Patru cauze care duc la un rezultat fals pozitiv in sarcina!

Ti s-a intamplat vreodata ca testul de sarcina sa fie pozitiv, dar tu sa nu ai niciun simptom de sarcina? Acesta este rezultatul fals pozitiv. Chiar daca apare intr-un numar redus de cazuri, te poate induce serios in eroare. In acelasi timp, poate semnala si prezența unor afectiuni medicale nediagnosticate inca.
Patru cauze care duc la un rezultat fals pozitiv

Primul lucru pe care il faci in momentul in care suspectezi ca ai fi insarcinata este un test de sarcina. Este cea mai la indemana metoda care iti poate confirma ”suspiciunile”. Marile avantaje ale acestora este ca sunt rapide, usor de efectuat acasa si se gasesc in toate farmaciile.

Chiar daca pe prospectul testelor de sarcina apare informatia potrivit careia acuratetea/precizia acestora este de 99%, in unele cazuri, rezultatele nu sunt corecte si te pot induce in eroare.

Rezultatul fals pozitiv al testului de sarcina este dovada concreta a faptului ca uneori rezultatele obtinute nu coincid cu realitatea.

Articol realizat de Dr. Vasilika Gero - Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Ce este rezultatul fals pozitiv?

Rezultatul fals pozitiv este acela in care testul indica faptul ca femeia este insarcinata, dar de fapt informatia nu este adevarata.

Testele de sarcina detecteaza gonadotrofina corionica umana (hCG) in urina si in sange, acesta fiind un hormon produs de organism numai in sarcina. HCG sau hormonul de sarcina incepe sa se sintetizeze de cand ovulul fecundat se implanteaza in uter.

Pentru ca rezultatele testului sa fie cat mai precise, este recomandat ca testul de sarcina sa fie facut dupa o saptamana din momentul intarzierii ciclului.

Care sunt cauzele unui rezultat fals pozitiv?

Sunt mai multe motive care pot duce la aparitia unui rezultat fals pozitiv.

Sarcina chimica

O sarcina chimica poate fi cauza pentru un test fals pozitiv. Sarcina chimica apare atunci cand ovulul se fecundeaza, dar nu este capabil sa nideze. Mai exact, embrionul se formeaza, dar nu se implanteaza in cavitatea uterina si nu incepe sa creasca. Sarcinile chimice sunt destul de frecvente, iar majoritatea lor raman nediagnosticate, mai ales daca nu se efectueaza un test de sarcina la o saptamana dupa intarziere.

O parte din cauzele care duc la aparitia sarcinii chimice sunt legate de probleme ale uterului si cavitatii uterine cum ar fi: fibroame uterine, sinechii uterine, malformatii uterine congenitale.

De asemenea, deficitul de progesteron poate reduce probabilitatea de implantare si crestere a embrionului.

Cu toate acestea, o mare parte din cauzele care duc la instalarea sarcinii chimice raman necunoscute.

Care sunt cauzele unui rezultat fals pozitiv | Sarcina chimica

Avortul spontan

Rezultat fals pozitiv poate apara dupa pierderea unei sarcini, indiferent daca este un avort spontan sau o sarcina oprita din evolutie.

Nivelurile hCG cresc in sarcina pe masura ce placenta creste. Undeva in saptamana 10 de sarcina, acestea ajung la nivelul maxim. In momentul in care sarcina se opreste din evolutie sau cand apare un avort spontan, nivelurile de hCG incep sa scada intr-un ritm lent.

Hormonul de sarcina se poate detecta in sange si in urina pana la 6 saptamani de la oprirea sarcinii. De aceea, testul poate sa iasa pozitiv pana cand nivelul hCG ajunge la 0. Dupa un avort spontan sau medicamentos e posibil sa nu se elimine tot trofoblastul, care poate secreta in continuare hCG, motiv de aparitie al rezultatului fals pozitiv in testul de sarcina.

Medicamente

Femeile care sufera de infertilitate si se afla sub tratament cu medicamente care contin HCG pot avea un rezultat fals pozitiv al testului de sarcina.

Afectiuni medicale

Anumite afectiuni medicale pot determina cresterea nivelului hCG al unei femei, chiar daca nu este insarcinata. Printre aceste afectiuni se numara:

  • Boala trofoblastica gestationala, ce poate provoca tumori ale celulelor care ar constitui in mod normal placenta
  • Cancerul ovarian, al vezicii, sanului, plamanului, stomacului
  • Chist ovarian
  • Menopauza si premenopauza

Pe de alta parte, in acest caz, un rezultat fals pozitiv te poate ajuta sa afli care sunt afectiunile medicale care te fac sa suferi in tacere, de cele mai multe ori fara simptome.

Consultant Medical Dr. Vasilika Gero
Data publicării 09.02.2021
Data ultimei actualizari 06.07.2022