Cum afecteaza COVID-19 menstruatia?

Orice perioada de stres intens poate afecta menstruatia, cu atat mai mult un diagnostic de COVID-19. Potrivit studiilor existente, COVID-19 produce efecte asupra menstruatiei la o mare parte dintre paciente, care nu stiu cum sa interpreteze schimbarile si dereglarile produse. Care sunt aceste efecte si de ce se produc? Si mai mult decat atat, cat de tare sa ne ingrijoreze acestea?
Cum afecteaza COVID-19 menstruatia?

Oricat de greu ar fi de crezut, pandemia nu afecteaza numai starea generala de sanatate, ci inclusiv ciclul menstrual. O mare parte dintre pacientele femei care s-au infectat cu noul coronavirus au mentionat faptul ca dupa vindecarea de boala au experimentat cicluri menstruale anormale, spotting si chiar lipsa ciclului menstrual. Pentru moment, singurele explicatii medicale ce pot fi oferite sunt legate de prezenta unor dereglari hormonale, care se suprapun peste infectia cu noul coronavirus si produc efecte asupra menstruatiei. 

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Cum afecteaza COVID-19 menstruatia?

Sunt cateva studii aparute legate de modul in care COVID 19 afecteaza menstruatia, insa cele mai importante informatii sunt oferite de confesiunile pacientelor care au experimentat aceste modificari.

COVID-19 poate duce la cicluri neregulate

O mare parte dintre femei au mentionat in cadrul studiilor efectuate faptul ca dupa ce si-au revenit din boala au avut cicluri mentruale neregulate. Acestea au survenit fie mai devreme de 23 zile, fie mult mai tarziu de 35. Cauza pentru aceasta situatie poate fi data de aparitia unor dereglari hormonale, pe fondul stresului.

O posibila explicatie ar putea fi faptul ca in situatiile de stres este eliberat un hormon numit cortizol, care atentioneaza organismul asupra existentei unei amenintari de tipul lupta sau fugi. Nivelurile crescute de cortizol pot afecta ciclul unei femei, odata cu scaderea productiei de estrogen si progesteron.  

Pe de alta parte, orice tip de boala sau afectiune poate influenta ciclul menstrual, nu numai COVID-19. Exista studii care atesta faptul ca orice fel de infectie virala sau boala poate duce la acest lucru, tocmai din cauza stresului la care este supus organismul si a schimbarilor de pattern/tipar in functionarea acestuia.

Lipsa menstruatiei, un efect al COVID-19

In foarte multe cazuri din studiile existente, pacientele au mentionat faptul ca dupa vindecarea de COVID-19 nu au mai avut menstruatie pentru cateva luni de zile. Initial, acestea au crezut ca au ramas insarcinate, dar s-a dovedit a fi o alarma ”falsa”, produsa de infectarea cu noul coronavirus.

Lipsa menstruatiei poate fi un alt efect al COVID-19, cauzele tinand tot de perioadele prelungite de stres si cresterea nivelului de cortizol din organism. Pe scurt, dereglarea axei HPA (hipotalamo-hipofizo-cortico-suprarenala), cea care controlează reacțiile corpului nostru la stres, poate duce la o lipsa a menstruatiei sau chiar la spotting, intre menstruatii.

O alta explicatie valida ar fi cea ca prezenta ciclului menstrual serveste unui scop: acela de a ajuta femeia sa ramana insarcinata, biologic vorbind. Insarcinate pot ramane femeile ”sanatoase”, iar cand organismul da semne ca nu ar fi sanatos, inclusiv printr-o infectare cu SARS-CoV-2, corpul opreste intreg mecanismul de ”producere” a sarcinii, anuland implicit ovulatia si menstruatia.

COVID-19 si menstruația.

Coagulare neobisnuita a sangelui, dupa COVID-19

O alta schimbare la nivelul ciclului menstrual, destul de des intalnita la pacientele care s-au vindecat de COVID-19, este si schimbarea aspectului sangelui menstrual. Fluxul menstrual si-a schimbat intenstitatea si abundenta, iar sangele a curs sub forma de cheaguri pronuntate, care nu erau specifice ciclului menstrual de dinainte de infectare.

Acesta este unul dintre cele mai ciudate efecte secundare mentionate, care nu au la acest moment o explicatie stiintifica clara.

Exista foarte putine date medicale care sa justifice aceste modificari, dincolo de schimbarile hormonale, produse de stres si poate o lipsa a activitatii fizice, care sa poata ajuta la mentinea unui flux sangvin sanatos, la nivelul intregului organism.

Tulburarile de coagulare sunt un efect general al infectarii cu noul coronavirus. De exemplu, multi dintre pacientii infectati dezvolta cheaguri de sange in plamani si vase mici, care pot duce la aparitia complicatiilor, precum accidente vasculare cerebrale, chiar daca sunt tratati cu medicamente specifice, de anticoagulare. Pana in prezent, nu se cunoaste cauza exacta a tulburarilor de coagulare, dar riscul crescut de aparitie a acestora este la pacientii care sufera de obezitate, diabet sau care au o conditie precara de sanatate.

Simptomele sindromul premenstrual, accentuate ca intensitate dupa COVID-19 

In general, sindromul premenstrual afecteaza 1 din 3 femei, iar 1 din 20 de femei sufera de forma severa a acestuia. O mare parte dintre femeile infectate cu noul coronavirus au povestit ca dupa vindecare au experimentat simptome acute ale sindromului premenstrual: sani durerosi, oboseala accentuata, cefalee, balonare. Durerile menstruale au crescut si ele in intensitate. O posibila explicatia ar fi fluctuatiile estrogenului si progesteronului.

Din nou, aceste schimbari pot fi explicate prin stresul prelungit, cat si prin modificarea alimentatiei si a rutinei zilnice. Orice intrerupere a rutinei zilnice poate afecta ciclul menstrual, din orice punct de vedere. De asemenea, in aceasta perioada, este foarte posibil ca multe dintre paciente sa fi recurs la pastile/medicamentatie, pentru a controla sresul fizic si emotional. Orice fel de pastila sau medicament care apare in rutina, poate schimba functionarea organismului.

Chiar daca aparent concluzia generala este aceea o infectie cu noul coronavirus este cea care declanseaza schimbari in ciclul menstrual, nu exista suficient de multe date care sa confirme acest lucru. De asemenea, nu exista suficient de multe informatii despre modul in care noul coronavirus poate afecta fertilitatea la femei si ce tip de alte probleme in functionarea aparatului reproducator poate genera pe termen lung.

Pana in prezent, nu se poate spune daca modificarile sunt declansate de infectia propriu-zisa sau de nivelul de cortizol si stres la care este supus organismul, independent de infectie. Pe scurt, modificarile pot avea și alte cauze, cum ar fi cele hormonale, care se pot suprapune peste infecția SARS-CoV-2. Pentru a afirma acest lucru, trebuie vazuta incidența acestor modificari de ciclu menstrual in randul femeilor infectate versus femei ce nu au intrat in contact cu acest virus.

Exista si o veste buna. Potrivit studiilor, hormonii feminini - estrogen și progesteron au un efect de protectie impotriva COVID-19, ceea ce plaseaza femeile in categoria de risc relativ scazut pentru COVID-19, spre deosebire de barbati. Mai mult decat atat, specialistii au remarcat faptul ca femeile aflate la varsta menstruala, chiar daca au contractat virusul, au dezvoltat forme usoare ale bolii.

Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 26.01.2021