De ce ai nevoie de o perna in sarcina?

Dormitul in perioada sarcinii poate deveni o mare problema pentru viitoarele mame, mai ales in ultimele luni. Gasirea unei pozitii confortabile, care sa permita mamei sa aiba un somn odihnitor poate fi epuizanta, consumand foarte multe resurse. Solutii exista: inlocuieste perna normala cu o perna pentru sarcina si vei putea sa te odihnesti in cea mai comoda pozitie.
De ce ai nevoie de o perna in sarcina?

Pernele normale nu sunt concepute pentru a oferi confortul si sprijinul de care are nevoie femeia gravida in timpul sarcinii. De aceea, solutia eficienta pentru a avea un somn odihnitor si pentru a te ajuta sa scapi de durerile asociate sarcinii o reprezinta pernele de sarcina.  

Articol realizat de Dr. Vasilika Gero - Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Ce este o perna de sarcina?

O perna de sarcina este conceputa special pentru sustinerea totala a modificarilor ce apar in sarcina si ofera suport pentru un somn de durata si linistitor. Ele sunt foarte utile, mai ales ultimul trimestru de sarcina, cand este aproape imposibil pentru viitoarea mama sa gaseasca o pozitie confortabila de somn. Pernele obisnuite nu ofera aceleasi beneficii pe care le ofera o perna speciala pentru gravide.

Ce beneficii are o perna de sarcina?

Perna special conceputa pentru sarcina ofera o serie de avantaje viitoarei mamici. Principalul avantaj este ca ajuta la un somn odihnitor si de durata.

Cresterea in greutate, relaxarea ligamentelor, modificarile de curbura ale coloanei si modificarile de statica pelvina duc la aparitia durerilor si disconfortul in timpul somnului.

Cresterea in greutate exercita o presiune mare asupra picioarelor, soldurilor si spatelui. Toate aceste parti ale corpului trebuie odihnite in timpul noptii. O perna ofera sprijin si confort specific pe parcursul intregii nopti, astfel incat poti sa dormi mai bine si sa te trezesti mult mai odihnita, pentru a face fata provocarilor de peste zi.

Circulatia corecta a sangelui este unul dintre cele mai importante lucruri pentru o femeie insarcinata. Perna de sarcina te ajuta sa obtii acest lucru, ajutandu-te sa dormi confortabil pe o parte, pozitie recomandata, mai ales in ultimul trimestru de sarcina.

Dormitul pe o parte, mai ales pe partea stanga, favorizeaza circulatia sangelui. Odata cu cresterea burticii, acest lucru poate deveni dificil. Nu si daca alegi o perna de sarcina, care va ajuta sa gasiti pozitia cea mai comoda pentru somn.

Perna de sarcina nu ajuta numai viitoarea mamica, ci si partenerul, care nu va avea un somn intrerupt de zgomote si miscari in timpul noptii.

O perna de sarcina te poate ajuta si dupa nastere, deoarece corpul va avea nevoie in continuare de odihna. Un alt beneficiu pe care il aduce perna de sarcina este faptul ca te va ajuta sa tii copilul langa tine intr-o pozitie confortabila, care sa te ajute sa alaptezi mult mai usor.

Cand ar trebui sa incepi sa folosesti o perna de sarcina?

Este recomandat sa folosesti perna de sarcina in momentul in care burtica incepe sa creasca vizibil si devine foarte dificil sa gasesti o pozitie confortabila de somn sau sa schimbi pozitia in timpul somnului.

Pentru majoritatea femeilor, aceasta nevoie apare in jurul saptamanii 20 de sarcina, cand apar dureri si disconfort in timpul somnului.

Perna de sarcina este recomandata insa in orice moment, atata vreme cat ajuta mama sa aiba un somn odihnitor si o pozitie confortabila in timpul somnului.

Cum alegem perna potrivita de sarcina?

In momentul in care alegi perna de sarcina, trebuie sa tii cont de o serie de factori.

Fiecare tip de perna de sarcina satisface un anume tip de nevoi: sunt perne de sarcina care sustin si asigura confort unei anumite zone a corpului. Asa ca este recomandat sa fii foarte atenta la zona corpului care are nevoie de sprijin, pentru a alege perna potrivita. Analizeaza foarte bine nevoile pe care le ai, inainte de a cumpara o perna de sarcina.

Dimensiunile patului sunt la fel de importante inainte de a achizitiona o astfel de perna, deoarece dimensiunile acesteia nu sunt cele clasice, in mod evident. Un alt aspect important il reprezinta materialul exterior, precum si umplutura pernei, care pot creste gradul de confort al viitoarei mamici in timpul somnului.

Necesitatea unei perne in sarcina.

Ce tipuri de perne pentru sarcina exista?

Sunt mai multe tipuri de perne pentru sarcina, fiecare corespunzand unui anumit tip de nevoi.

Pernele de sarcina in plan inclinat - Acestea sunt cele mai mici perne de sarcina. Fiind de dimensiuni mici, se pot purta si aseza oriunde aveti nevoie de ele. Acestea ofera sustinere partiala, mai ales in zona spatelui. Pernele de sarcina ajuta si la reducerea refluxului, precum si a arsurilor gastrice.

Pernele pe toata lungimea corpului - Acest tip de perne ofera sprijin pentru brate, picioare, burta si mai putin pentru spate. Acestea pot fi drepte pe toata lungimea sau flexibile, caz in care le poti modela asa cum vrei sau in functie de nevoi.

Pernele corporale totale - Sunt perne mari, concepute pentru a se potrivi tuturor femeile gravide. Pernele corporale totale sunt ideale in al doilea trimestru de sarcina, cand dormitul in pozitie comoda devine aproape imposibil. Aceasta va fi un sprijin ideal pentru spate si va reduce orice durere de spate sau de sold. Pernele corporale totale au doua forme, U si C. Cele in forma de C vor sustine capul, burta, picioare si spatele. Pernele de gravida in forma de U sunt ideale atunci cand dormi pe spate, fiind un sprijin excellent.

Indiferent de perna de sarcina pe care o alegi, nu uita ca alimentatia sanatoasa si hidratarea corespunzatoare au si ele un rol esential in a avea un somn odihnitor.

Consultant Medical Dr. VASILIKA GERO
Data publicării 03.02.2021