Cinci lucruri pe care ar trebui sa le stie un medic ginecolog

Atunci cand ajungi la o consultatie de ginecologie, este nevoie sa ii spui cat mai detaliat medicului de specialitate informatii pe care le poti considera incomode. Aceste informatii il vor ajuta pe specialist sa diagnosticheze exact afectiunea de care suferi, sa recomande investigatii suplimentare si sa evalueze eventualii factori de risc.
Cinci lucruri pe care ar trebui sa le stie un medic ginecolog

Exista situatii in care pacientele se simt inconfortabil in a spune medicului ginecolog aspecte care tin de viata intima. Insa aceste informatii sunt esentiale pentru a stabili cauza eventualelor afectiuni si a stabili un plan de tratament. Chiar daca par informatii sau intrebari incomode, medicul are nevoie sa le stie, iar pentru acest lucru este nevoie de sinceritate si deschidere din partea pacientei.

Articol realizat de Dr. Maria De Rubeis - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Istoricul partenerilor si frecventa contactelor sexuale

Chiar daca este o informatie intima, medicul ginecolog are nevoie de aceasta informatie pentru a sti exact ce investigatii si analize sa recomande. Exista peste 40 de tipuri de boli cu transmitere sexuala, care necesita analize separate. Nu exista o singura analiza sau un singur test care sa le cuprinda pe toate. Medicul de specialitate te poate intreba despre tipul contactului sexual, daca a fost protejat sau nu, pentru a sti ce posibile afectiuni sa elimine din diagnosticare.

Sunt unele probe care se recolteaza din sange, iar altele care se recolteaza din secretii, de aceea este important ca ginecologul sa stie cat mai multe informatii. E posibil sa fie nevoie de o testare pentru gonoree si chlamydia (asimptomatice, in general) sau sa fie nevoie de sange pentru herpes, HIV, hepatita si sifilis.

Durerea in timpul actului sexual, un detaliu pe care pacientele omit intentionat sa il spuna

Exista multe cazuri in care pacientele omit sa ofere informatii despre dinsconfortul din timpul actului sexual sau despre diferite alte aspecte considerate a fi ”rusinoase”, precum incontinenta urinara sau incontinenta fecala.

Durerea in timpul actului sexual nu este normala, iar daca resimti acest simptom, medicul ginecolog are nevoie sa il stie. Acest tip de durere poate indica anumite afectiuni, care pot fi diagnosticate prin investigatii suplimentare.

Uscaciunea vaginala poate fi doar una din cauzele care duc la aparitia durerii in timpul actului sexual, iar tratamentul este medicamentos. Cat despre incontinenta urinara, aceasta este o afectiune destul de des intalnita, pentru care exista mai multe optiuni de tratament.

Cinci lucruri pe care ar trebui sa le stie un medic ginecolog

Fumatul, un aspect pe care medicul ginecolog trebuie sa il stie

In timpul unei consultatii, atunci cand face anamneza, medicul ginecolog te poate intreba despre obiceiurile pe cae le ai, iar fumatul se numara printre ele. Este esential ca ginecologul tau sa stie daca fumezi, chiar daca esti mai degraba genul care fumeaza o jumatate de pachet la cateva zile sau un pachet pe zi.  Fumatul este unul dintre principalii factori care influenteaza evolutia unui HPV spre o forma de cancer. Tot fumatul este asociat cu riscuri de formare a cheagurilor de sange, atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale pentru femeile care iau contraceptie hormonala, mai ales pentru pacientele care au peste 35 de ani.

Spune medicului ginecolog despre alte tratamente, mai ales cele medicamentoase

Destul de multe paciente omit sa spuna in timpul consultului de specialitate daca ai alte afectiuni, pentru care iei tratament medicamentos. Remediile homeopate sunt si ele la fel de importante, asa ca daca te regasesti in aceasta situatie, este nevoie sa ii spui medicului ginecolog despre asta. Ofera cat mai multe informatii si lasa medicul de specialitate sa decida care sunt cele relevante si care nu.

Detalii legate despre libidou

Lipsa libidoului poate fi o informatie relevanta pentru medicul ginecolog, asa ca este recomandat sa oferi acest detaliu in momentul in care ajungi in cabinetul de specialitate.  Lipsa libidoului sau permanentizarea acestei situatii poate indica anumite afectiuni.

Consultant Medical Dr. Maria De Rubeis
Data publicării 21.01.2022