Cum sa cresti sansele de a ramane insarcinata?

Chiar daca pare simplu, procesul de concepere a unui copil tine de foarte multi factori, dincolo de varsta partenerilor. Stilul de viata pe care il ai poate avea un rol decisiv, la fel ca obiceiurile tale alimentare. Acestea pot afecta fertilitatea si te pot impiedica sa obtii ceea ce iti doresti. Daca vrei sa iti cresti sansele de a ramane insarcinata, poti sa incerci aceste recomandari/metode.
Cum sa cresti sansele de a ramane insarcinata

Atunci cand vine vorba de conceperea unui copil, nu exista nicio formula magica ce iti poate garanta ca vei ramane insarcinata. Sansele de reusita depind de mai multi factori: varsta ta, varsta partenerului, gradul de fertilitate, factorii de mediu, precum si obiceiurile nesanatoase din stilul de viata si alimentatie. Toate acestea pot influenta sansele conceperii unui copil, cu atat mai mult cu cat varsta ta si a partenerului este de peste 35 de ani.

Din fericire, exista metode prin care poti creste sansele de a deveni mama.

Articol realizat de Dr. Radu Dragomir - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Faceti dragoste in momentul ovulatiei.

Fiecare sarcina incepe cu intalnirea dintre un ovocit si un spermatozoid. Cu toate acestea, acest ovocit nu poate fi fertilizat decat in primele 24 de ore dupa ovulatie. Prin urmare, pentru a maximiza sansele de sarcina este important ca perioada fertila sa fie detectata.

In ciclurile obisnuite, ovulatia are loc in a 14-a zi a ciclului menstrual, dar exista o mare variatie de la femeie la femeie si de la ciclu la ciclu. Pentru a creste sansele de a ramane insarcinata, este recomandat sa afli care este perioada exacta in care fertilitatea ta este la cele mai inalte cote.

Poti afla data ovulatiei folosind una dintre urmatoarele tehnici: curba de temperatura, observarea mucusului cervical si utilizarea testelor de ovulatie.

In aceasta perioada, chiar si inainte, este recomandat sa ai relatii intime cel putin o data la doua zile. Motivul este simplu: sperma poate ramane in tractul genital feminin timp de 3 pana la 5 zile, fertilizand ovocitul eliberat in timpul ovulatiei.

Chiar si in aceste conditii, faptul ca momentul este cel potrivit nu garanteaza aparitia unei sarcini. In fiecare ciclu, probabilitatea sarcinii dupa ce ati intretinut relatii sexuale in momentul cheie este de numai 15-20%.

Pentru a creste sansele, este nevoie sa faci cateva schimbari in stilul de viata si alimentatie. Pe scurt, sa elimini toti factorii ce pot afecta sansele de a concepe un copil.

Women Check-up Essentials

CUMPARA ONLINE

Intimate Ready

CUMPARA ONLINE

Care sunt factorii care scad fertilitatea?

Exista multi factori care afecteaza fertilitatea. Acestia tin de stilul de viata si de mediu, iar efectul pe care il produc este unul de cocktail. Rezultatul? Sanse reduse de sarcina.

Daca vrei sa ramai insarcinata, este foarte important sa elimini acesti factori pe cat de mult posibil, mai ales ca cei mai multi dintre ei vor produce efecte si asupra dezvoltarii fatului, odata ce s-a instalat sarcina.

Sansele crescute de sarcina.

Tutunul

La femei, tutunul reduce fertilitatea feminina cu 10 pana la 40% pe ciclu. La barbati, acesta afecteaza numarul si mobilitatea spermatozoizilor.

Alcoolul

Consumul de alcool poate provoca cicluri neregulate, non-ovulatorii si poate creste riscul de avort spontan. In ceea ce priveste barbatii, consumul de alcool poate afecta spermatogeneza.

Stresul

Stresul este marele dusman al libidoului. Acesta declanseaza secretia diferitilor hormoni care pot avea un impact asupra fertilitatii. In timpul stresului semnificativ, glanda pituitara secreta prolactina, un hormon care la niveluri excesiv de mari risca sa perturbe ovulatia la femei iar la barbati, duce la scaderea libidoului, impotenta si oligospermie.

Afla mai multe despre

Cum influenteaza stresul fertilitatea la femei si barbati?

Pentru a reduce stresul, poti incerca diferite tipuri de meditatie (mindfulness) si tehnici de respiratie.

Excesul de cofeina

In unele cazuri, excesul de cofeina poate creste riscul de avort spontan. Chiar daca studiile nu au dovedit clar acest lucru, ca masura de precautie, poti limita consumul de cafea la maxim doua cafele pe zi.

Pesticidele, metalele grele si sportul intensiv pot afecta fertilitatea la fel de mult. Ca sfat general, incearca sa pastrezi o moderatie in tot ceea ce faci, cu atat mai mult in alimentatie, daca vrei sa ramai insarcinata mai repede.

Alimentatia sanatoasa creste sansele de a ramane insarcinata

Kilogramele in plus sau kilogramele in minus pot afecta fertilitatea. De aceea, pentru a creste sansele de a ramane insarcinata, trebuie sa fii constienta de importanta dietei in fertilitate. Consuma alimente sanatoase si pastreaza un echilibru caloric in mesele tale.

Alimentele cu un indice glicemic crescut determina hiperinsulinemia repetata, care poate produce absenta ovulatiei.

Reducerea aportului de proteine animale si a acizilor grasi nesaturati au efecte benefice asupra sanatatii si fertilitatii.

Cresterea aportului de fibre si fier, asociat cu consumul de lactate poate imbunatati fertilitatea.

Conform unui studiu american recent, administrarea unui supliment zilnic de multivitamine in timpul conceptiei ar putea reduce riscul de avort spontan cu 55%. Cu toate acestea, mare atentie cu automedicatia in exces, deoarece unele vitamine pot fi nocive. Cere intotdeauna parerea medicului inainte de a lua suplimente alimentare.

Cat de mult conteaza pozitia sexuala in a ramane insarcinata?

Pozitia sexuala poate juca un rol esential in a creste sansele de a ramane insarcinata, cu toate ca acest lucru nu este demonstrat stiintific.

Chiar si asa, sunt recomandate pozitiile sexuale in care centrul de greutate favorizeaza ”directionarea” fluxului de spermatozoizi spre ovocit. O alta varianta, pe care o recomanda unele studii, este aceea de a nu te ridica imediat dupa actul sexual sau chiar de a mentine bazinul ridicat de o perna.

Consultant Medical Dr. Radu-Ioan Dragomir
Data publicării 24.02.2021
Data ultimei actualizari 06.07.2022