Anxietate, depresie si dependente - cele mai frecvente patologii

Suntem persoane active, lucram multe ore pe zi, avem de indeplinit multe sarcini la locul de munca, in familie, la scoala copiilor. Stresul la care suntem supusi in fiecare zi are un impact negativ care ne afecteaza fizic si psihic.
Anxietate, depresie si dependente - cele mai frecvente patologii

Articol realizat de Dr. Andreea Custureac - Medic specialist Psihiatrie

Cuprins

Dependenta de substante

Suntem persoane active, lucram multe ore pe zi, avem de indeplinit multe sarcini la locul de munca, in familie, la scoala copiilor. Stresul la care suntem supusi in fiecare zi are un impact negativ care ne afecteaza fizic si psihic. Principalele efecte ale stresului sunt nelinistea constanta, oboseala, iritabilitatea, sentimentul de singuratate, diminuarea abilitatii de a lua decizii, scaderea atentiei, lipsa satisfactiei, tulburari ale somnului, dar si fenomene fizice precum cresterea pulsului si a tensiunii, transpiratii, migrene, ameteli, tulburari digestive. In urma acestor simptome incercam sa gasim metode de a le controla si de a face fata fiecarei zi, astfel incepem sa abuzam de cofeina, nicotina, alcool sau chiar de pastille (anxiolitice, hipnoinductoare, antidiareice, antiinflamatoare). Dependenta se instaleaza lent si avem impresia ca noi suntem in control, ca noi decidem cat de des folosim aceasta substanta pentru a face fata stresului. Din pacate, dupa o perioada incepe sa apara toleranta la substanta, astfel suntem nevoiti sa crestem cantitatea pentru a avea acelasi beneficiu. Crescand doza, apare intoxicatia, pe care o resimtim intr-o maniera mai pronuntata sau nu si care difera in functie de substanta. Aici apar iar simptomele, intram intr-un cerc vicios, pe o parte suntem sresati si ne auto-medicam pentru a functiona mai bine, dar facand-o intr-un mod nepotrivit ajungem sa ne facem mai mult rau - nelinistea se accentueaza, capacitatea de concentrare scade, suntem din ce in ce mai iritabili, nu ne putem odihni. Chiar daca dorim sa oprim consumul si sa incercam alt remediu, nu reusim pentru ca apar semnele de sevraj la oprire - de ordin fizic care ne sperie si in unele cazuri, ne pun viata in pericol. Efectele stresului pe termen scurt si lung si dependenta de substante sunt tulburari care se trateaza folosind tratament psihiatric si suport psihologic si reprezinta, dupa anxietate si depresie cel mai frecvent motiv de prezentare la medicul psihiatru.

Anxietatea

Anxietatea este o emotie de baza care este necesara pentru supravietuire, fiind asociata unei reactii automate de lupta sau fuga in fata unui pericol. Aceasta este utila in viata de zi cu zi pentru ca ne face sa devenim mai alerti, atenti si sa facem alegeri. Ce se intampla cand aceasta emotie scapa de sub control, se intensifica si devine prezenta in permaneta fara a fi motivata? Se transforma intr-o tulburare de anxietate. Aceasta poate imbraca mai multe forme, de la clasicul atac de panica la simptomatologie mult mai complexa. Principalul simptom este teama - teama de moarte, de a se intampla ceva rau, teama in legatura cu activitatile cotidine, de a vorbi in public, de a socializa, de a ne ingrasa, de a nu fi aranjate lucrurile intr-o anumita ordine, teama in legatura cu a avea sau nu o boala sau o afectiune. Acest simptom exagerat afecteaza functionarea zilnica a individului, devine nelinistit, iritabil, trist, se gandeste in permanenta cum sa inlature problema respectiva, afecteaza somnul, concentrarea si chiar relatiile cu cei din jur. O categorie importanta din cadrul anxietatii sunt tulburarile de somatizare, tot mai frecvente in ultima perioada. Simptomele pot fi unice sau multiple, iar cele mai frecvente sunt: vertij, greata, parestezii, diaree, cefalee atipica, acufene, hiper/hipoestezie, dureri abdominale/dismenoree. Dupa multe investigatii multidisciplinare, pacientii ajunsi la medicul psihiatru gasesc ameliorarea simptomelor cu ajutorul tratamentului de specialitate. Din pacate inca ne luptam cu stigmatizarea si cu teama, ca despre ea vorbim, de a merge la psihiatru si astfel pacientii sufera chiar si ani intregi pana gasesc o solutie.

Anxietate, depresie si dependente - cele mai frecvente patologii

Depresie

Cand vorbim depre depresie ne gandim automat la tristete si la vulnerabilitate. Din pacate se face aceasta analogie si oamenii cred ca daca cer ajutorul unui specialist sunt slabi sau ca vor fi judecati. Nimic mai fals. Sindromul depresiv se diferentiaza de tristete sau de melancolie prin intesnitatea, durata si impactul pe care aceste simptome il au asupra calitatii vietii de zi cu zi, atat in mediul profesional cat si cel familial (nu mai avem placere sa iesim cu prietenii sau sa facem lucrurile care pana de curand ne bucurau, ne izolam, nu ne putem rezolva problemele de serviciu, lipsa de motivatie, gandurile capata o nota negativa, pesimista, fara a fi capabili sa vedem o rezolvare in viitor, tulburari de concentrare, apetit alimentar si de somn). Netratata la timp, depresia poate avea un impact nefast asupra starii noastre de sanitate, atat fizica cat si psihica.

 

Data publicării 16.07.2021