Care sunt metodele de contraceptie recomandate de specialisti?

Daca vrei sa previi aparitia unei sarcini, poti sa apelezi la multiple metode de contraceptie. Cele mai des utilizate sunt metodele contraceptive hormonale si de bariera, insa exista si varianta metodelor locale, naturale si chirurgicale. Inainte de a lua aceasta decizie, este important sa vii la un consult de specialitate, pentru a discuta cu medicul ginecolog despre cele mai bune metode disponibile in cazul tau.
Care sunt metodele de contraceptie recomandate de specialisti?

Cele mai cunoscute metode de contraceptie dupa prezervativ sunt cele hormonale, in cazul carora exista o gama diversificata de optiuni pentru pacientele care isi doresc sa evite instalarea unei noi sarcini.

Clasic, metodele de contraceptie pot fi hormonale si non-hormonale.

Cele hormonale sunt reprezentate de contraceptivele orale combinate, contraceptivele doar cu progesteron, implanturile contraceptive, steriletul hormonal (care are o dubla actiune), inelul vaginal, contraceptive injectabile retard, etc.

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Aceste metode sunt:

Contraceptivele orale combinate

Acestea sunt pilule contraceptive cele mai frecvent utilizate si contin doua tipuri de hormoni: un estrogen si un progesteron. Pot sa contina aceasi doza in fiecare pilula sau pot avea compozitie diferita in cazul contraceptivelor trifazice. Contraceptivele orale combinate au rolul de a ingrosa mucusul cervical ce face dificila ascensiunea spermatozoilor spre uter si de a impiedica ovulatia, diminunand posibilitatea de aparitie a unei sarcini.

Administrarea pilulelor anticonceptionale este in general sigura, dar se face numai in urma unui consult de specialitate. In caz contrar, acestea pot genera multiple efecte secundare detaliate in acest material.

Inelul vaginal contraceptiv /combinat

Inelul vaginal contraceptiv este un inel subtire din plastic, ce contine aceeasi hormoni ca pilula contraceptiva. Acesta se introduce in interiorul vaginului si poate fi utilizat pentru o perioada de 3 saptamani. Inelul poate fi scos in timpul actului sexual, dar este nevoie sa fie reintrodus dupa maxim 3 ore.

Implanturile contraceptive

Se prezinta sub forma unor mici betisoare dintr-un material asemanator plasticului, care elibereaza lent un hormon din grupa progesteronului. Se implanteaza sub piele pe fata interna a bratului si pot asigura contraceptia pana la 3 ani.

Steriletul hormonal

Asa cum ii spune si numele, acest dispozitiv intrauterin actioneaza si prin eliberarea unui hormon asemanator progesteronului, eliberare ce poate sa varieze intre 3 si 5 ani, in functie de marca steriletului.

In unele cazuri, in afara rolului contraceptiv, acest tip de sterilet se poate indica femeilor cu cicluri abudente sau in cazul sangerarilor pe cale vaginala, neregulate.

Care sunt metodele non-hormoanale?

Metoda non-hormonala, locala de contraceptie cea mai cunoscuta este prezervativul, insa diafragma, cupolele cervicale, precum si spermicidele fac parte din aceasi categorie. Dupa cum le spune si numele, acestea actioneaza doar local, iar eficienta lor este putin mai redusa decat cea a metodelor de contraceptie hormonale. Unul din marile avantaje ale utilizarii prezervativului este faptul ca impiedica implicit contractarea bolilor cu transmitere sexuala.

Care sunt metodele de contraceptie recomandate de specialisti?

Steriletul, o alta metoda non-hormonala, este una cu cea mai buna eficienta

Steriletul este una dintre cele mai bune metode contraceptive, posibilitatea de ramane gravida este foarte redusa. Aceste sanse sunt foarte mici, intalnindu-se in 0,1 % din cazuri, raportat la 100 de femei, pe 1 an.

In mod normal, steriletul actioneaza cand este corect localizat in cavitatea uterina. Atunci cand acesta se deplaseaza sau nu a fost inserat corespunzator, exista riscul aparitiei unei sarcini.

Metodele de contraceptie naturala

Metoda calendarului si coitus interruptus sunt doua metode naturale de a preveni aparitia unei sarcini, au cea mai mica eficienta, eficienta depinzand in principal de modul in care sunt efectuate.

Metoda calendarului se bazeaza pe calcularea perioadei fertile a unei femei pe calendar. Metoda este simpla si te ajuta sa iti cunosti mai bine propriul corp. Pe baza celor 12 cicluri menstruale anterioare, se scad 18 zile din cel mai scurt ciclu menstrual pentru a determina prima zi fertila si 11 zile din cel mai lung ciclu menstrual pentru a determina ultima zi fertila. Apoi se calculeaza intre ce zile poate sa apara menstruatia. Pentru a putea afla mai multe despre aceasta metoda, este recomandat sa intrebi medicul de specialitate.

Metode de contraceptie chirurgicale

Vasectomia, ligatura trompelor, precum si obstructia trompelor pe cale interna sunt metodele chirurgicale de contraceptie. Aceste metode nu sunt reversibile, asa ca inainte de a face acest pas, este recomandat sa te sfatuiesti atat cu partenerul tau, cat si cu medicul de specialitate, care iti poate oferi detalii despre ce implica mai exact acest proces.

Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 19.01.2022