Cum poti controla durerea in travaliu? Ce metode sunt eficiente?

Durerile in travaliu pot reprezenta o problema pentru viitoarele mamici. Din fericire, exista metode eficiente pentru controlul durerii in travaliu, care pot ameliora senzatia de disconfort resimtita de viitoarea mama. Cum poate fi controlata durerea in sarcina si ce metode sunt disponibile, puteti afla din acest material.
Control durere in travaliu

Travaliul poate fi dureros, de aceea este important să pregatiti dinainte acest moment, cu ajutorul medicului care iti monitorizeaza sarcina. Sunt foarte multe metode prin care poate fi ameliorata durerea. Poti afla despre optiunile existente, atat de la medicul de specialitate, cat si de la moasa. De asemenea, este util ca oricine va fi cu tine in timpul travaliului sa cunoasca aceste optiuni, precum si modul in care te poate sprijini.  

Noteaza-ti dorintele in planul tau de nastere, dar aminteste-ti ca trebuie sa ai o minte deschisa si lista de optiuni deschise. De exemplu, este posibil sa vrei o ameliorare mult mai mare a durerii decat cea planificata initial. Recomandarea noastra este sa te consulti de fiecare data cu medicul care iti monitorizeaza sarcina sau cu moasa, pentru a avea cele mai bune variante de ameliorare a durerii la nastere.

Articol realizat de Dr. Maria De Rubeis - Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Ce poti face pentru a te ajuta singura in travaliu?

Dincolo de variantele medicale existente, tu esti cel mai mare aliat al tau, de aceea trebuie sa stii si ce variante de auto-ajutor ai. Este posibil sa te simti mai relaxata si pregatita pentru a face fata durerii in travaliu daca:

  • Afli din timp despre travaliu - acest lucru te poate face sa te simti relaxata si mai putin speriata de ceea ce se va intampla. Discuta cu moasa sau medicul, pune intrebari foarte multe si mergi la cursuri prenatale.
  • Invata cum sa te relaxezi, cum sa stai calma si cum sa respiri adanc, pentru a ameliora durerea in travaliu.
  • Pozitia face diferenta: Este important ca atunci cand incep durerile de travaliu sa fii in continua miscare. Pozitia face diferenta, asa ca incearca sa te plimbi, sa te legeni inainte si inapoi, chiar sa ingenunchiezi, daca acest lucru te ajuta la diminuarea durerii. Baile si masajul pot ajuta si ele, daca suporti sa fii atinsa in acele momente. Poti chema partenerul sau un prieten pentru a te ajuta. In orice caz, moasa este cea care iti va oferi tot sprijinul de care ai nevoie in timpul travaliului.

Gaz medicinal (entonox) in travaliu

Gazul medicinal este un amestec de oxigen si oxid de azot gazos. Aceasta metoda de diminuarea a durerii in travaliu are o eficienta limitata: nu poate elimina toate durerile, dar le poate face mai suportabile. Marele avantaj al acestei metode este ca este usor de utilizat si procesul poate fi controlat de viitoarea mama.

Gazul si aerul sunt inspirate printr-o masca sau piesa bucala, pe care o poti tine singura. Este nevoie de aproximativ 15-20 de secunde pentru a incepe sa produca efecte de ameliorare a durerii si este recomandat sa il folosesti in momentul in care incepe o contractie. Functioneaza cel mai bine daca respiri lent si profund.

Efecte secundare gaz medicinal(entorox)

  • nu exista efecte secundare daunatoare pentru dumneavoastra sau copil;
  • te poate face sa te simti usor ametita;
  • unele femei considera ca le face sa se simta rau, sa le reduca foarte mult concentrarea sau sa devina somnoroase. Daca se intampla acest lucru, poti inceta sa il utilizezi.

Daca gazul si aerul nu iti ofera suficient de multa ameliorare a durerii, poti solicita si o injectie antialgica.

Injectii cu petidina in travaliu

Aceasta este o injectie de calmare a durerii in travaliu ce se face in coapsa sau fesier Te poate ajuta sa te relaxezi. Mai rar, este folosit un medicament numit diamorfina.  

Injectia incepe sa isi faca efectul dupa 20 de minute, iar eficienta ei este intre 2 si 4 ore. Injectia cu peridina nu este recomandata in apropierea etapei de impingere a travaliului. 

Efecte secundare injectie cu petidina

  • poate face ca unele femei sa se simta galagioase, bolnave si uitate;
  • daca petidina sau diamorfina sunt administrate prea aproape de momentul nasterii, acestea pot afecta respiratia bebelusului. Daca se intampla acest lucru, se va administra un alt medicament pentru a inversa efectul;
  • aceste medicamente pot interfera cu prima hrana a bebelusului.

Epidurala in travaliu

Cu siguranta ai auzit de epidurala, mai ales daca te apropii de momentul nasterii. Epidurala este un tip de anestezic local, care amorteste nervii ce transporta impulsurile de durere de la canalul de nastere la creier.  Pentru majoritatea femeilor, o epidurala amelioreaza complet durerea.  Aceasta este recomandata femeilor care au un travaliu lung sau deosebit de dureros.

Anestezistul este singura persoana care poate realiza o epidurala, de aceea acest tip de tratament nu este disponibil la domiciliu. Informeaza-te daca in spitalul in care urmeaza sa nasti exista anestezisti mereu disponibili, este o informatie-cheie.

Tipul anestezicului local utilizat este cel care conditioneaza direct capacitatea de a-ti misca picioarele sau de a avea control asupra lor dupa efectuarea unei epidurale. Sunt unele spitale care ofera epidurale ”mobile”, ce va permit sa mergeti normal, fara probleme, dupa efectuarea acesteia. Acest lucru necesitq si monitorizarea frecventei cardiace a bebelusului in travaliu intermitent sau continuu.  Intrebati moasa daca epidurala mobila este disponibila in spitalul in care urmeaza sa nasteti.  

Chiar daca epidurala poate oferi o ameliorare foarte buna a durerii, aceasta nu este intotdeauna 100% eficienta in travaliu, 1 din 10 femei fiind nevoite sa foloseasca alte metode de ameliorare a durerii.

Ce se intampla in cazul unei epidurale?

  • Fluidul va picura printr-un ac intr-o vena din brat;
  • Dupa ce te asezi pe lateral sau in pozitie ondulata, un anestezist va curata spatele cu antiseptic si va introduce un ac in spate, dupa ce va amorti zona cu un anestezic local;
  • Un tub foarte subțire va fi trecut prin acul din spatele tau, langa nervii care transporta impulsurile de durere din uter. Prin acest tub va fi administrat un amestec de anestezic local si opioid. Este nevoie de aproximativ 10 minute pentru a configura epidurala si inca 10-15 minute pentru ca aceasta sa funcționeze;
  • Va fi nevoie ca ritmul cardiac al bebelusului si contractiile sa fie monitorizate continuu. Accest lucru inseamna ca veti purta o centura in jurul abdomenului. 

Atenuarea durerii in travaliu

Efectele secundare ale epiduralei in travaliu

Epidurala poate produce efecte secundare variate. In unele cazuri, aceasta va poate da senzatia de picioare grele, in functie de anestezicul local utilizat.

Tensiunea arteriala poate scadea (hipotensiune arteriala), dar acest lucru se intampla in cazuri rare. Rolul lichidului picurat in brat este de a mentine o buna tensiune arteriala. 

Utilizarea unei epidurale poate prelungi a doua etapă a travaliului.  Daca nu mai simti contractiile, moasa va trebui sa iti spuna cand sa impingi. Cel mai probabil, va fi necesara o penseta sau ventuza pentru a ajuta la nasterea copilului.   In cazul epiduralei, moasa sau medicul vor astepta mai mult pana la momentul in care capul bebelusului va cobori. In unele cazuri, se administreaza mai putin anestezic spre final, astfel incat sa poti simti cand impingeti copilul afara in mod natural.

Epidurala poate duce si la imposibilitatea de a urina. De aceea, in unele cazuri, se va introduce o sonda in vezica urinara pentru a te ajuta sa urinezi.

Durerile de cap sunt un efect destul de rar al epiduralei, la fel ca furnicaturile sau acele pe picior, resimtite dupa nastere. Pot aparea si dureri de spate, pentru o zi sau doua dupa administrarea epiduralei. 

Folosirea apei in travaliu (nastere in apa)

Apa te poate ajuta sa te relaxezi si sa ai contractii mai putin dureroase. Intreaba medicul sau moasa daca poti face o baie sau poti folosi un bazin de nastere.  Apa va fi mentinuta la o temperatura confortabila, dar nu peste 37,5 C, iar temperatura ta va fi monitorizata.

Metode alternative de ameliorare a durerii prin travaliu

Alte metode de ameliorare a durerii in travaliu pot fi acupunctura, aromaterapia, homeopatia, hipnoza, masajul si reflexoterapia. Pentru majoritatea acestor tehnici, nu exista dovezi stiintifice care sa ateste eficienta in ameliorarea durerii.  

Indiferent de varianta de ameliorare a durerii pe care o alegi, este foarte important sa o discuti inainte cu medicul care iti monitorizeaza sarcina sau cu moasa. In acest fel, te asiguri ca vei avea parte de cea mai buna solutie pentru tine.

Consultant Medical Dr. Maria De Rubeis
Data publicării 05.02.2021