Ce efecte secundare pot avea pilulele anticonceptionale?

In destul de multe cazuri, pacientele femei aleg sa ia anticonceptionale inainte de a merge la un consult de specialitate. Consultul de specialitate este foarte important, pentru ca medicul ginecolog iti recomanda un anumit tip de pilule, adaptate organismului tau. Atunci cand acestea sunt administrate incorect sau pentru o perioada mult prea mare de timp, pot sa apara efecte secundare. Afla care sunt aceste efecte secundare ale pilulelor anticonceptionale!
Ce efecte secundare pot avea pilulele anticonceptionale?

Pilula anticonceptionala este o metoda de contraceptie hormonala. Aceasta contine fie estrogen, fie progesteron. Exista si pilule mixte, care contin atat estrogen, cat si progesteron. Utilizate corect, pilulele anticonceptionale sunt foarte eficiente. Utilizate incorect, pot duce la aparitia unei sarcini nedorite, cum se intampla anual, in 10% din cazurile femeilor care folosesc pilule anticonceptionale.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Maria De Rubeis - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Ce efecte secundare au pilulele contraceptive?

Utilizarea incorecta sau pe o perioada mult prea mare de timp a pilulelor contraceptive poate sa genereze efecte secundare. Efectele pot sa apara si din cauza hormonilor pe care pilula ii contine.  O parte dintre aceste efecte secundare pot fi regasite mai jos.

Sani sensibili, efect al pilulei contraceptive

Acest efect poate sa apara in primele zile de administrare a pilulei contraceptive. Dupa cateva zile, acest simptom dispare, deoarece organismul se obisnuieste cu hormonii continuti de pilula contraceptiva.

Sangerarea intre menstre

Un procent ridicat de femei care utilizeaza acest tratament anticontraceptiv mentioneaza faptul ca in primele luni de la administrarea pilulelor s-au confruntat cu sangerari intre menstruatii. Acesta este un efect normal al utilizarii pilulelor contraceptive, cu mentiunea ca sangerarea sa fie in cantitate foarte mica. Daca aceasta dureaza mai mult de 3 zile, este recomandat sa mergi la un consult de specialitate.

Durerile de cap

Daca utilizezi pilule contraceptive, poti experimenta si dureri de cap usoare, pana la moderate. Daca acestea devin severe sau persista, cea mai buna solutie este sa apelezi la ajutor medical de specialitate.

Kilogramele in plus, efect secundar al pilulelor contraceptive

Cresterea in greutate poate fi un efect secundar al administrarii pilulelor contraceptive. Acestea pot, in unele cazuri, sa duca la retentia de apa in organism, mai ales in zona sanilor si a soldurilor. Acest efect secundar este intalnit in destul de putine cazuri.

Ce efecte secundare pot avea pilulele anticonceptionale?

Utilizarea pilulelor contraceptive poate duce la schimbari ale dispozitiei

Deoarece pilulele contraceptive sunt realizate pe baza de hormoni, pot contribui la modificarea starilor emotionale pe care le ai. Daca aceste schimbari de dispozitie persista, este indicat sa iei legatura cu medicul de specialitate, pentru a gasi o solutie in acest caz.

Libido scazut

Exista multe cauze care duc la aparitia unui libido scazut. Una dintre acestea poate fi inclusive legata de administrarea pilulelor contraceptive. Daca aceasta problema persista, programeaza-te la un consult de specialite, pentru a afla cauza exacta a libidoului scazut.

Modificarea secretiilor vaginale

In unele cazuri, administrarea pilulelor poate duce la modificarea secretiilor vaginale, mai ales in perioada de inceput a administrarii acestora. In acelasi timp, o secretie vaginala modificata poate fi semn al unei infectii, asa ca cel mai bine este sa afli exact care este cauza reala a modificarii secretiilor vaginale, printr-un consult de specialitate.

Există cazuri in care administrarea pilulei contraceptive este contraindicata?

Utilizarea pilulelor contraceptive este contraindicata persoanelor care au istoric sau risc mare de boli cardiovasculare si boli hepatice. De aceea este recomandat consultul de specialitate, precum si investigatii suplimentare, inainte de a incepe tratamentul anticontraceptiv. In cazurile in care este contraindicata aceasta varianta, medicul de specialitate poate gasi solutii alternative de contraceptie.

Pilulele contraceptive pot fi recomandate si in tratarea unor afectiuni precum endometrioza, acneea, menoragia, avand un rol destul de important si in tratarea cancerului ovarian, precum si a celui endometrial.

Consultant Medical Dr. Maria De Rubeis
Data publicării 09.11.2021