Ce este chistul ovarian si cand trebuie operat?

Chistul ovarian este o afectiune destul de frecvent intalnita in randul pacientelor de varsta fertila, fiind mai putin frecvent in cazul femeilor la menopauza. Senzatia de durere sau presiunea la nivelul abdomenului inferior, poate semnifica prezenta unui chist ovarian. Care sunt simptomele chistului ovarian, cum poate fi diagnosticat si cand trebuie operat? Afli din acest material.
Ce este chistul ovarian si cand trebuie operat?

Chisturile ovariene sunt formatiuni lichidiene continute intr-o “punga”.

In mod normal pe unul din ovare se formeaza in fiecare luna o astfel de formatiune care creste pana la dimensiuni de aproximativ 2.4-2.5 cm si apoi se sparge si isi elimina continutul – acesta este un proces normal si se numeste ovulatie.

Chisturile ovariene pot sa apara si in afara procesului descris mai sus si pot imbraca diferite forme, cu evolutie si tratament variate. Din fericire, o mare parte dintre chisturi sunt benigne si pot fi tratate prin medicamentatie. Sunt si cazuri in care este nevoie de interventie chirurgicala, pentru a preveni aparitia complicatiilor.

Chisturile ovariene pot fi descoperite in cadrul unui consult ginecologic de rutina, in urma palparii abdomenului sau a unei ecografii.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cand apar chisturile ovariene?

Chisturile ovariane apar la pacientele de toate varstele, iar riscul ca acestea sa devina maligne creste odata cu inaintarea in varsta. Cauzele aparitiei chisturilor ovarine sunt multiple.

Chisturile ovariene pot sa apara inainte de pubertate, cand sunt de mici dimensiuni, iar cresterea lor poate arata o pubertate precoce.

In cazul adolescentelor si a pacientelor adulte, chisturile ovariene sunt de natura functionala si pot sa se resoarba spontan.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de chisturi ovariene?

Chistul functional si cel hemoragic sunt cel mai frecvent diagnosticate tipuri de chisturi ovariene la femeile care au ciclu menstrual.

  • Chistul functional

In mod normal, in fiecare luna un folicul ovarian creste pana la aproximativ 2-3 cm, dupa care se sparge si elibereaza ovocitul. Cand folicului nu se rupe, pe ovar apare un chist functional ce se resoarbe de cele mai multe ori fara tratament.
Un  alt tip de chist asemanator ca si mod de aparitie si ca evolutie cu cel functional este chistul hemoragic.

Alte tipuri de chisturi mai sunt:

  • Chisturile dermoide – apar frecvent la femeile intre 20-40 de ani, fiind formate din celule ovariene germinale si pot contine par, dinti sau grasime. Sunt cel mai frecvent benigne.
  • Sindromul de ovare polichistice – in cadrul acestei afectiuni, la nivelul ovarelor se dezvolta mai multe chisturi de mici dimensiuni ce nu necesita tratament chirurgical.
  • Chistul endometriozic – la nivelul ovarului pacientelor cu endometrioza poate sa se dezvolte un tip special de chist – endometriom.
  • Chisturi de corp galben – apar in primul trimestru de sarcina, de cele mai multe ori.  In marea majoritate a cazurilor, acestea dispar dupa ce placenta se dezvolta si incepe sa secrete progesteron.
  • Infectiile severe – pot sa afecteze trompele si ovarele ducand la aparitia unor chisturi pline cu puroi (abcese).

Riscul ca un chist ovarian sau paraovarian sa fie malign este mai mare la femeile aflate la menopauza. De aceea, consultul de specialitate si realizarea investigatiilor suplimentare sunt foarte importante.

Ce este chistul ovarian si cand trebuie operat?

Care sunt simptomele chistului ovarian?

Cele mai frecvente simptome generate de chistul ovarian sunt durerea si presiunea la nivelul abdomenului inferior, pe partea in care acesta se dezvolta. Durerea poate fi de intensitati diferite, iar frecventa acesteia difera de la caz la caz.

Uneori, chisturile ovariene pot genera si durere la contact sexual, in functie de locul in care se dezvolta si dimensiunea acestuia.

Daca nu este diagnosticat si tratat la timp, chistul ovarian se poate rupe sau se poate torsiona, moment in care apare o durere severa si sangerare, insotite de greata si varsaturi.

Cand este necesara interventia chirurgicala a chisturilor ovariene?

Cele mai multe chisturi ovariene se resorb de la sine. In unele cazuri insa, chisturile cresc in dimensiuni. Recomandarea de operatie pentru chisturile ovariene se face in cazul in care deja apar simptome acute, precum durere si sangerare, iar chistul are o dimensiune mai mare de 5-6 cm.

De asemenea, daca aceste chisturi ovariene nu dispar dupa 2-3 luni de tratament medicamentos, se recomanda tot tratament chirurgical.

Acestea sunt alte situatii in care este recomandat tratamentul chirurgical:

  • sunt prezente simptome sau exista risc de complicatie (ruptura sau torsiune);
  • nu cedeaza la tratamentul medicamentos sau persista o perioada lunga de timp
  • este un chist endometriozic care afecteaza fertilitatea
  • daca are un aspect “suspect” se indica interventia chirurgicala in scop diagnostic

In majoritatea cazurilor chisturile ovariene se opereaza laparoscopic, in lipsa contraindicatiilor.

Interventia chirurgicala consta in princial in scoaterea chistului impreuna cu „camasa” sau “punga” acestuia.

Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 08.11.2021