Cinci mituri legate de menstruatie

Exista foarte multe mituri legate de menstruatie. Cel mai cunoscut este legat de faptul ca nu poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei. Afla care sunt miturile despre menstruatie si adevarurile stiintifice care vin sa le demonteze!
Cinci mituri legate de menstruatie

Poate cel mai cunoscut mit legat de menstruatie este acela ca nu poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei. Un alt mit foarte raspandit in randul pacientelor este sincronizarea menstruatiei cu o persoana apropiata. Iata de ce acestea nu sunt adevarate!

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Durerile menstruale mari sunt normale

Durerile menstruale pot aparea inainte de ciclul menstrual sau in timpul acestuia, iar intenstitatea acestora difera. Exista cazuri in care disconfortul este minim, iar in alte cazuri, durerea impiedica femeia sa isi desfasoare activitatile zilnice. In general, durerile menstruale dureaza intre 12-72 de ore si intensitatea durerii se atenueaza pe parcurs. Durerea menstruala cedeaza la administrarea de antiinflamatoare usoare.

Daca dismenoreea sau durerile menstruale au o durata extinsa si o intensitate constant ridicata, exista  posibilitatea ca acestea sa aiba o alta cauza, precum o boala la nivelul aparatului reproducator feminin. Endometrioza si boala inflamatorie pelvina pot fi doar doua dintre cauzele care duc la aparitia durerii severe, resimtita ca durere menstruala.

De aceea, daca experimentezi durere la o intensitate ridicata, este indicat sa te programezi pentru un consult de specialitate, pentru a avea un diagnostic exact.

Nu poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei!

Daca folosesti acest mit pentru a exclude o sarcina, este foarte posibil sa ramai suprinsa de rezultat. Este adevarat ca multe dintre paciente sunt foarte putin fertile in perioada menstruatiei, insa acest lucru depinde foarte mult de durata ciclurilor lunare, de regularitatea ciclurilor si momentul in care este eliberat ovulul. Si da, se poate intampla frecvent ca ovulul sa fie eliberat in timpul menstruatiei si tot atunci sa fie fecundat, daca exista un raport sexual neprotejat. Acest lucru inseamna ca poti ramane insarcinata in perioada menstruatiei.

In cazul fiecarei femei exista o ”fereastra” fertila. In mod normal, un ciclu dureaza 28 de zile. Ovulatia si implicit perioada de maxima fertilitate au loc cu 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie. Mai exact, daca o femeie are un ciclu de 28 de zile, considerand prima zi de menstruatie drept ziua 1, ovulatia are loc in ziua 14.

In mod evident, daca durata ciclului este mai mica sau de 28 de zile, ovulatia are loc mai devreme si se poate suprapune peste menstruatie. In plus, spermatozoizii pot supravietui in interiorul tractului genital intre 5-7 zile, adica suficient de mult timp pentru a coincide cu ovulatia.
Faptul ca esti la menstruatie nu reprezinta o garantie pentru faptul ca nu vei ramane insarcinata. Ovulul poate fi fecundat, iar sarcina se poate produce, chiar si in aceste conditii.

Din motivele enuntate mai sus, una din metodele de contraceptie cu cea mai mare rata de esec este metoda calendarului.

Cinci mituri legate de menstruatie

Baile fierbinti nu sunt permise in perioada menstruatiei

Foarte multe dintre paciente au ideea preconceputa ca baile fierbinti fac mai mult rau decat bine, asa ca evita sa faca dus sau baie in timpul perioadei menstruale.

Este adevarat ca apa calda stimuleaza fluxul sangvin, dar ajuta in acelasi timp si la ameliorarea disconfortului produs de crampele abdominale. In plus, poate sa aiba si un efect de relaxare a musculaturii.

Recomandarea pe care sa o ai in vedere, daca e sa faci baie, e ca aceasta sa nu fie foarte fierbinte .

Folosirea tampoanelor interne duce la ruperea himenului

Himenul este o membrana elastica, ce acopera partial intrarea in vagin. Daca ar acoperi complet intrarea in vagin, sangele menstrual si secretiile nu ar mai avea cum sa se exteriorizeze. Ideea ca folosirea unui tampon intern duce la ruperea himenului si implicit la pierderea virginitatii este total gresita si vine, de cele mai multe ori, din lipsa de informare si din frica.

Partea de adevar din aceste mit este urmatoarea: folosirea tamponului intern nu duce la ruperea himenului, insa utilizarea acestora de catre femeile virgine poate duce la “largirea” in timp a orificiilor de la nivelul himenului, ceea ce face ca acesta sa nu se mai rupa cu ocazia primului contact sexual.

Introducerea unui tampon intern nu produce leziuni, insa poate produce disconfort daca nu este utilzat corespunzator. Daca insa simti disconfort permanent la introducerea unui tampon intern, este recomandat sa vii la un consult de specialitate pentru a vedea daca nu sunt cauze medicale pentru acesta.

Nu ai voie sa faci sport in timpul menstruatiei

Si acesta este tot un mit. Exercitiile fizice de intensitate moderata sunt recomandate si benefice in ameliorarea durerii menstruale.

Cat despre sincronizarea menstruatiei cu o colega de camera/apartament sau prietena, acesta este un concept care inca face subiectul diferitelor studii. Pana in prezent, nu exista suficient de multe date care sa confirme sau sa infirme aceasta teorie.

Consultant Medical Dr. ANDREI CUCU
Data publicării 19.01.2022