Sex in sarcina: permis sau interzis?

Ai ramas insarcinata si ai un apetit crescut pentru sex sau dimpotriva, sexul este ultimul lucru pe care il ai in minte? Oricare ar fi raspunsul, din articolul urmator vei afla tot ceea ce trebuie sa stii despre sex in sarcina, cand este permis, cand este interzis si cum te ajuta.
Sex in sarcina: permis sau interzis?

Printre cele mai frecvente intrebari pe care le adreseaza femeile insarcinate se numara si aceasta: este sau nu permis sexul in sarcina?

Raspunsul este DA, sexul este permis in sarcina, in conditiile in care sarcina este una normala. De aceea, este foarte important sa discuti cu medicul tau ginecolog si sa afli daca exista motive sa eviti sexul in timpul sarcinii.

In ceea ce ii priveste pe tatici, grija acestora este ca nu cumva sa raneasca bebelusul sau sa il atinga in timpul actului sexual. Acest lucru nu este posibil, deoarece penisul nu poate patrunde mai sus de vagin. Bebelusul este protejat de lichidul amniotic, de musculatura peretelui uterin si de peretele abdominal al mamicii. Astfel, o activitate sexuala normala nu poate dauna sarcinii sau bebelusului.

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Sexul in sarcina poate provoca un avort?

Nu. Contactul sexual in timpul sarcinii nu poate provoca un avort. Cea mai frecventa cauza de avort este data de o dezvoltarea anormala a embrionului. In procesul foarte complex de alipire a materialului genetic de la mama cu cel de la tata, pot aparea erori, traduse in sindroame genetice sau malformatii. De cele mai multe ori, aceste sarcini se opresc din evolutie spontan.

Cum variaza libidoul in sarcina?

Nu te impacienta daca libidoul este foarte crescut sau din contra. Ambele stari sunt perfect normale la femeia insarcinata. Suntem diferite si de aceea reactia organismului nostru este diferita la schimbarile hormonale care apar in sarcina. Din pacate, nu exista un glob de cristal care sa ne spuna de la inceput cine va beneficia de o viata sexuala activa pe parcursul sarcinii si cine nu. Vestea buna este ca nu e obligatoriu ca starea sa se mentina constanta pe parcursul celor 9 luni. De cele mai multe ori, in primul trimestru de sarcina, greata, varsaturile, tensiunea mamara si aerocolia (balonarea) fac ca aceasta perioada sa nu fie stralucita din punct de vedere al libidoului. Aproximativ 60% dintre femeile insarcinate spun ca au un libidou scazut in primele 3 luni de sarcina.

In trimestrul al doilea, libidoul se poate restabili, insa sunt si cazuri in care absenta dorintei sexuale se poate mentine si dupa momentul nasterii. Nu e cazul sa te ingrijorezi, in majoritatea cazurilor situatia se remediaza dupa primele 6 luni de la nastere.

Un factor deloc de neglijat este anxietatea materna in ceea ce priveste evolutia sarcinii. Aceasta poate afecta sever dorinta sexuala. Discuta cu medicul ginecolog si afla daca sunt motive de ingrijorare, iar daca grijile sunt nefondate incearca sa inlaturi aceste ganduri.

Sexul in sarcina

Ce se intampla daca nu fac sex pe toata durata sarcinii? Ma afecteaza acest lucru pe mine sau pe bebelus?

Nu, sarcina nu va fi afectata de acest aspect, atata timp cat absenta activitatii sexuale nu va zdruncina echilibrul si armonia in relatia cu partenerul. Ideal este sa discuti liber cu partenerul si sa gasiti impreuna solutii.

Este normal sa apara contractii uterine dupa sexul in sarcina?

Da. Acestea sunt contractile Braxton Hicks (false contractii). Sunt cateva mecanisme care pot explica aparitia contractiilor in urma sexului in sarcina.

Oxytocina, un hormon eliberat in timpul orgasmului sau prin stimularea mameloanelor, poate produce aparitia unor contractii usoare. Sperma contine o substanta denumita prostaglandina, ce poate genera de asemeni contractii rare. Efortul fizic intens din timpul sexului poate induce un disconfort tradus prin contractii.

Cu toate acestea, aceste contractii de intensitate scazuta dispar spontan odata cu relaxarea mamicii. Uneori, este necesara administrarea unui medicament antispastic. Contractiile ce apar dupa sexul in sarcina nu indica sau nu pot provoca debutul travaliului.

Sexul in sarcina poate duce la nastere prematura sau ruptura spontana a membranelor?

Numeroase studii au concluzionat faptul ca sexul in sarcina nu creste riscul de nastere prematura sau de rupere spontana a membranelor. Cu toate acestea, daca medicul obstetrician considera o persoana la risc, cu siguranta va indica evitarea contactului sexual pe parcursul intregii sarcini sau uneori doar in ultimul trimestru.

Cand este interzis sexul in sarcina?

  • Atunci cand lungimea colului este prea mica exista un risc mai mare de avort spontan sau nastere prematura;
  • Sarcinile multiple (gemeni, tripleti);
  • Placenta praevia (localizare joasa a placentei ce ocupa partial sau total orificiul cervical intern);
  • Hematom retroplacentar sau alte cauze de sangerare vaginala;
  • Membrane rupte, deoarece contactul sexual in acest caz poate creste riscul de infectie;
  • Istoric de nasteri premature (sub 37 saptamani de sarcina)

Ce beneficii iti aduce sexul in sarcina?

Orgasme dese si intense. Fluxul de sange catre organele genitale creste pe parcursul sarcinii. Acest lucru poate duce la un numar mai mare de orgasme, cu au o intensitate mai crescuta.

Forma fizica mai buna. Sexul in sarcina arde calorii si poate ajuta ambii parteneri sa mentina o greutate corporala normala.

Imbunatateste relatia cu partenerul. Activitatea sexuala poate interconecta si mai puternic relatia de cuplu.

Creste imunitatea. Un studiu recent a concluzionat ca sexul creste cantitatea de anticorpi de tip IgA, astfel vom fi mai putin vulnerabili la infectii cu virusuri sau bacterii.

Produce fericire. Orgasmul elibereaza hormoni denumiti endorfine, care au rolul de a creea o stare de fericire si relaxare atat mamei cat si bebelusului.

Atunci cand esti insarcinata nu inseamna ca viata ta sexuala s-a sfarsit pentru noua luni. Intreaba medicul ginecolog si afla daca sunt motive medicale sa eviti sexul in sarcina. Discuta cu partenerul despre sentimentele tale si gasiti impreuna cea mai buna solutie pentru o viata fericita in cuplu, in asteptarea bebelusului mult dorit.

Consultant Medical Dr. Raluca-Gabriela Enciu
Data publicării 22.02.2021
Data ultimei actualizari 10.05.2022