De ce se maresc picioarele in ultimul trimestru de sarcina?

Cresterea picioarelor in sarcina nu este un mit. Sunt foarte multe femei insarcinate care observa spre finalul sarcinii ca incaltarile vechi le raman mici si ca picioarele se maresc si se umfla. Din nefericire, aceasta schimbare este permanenta. Din fericire, nu afecteaza toate femeile insarcinate. Afla ce poti face pentru a scapa de senzatia de picioare umflate in timpul sarcinii si cum poti sa previi cresterea piciorului in sarcina.
De ce se maresc picioarele in ultimul trimestru de sarcina?

Faptul ca picioarele cresc in timpul sarcinii este o realitate, nu doar o senzatie. Acestea chiar se maresc si se latesc, mai ales in ultimele 3 luni de sarcina. De aceea, este foarte probabil sa observi ca incaltarile vechi nu iti mai vin si ca piciorul si-a modificat forma. Important este sa te relaxezi, acesta este un lucru cat se poate de normal, care se intampla in foarte multe dintre cazuri.

Articol realizat de Dr. Maria De Rubeis - Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

De ce cresc picioarele in timpul sarcinii?

Sunt cateva motive care pot duce la cresterea picioarelor in sarcina.

Relaxarea ligamentelor

Piciorul este format din 26 de oase si peste 30 de articulatii care sunt tinute impreuna de o retea de ligamente. In perioada sarcinii, ligamentele se relaxeaza sau slabesc, pregatind articulatiile pelvine pentru nastere. In plus, nivelul de hormoni fluctueaza, iar acest lucru pare a fi cauza pentru cresterea picioarelor.

Cresterea in greutate

Numarul de kilograme in plus pe care le acumulezi in sarcina reprezinta un factor care duce la cresterea picioarelor/labei piciorului. Corpul tau cantareste mai mult, iar presiunea se rasfrange asupra picioarelor. Pentru a putea face fata greutatii si noului tip de stres, articulatiile se largesc, pentru a te ajuta sa distribui echitabil greutatea si sa iti pastrezi cu usurinta echilibrul.

La fel de posibil este sa observi si faptul ca picioarele tale se umfla constant, chiar si gleznele sau degetele. Acest lucru se intampla mai ales seara, pe masura ce sarcina avanseaza.

Umflarea picioarelor in sarcina se numeste edem de sarcina, care apare progresiv si nu este periculos. Cu toate acestea, edemul ce apare la nivelul picioarelor poate crea o acuta stare de disconfort.

Edemul de sarcina: Este normal sa ai picioarele umflate in sarcina?

Da, este normal sa ti se umfle picioarele in sarcina. Edemul normal de sarcina este dat de faptul ca o gravida retine multa apa. In timpul zilei, apa se acumuleaza in partea de jos a corpului, mai ales daca este cald sau daca a stat mult in picioare. O alta cauza este presiunea uterului care creste, presiune care poate afecta circulatia sangelui in picioare.

Marirea picioarelor in sarcina.

Care sunt semnalele de alarma ale edemului de sarcina?

Edemul care apare sau este accentuat poate fi semn al preeclampsiei, o conditie care afecteaza o parte din femeile gravide, de obicei dupa 20 saptamani de sarcina sau dupa nastere.

Semnele de alarma care necesita consultatie de urgenta la spital sunt:

  • aparitia brusca si intensa a edemului la nivelul fetei, mainilor si picioarelor;
  • durere severa de cap;
  • probleme cu vederea, fie vedere in ceata, fie puncta stralucitoare ce apar pe retina;
  • durere severa sub coaste;
  • voma, insotita de semnele de mai sus.

Cum poti preveni aparitia edemului de sarcina?

Sunt cateva sfaturi simple pe care le poti respecta daca vrei sa previi aparitia edemului de sarcina.

  • evita sa stai in picioare pentru perioade lungi de timp;
  • poarta pantofi si sosete confortabile;
  • odihneste-te in pat, tinand picioarele ridicate;
  • consuma multa apa.

Pe de alta parte, este foarte posibil ca acest sfaturi sa nu fie suficiente pentru a reduce disconfortul ce apare in sarcina. Realitatea este ca picioarele tale vor creste, iar tu trebuie sa te adaptezi noii realitati.

Daca pui in aplicare aceste sfaturi, picioarele tale iti vor multumi, cu siguranta.

Cauta solutii de lunga durata - Cresterea piciorului este o modificare de durata, nu se intampla peste noapte. De aceea, cauta solutii care sa te ajute pe termen lung, pornind de la aceasta premisa. O pereche de pantofi care te strang sau te tin nu sunt o solutie benefica tie. De obicei, picioarele sunt mai umflate noaptea decat dimineata si trebuie sa fii atenta la acest lucru cand alegi perechea de pantofi: daca pantofii te strang dimineata, pana seara vor deveni cu siguranta insuportabili. Mai important, anumite activitati, pozitii si chiar dieta zilnica pot duce la umflarea picioarelor.

Ciorapii de compresie, masajul regulat si exercitiile cardiovasculare - Acestea sunt 3 ”trucuri” la care poti apela pentru a putea controla umflarea picioarelor. Este foarte important sa intrebati medicul care va monitorizeaza sarcina daca puteti face aceste lucruri. De asemenea, la finalul zilei, atunci cand va odihniti, este indicat sa tineti picioarele in plan inclinat sau chiar sa le ridicati, pentru a ajuta la reglarea excesului de apa din picioare.

Pantofii potriviti - In ultimul trimestru de sarcina, singurul motiv care poate sa declanseze durere la nivelul picioarelor este reprezentat de o pereche nepotrivita de pantofi. Pe scurt, o pereche de pantofi cu un numar mai mic sau care au o forma ce nu mai corespunde piciorului. Pentru a preveni acest lucru, cumpara pantofi cu o jumatate de numar mai mari sau chiar un numar mai mare. Recomandarea este ca acestia sa fie cat mai comozi si din materiale flexibile, moi. O pereche de mocasini din piele moale ar putea fi o solutie excelenta.

Cum sa previi cresterea picioarelor in sarcina?

Sunt cateva metode prin care poti controla cresterea piciorului in sarcina sau prin care poti atenua acest lucru.

  • Poarta pantofi de sustinere. - Mare atentie la pantofii pe care ii porti in perioada sarcinii, mai ales in ultimul trimestru. Toti trebuie sa respecte 3 atribute de baza: sa fie comozi, sa ofere sustinere gleznei si sa nu te stranga. Stai departe de pantofii cu varf ascutit, care nu ofera spatiu de miscare piciorului. Balerinii nu sunt recomandati si nici slapii, din cauza faptului ca nu ofera stabilitate piciorului. Pentru picioarele plate, poti incerca branturi de sustinere, dar numai dupa ce discuti cu medicul tau.
  • Sosete sau ciorapi de compresie - Daca ii folosesti, vei reusi sa controlezi umflarea extremitatilor inferioare.
  • Evita sa iei prea mult in greutate - Fa tot ce poti pentru a ramane in intervalul recomandat pentru cresterea in greutate, daca vrei sa eviti punerea unei presiuni suplimentare asupra picioarelor.
  • Fa exercitii. - Miscarea te poate ajuta sa iti intaresti muschii picioarelor.

Din nefericire, cresterea piciorului in sarcina este un fenomen ireversibil, potrivit studiilor. Insa daca pui in aplicare toate aceste sfaturi, cu siguranta vei reusi sa elimini starea de disconfort produsa de umflarea picioarelor in sarcina, precum si de cresterea acestora.

Consultant Medical Dr. Maria De Rubeis
Data publicării 11.02.2021