Cum se interpreteaza rezultatele testului Babes Papanicolau?

Daca ai efectuat testul Babes Papanicolau, ai primit rezultatul si nu stii daca este cazul sa te ingrijorezi sau nu pana la urmatorul consult de specialitate, specialistii Medicover te ajuta. Afla ce indica rezultatul Babes Papanicolau din acest material!
Cum se interpreteaza rezultatele testului Babes Papanicolau?

Testul Babes Papanicolau este testul esential in screening-ul cancerului de col uterin sau cervical, secundar poate depista si diferite tipuri de infectii. Acesta poate indica prezenta celulelor anormale de la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase.

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Cate tipuri de teste Babes Papanicolau exista?

Sunt doua tipuri de teste Babes Papanicolau: cel standard/conventional si cel realizat in mediu lichid. Diferenta dintre ele este esentiala, de aceea, atunci cand efectuezi testul Babes Papanicolau, iti recomandam sa fie cel in mediu lichid.

Testul conventional permite detectarea celulelor anormale, insa nu permite si testarea in acelasi timp a tulpinilor cu HPV cu grad ridicat de risc.

Pe de alta parte, testul Babes Papanicolau in mediu lichid permite testarea simultana din aceeasi proba a genotipurilor HPV ce pot duce la cancer de col sau cervical. Un alt avantaj pe care il are testul Babes Papanicolau in mediu lichid fata de varianta conventionala este ca posibilitatea ca proba sa fie considerata neconcludenta este minima.

Cat de des trebuie efectuat testul Babes Papanicolau?

Acest test este recomandat tuturor pacientelor care si-au inceput viata sexuala, indiferent de varsta. Odata cu inceperea vietii sexuale, riscul infectarii cu virusul HPV, considerat principalul responsabil de aparitia cancerului de col, este crescut. Evolutia infectarii cu HPV poate fi lenta, iar virusul poate ramane nedetectat multi ani in organism. De aceea, aceasta metoda de screening este recomandata sa fie efectuata cu regularitate. Varsta maxima pana la care este recomandat este de 65 de ani. 

In Romania frecventa de efectuare a testului Babes Papanicolau este anuala iar in cazul in care se face si testarea pentru HPV si ambele sunt negative se poate repeta si la 3 ani.

Exista si situatii in care medicul iti poate recomanda efectuarea unui test PAP mai des decat frecventa normala, mai ales in aceste cazuri:

  • Istoric personal de cancer cervical
  • Test PAP modificat
  • Infectie cu HIV
  • Imunitate scazuta, in urma unui transplant sau a chimioterapiei

Cum te pregatesti pentru testul PAP?

Recoltarea probelor pentru testul Babes Papanicolau nu dureaza mai mult de 2 minute. Este o procedura care nu doare, dar poate crea o mica stare de disconfort, in functie de sensibilitatea pacientei. Exista un set minimal de reguli, pentru o acuratete de 100% a testului PAP.

  • Evita sa mergi la cosmetica inainte de prelevare.
  • Evita spalaturile vaginale si contactele sexuale cu 48 de ore inainte de test
  • Recoltarea se realizeaza, ideal intre zilele 10 – 14 ale ciclului menstrual, insa se poate recolta oricand in intervalul de 3 zile dupa ultima zi a menstruatiei si cu maxim o saptamana inainte de urmatoarea
  • Pacientele care au nascut pot efectua acest test la 3 luni dupa nastere
  • Perioada intre recoltari ar trebui sa fie de minim 4 luni.

Daca respecti aceste reguli simple, rezultatul va avea o acuratete maxima. Altfel, acesta poate fi alterat si va fi nevoie sa fie refacut.

Cum se interpreteaza rezultatele testului Babes Papanicolau?

Care pot fi rezultatele testului si cum sa le interpretezi?

Rezultatele testului pot indica prezenta sau absenta celulelor anormale la nivelul cervixului. In general, rezultatele testului PAP sunt eliberate la 1-2 saptamani dupa prelevarea probelor. Atunci cand primesti rezultatul testului, este foarte important sa te programezi din pentru un consult de specialitate, in care medicul sa interpreteze rezultatele sis a propune un plan de tratament, daca este cazul.

Rezultate normale - nu exista celule anormale la nivelul cervixului si nu este nevoie de investigatii suplimentare.

Inflamatie - testul a depistat prezenta unor celule usor anormale, dar care nu sunt neaparat cauzate de o infectie HPV. Ti se poate recomanda repetarea testului la un interval de cateva luni sau teste suplimentare in cazul in care este suspicionata prezenta unei infectii. Inflamatia este frecvent intalnita si apare la majoritatea femeilor cu viata sexuala activa.

Anomalii – au fost detectate celule anormale, care pot fi de mai multe tipuri

  • ASCUS – rezultat comun, care in peste 50% din cazuri indica prezenta infectiei cu un genotip HPV de risc inalt. Acest rezultat arata modificari ale celulelor epiteliului scuamos. Ti se poate recomanda o noua testare dupa 4-6 luni. Este un rezultat frecvent intalnit, fiind o modificare la limita intre normal si anormal;
  • L-SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut) este necesara efectuarea unui nou test Papanicolau la 6-9 luni, genotipare HPV, iar daca acest rezultat persista, este recomandata colposcopia.
  • H-SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt) - indica prezenta celulelor modificate, in doua treimi din grosimea superioara a epiteliului scuamos de acoperire. Sunt recomandate investigatii suplimentare, precum colposcopie, biopsie, examen histopatologic;
  • ACG - inseamna ca exista anomalii ale epiteliului glandular si este nevoie de chiuretaj de endocol si examen histopatologic.

Cancer - celulele canceroase sunt raspandite in profunzimea colului uterin.

Poti obtine rezultate diferite ale testului PAP, la intervale foarte scurte de timp?

Testul Babes Papanicolau este o metoda sigura si eficienta, insa nu are eficienta de 100%. Acesta poate indica rezultate neconcludente, fals pozitive sau fals negative, din motive precum:

  • Dusurile vaginale care curate celulele anormale
  • Numar prea mic de celule anormale
  • Infectii care acopera celulele anormale

Indiferent de rezultatul primit, este foarte important sa te programezi dupa ce ai primit rezultatul pentru un nou consult. Medicul ginecolog iti va explica ce reprezinta acest rezultat si care sunt urmatorii pasi de parcurs.

Mai important decat atat, incearca sa eviti sfaturile si informarea excesiva din grupurile online, nespecializate, pentru ca nu vei face decat sa accentuezi eventuala stare de anxietate. 

Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 02.11.2021