebuie aplicate chiar si in zilele innorate pentru a asigura protectie eficienta a pielii. Se recomanda ca lotiunile cu factor de protectie 50 sa fie aplicate cu o jumatate de ora inainte de expunerea la soare pe timpul verii, iar in restul anului (inclusiv iarna) pot fi utilizate creme cu SPF 30 la nivelul zonelor tegumentare expuse in mod frecvent (fata, gat, maini).

Afla mai multe despre fotoprotectie - ce trebuie sa stii pentru o piele sanatoasa

Aplicarea corecta a cremelor cu factor de protectie solara trebuie efectuata cu cel putin 15 minute de expunerea la soare si sa includa tegumentul din spatele urechilor, gatului si al genunchilor. In cazul in care temperatura ambientala ridicata favorizeaza aparitia transpiratiei abundente, crema cu SPF trebuie reaplicata la interval de 2 ore pentru a asigura protectie eficienta impotriva radiatiilor UVA si UVB.

Exista riscuri daca „rupem” fara sa vrem o alunita?

Traumatizarea accidentala a nevilor pigmentari nu favorizeaza transformarea maligna a acestora, insa poate determina aparitia unor sangerari minore prin afectarea integritatii vaselor de sange ce intra in componenta acestora.

In situatia in care se observa o sangerare abundenta la nivelul nevului dermic traumatizat este necesara prezentarea la medicul dermatolog in vederea efectuarii unui examen clinic deoarece aceasta manifestare este inalt sugestiva pentru caracterul malign al alunitei (cancer de piele).

Celulele ramase la nivelul pielii dupa traumatizarea nevului dermic se pot multiplica in cazul in care acesta a prezentat caracter malign, astfel incat este deosebit de importanta indepartarea chirurgicala a acestora de catre dermatolog si analizarea ulterioara a tesutului excizat in cadrul departamentului de anatomie patologica.

Proceduri dermatologice si/sau cosmetice contraindicate in cazul pacientilor cu alunite

Mezoterapia fractionata sau microneedling-ul reprezinta o metoda de intinerire si regenerare a pielii de tip minim invaziv care implica utilizarea unui dispozitiv prevazut cu microace de unica folosinta. Aceasta procedura implica realizarea de micro perforatii controlate ale pielii la adancimi diferite, care nu se poate aplica in cazul persoanelor cu alunite in zona fetei, gatului si decolteului, din cauza riscului de traumatizare al acestora si aparitia sangerarilor locale.

 

Referinte:

Data publicării 22.01.2024