Care sunt investigatiile care pot depista infertilitatea?

Daca tu si partenerul tau incercati de mai mult de un an de zile sa faceti un copil si nu ai ramas insarcinata, cel mai probabil este din cauza unei probleme de fertilitate. Dupa varsta de 35 de ani, fertilitatea este mult mai scazuta la ambii parteneri, iar primul pas este sa realizezi cateva investigatii care sa te ajute cu stabilirea urmatorilor pasi pe care este nevoie sa ii urmezi atat tu, cat si partenerul tau. Care sunt investigatiile care te pot ajuta sa afli nivelul de fertilitate? Afli din acest material.
Care sunt investigatiile care pot depista infertilitatea?

Cele mai multe cupluri au nevoie de un an pentru a obtine o sarcina. Statistic vorbind, peste 85% din femei raman insarcinate in decurs de un an. Daca sarcina nu este obtinuta in decurs de un an de zile, cu minim 2 rapoarte sexuale neprotejate pe saptamana, atunci una din cauze ar putea fi legate de fertilitate.

Fie ca este vorba de o fertilitate scazuta, fie ca este vorba de infertilitate, sarcina poate fi obtinuta in cele mai multe din cazuri, prin diferite metode de tratament, fertilizarea in vitro fiind doar una dintre ele. Inainte de a lasa grijile sa te copleseasca, trebuie sa stii ca momentul si frecventa rapoartelor sexuale sunt si ele foarte importante, putand contribui la amanarea momentului unei sarcini.

Important este ca inainte de toate sa afli care este nivelul de fertilitate, prin cateva investigatii simple.

Fertilitatea scade odata cu varsta, sansele reducandu-se incepand cu varsta de 35 de ani. Contrar parerii general impartasite, cauza nu este numai femeia, ci si partenerul barbat. In destul de multe cazuri, problema este chiar mixta.

Greutatea si stresul pot fi alti doi factori decisivi in ceea ce priveste fertilitatea, la fel ca si afectiunile existente ale partenerilor. La femei, afectiunile ginecologice netratate pot duce la infertilitate. Printre acestea se numara: bolile cu transmitere sexuala, boala inflamatorie pelvina, sindromul ovarelor polichistice, precum si diferite anomalii structurale ale colului sau vaginului.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Care sunt analizele si investigatiile care pot spune daca esti sau nu fertil(a)?

Potentialul fertil poate fi depistat prin cateva investigatii si analize simple.

Analize ginecologice, hematologice, imunologice si hormonale

 Acestea determina nivelul hormonilor cu rol esential in ovulatie si depisteaza posibile infectii existente la nivelul aparatului reproducator.

Profilul hormonal este o analiza de sange care masoara concentratia hormonilor responsabili in obtinerea unei sarcini. Acest profil contine analize FSH, LH, TSH, Prolactina, Progesteron, Estradiol, AMH. Probele pentru aceste analize sunt prelevate in ziua a 2-a sau a treia a ciclului menstrual. FSH si estradiolul sunt doua analize care pot oferi informatii  asupra rezervei ovariene, dar acest aspect este evidentiat mai clar prin analiza numita AMH – hormonul Antimullerian.

In cazul in care valorile obtinute sunt mici, prima propunere de tratament pe care o poate recomanda medicul de specialitate este stimularea ovariana.

Care sunt investigatiile care pot depista infertilitatea?

Ecografia transvaginala

Aceasta este o metoda imagistica prin care medicul de specialitate poate sa examineze cu atentie zona pelvina, pentru a identifica eventuale anomalii ale ovarelor si uterului.   O simpla ecografie transvaginala poate sa indice prezenta sau absenta polipilor, fibroamelor uterine, oferind informatii si despre prezenta sau absenta ovulatiei lunare si rezerva ovariana.

Histerosalpingografia

Cu ajutorul acesteia sunt evaluate posibilele afectiuni ale uterului si trompelor uterine, care pot impiedica obtinerea unei sarcini.  Aceasta se realizeaza prin injectarea unei substante de contrast intrauterin. Daca trompele uterine sunt infundate, substanta nu va trece de ele. Medicul de specialitate poate incerca desfundarea lor chiar in timpul procedurii. Daca nu reuseste acest lucru, si se ajunge la concluzia ca trompele uterine sunt compromise, atunci una dintre solutii poate fi legarea trompelor uterine, fertilizarea in vitro fiind singura solutie disponibila de a face copii pentru cuplul in cauza.

Biopsia endometriala, histeroscopia si laparoscopia sunt alte 3 investigatii care au un rol esential in a verifica functionarea aparatului reproducator al pacientei. Cu ajutorul acestora se pot obtine informatii esentiale despre functionarea uterului, trompelor uterine si ovarelor.

Dupa efectuarea acestor analize, medicul de specialitate poate recomanda un plan de tratament, iar cuplul va sti cu exactitate care sunt urmatorii pasi pe care este nevoie sa ii faca, daca isi doresc un copil.

Printre cele mai cunoscute planuri de tratament ale infertilitatii sunt administrarea de medicamente pentru problemele de ovulatie la femei, interventii chirurgicale care pot elimina problemele ovarelor, uterului sau trompelor uterine, precum si inseminare artificala sau fertilizare in vitro.

Consultant Medical Dr. Silviu Petrisor Istoc
Data publicării 10.11.2021