Cum se modifica sanii in sarcina?

Sarcina este o perioada a transformarilor. Pe tot parcursul celor 9 luni de zile, intregul corp sufera modificari, nu numai burtica. Sanii sunt si ei vizati, acestia trecand prin schimbari multiple din primele saptamani de sarcina pana la nastere. Cum iti modifica sarcina sanii si la ce sa te astepti? Cititi mai departe acest material pentru a afla toate raspunsurile.
Cum se modifica sanii in sarcina?

Daca esti deja mama, probabil ca iti aduci aminte despre cum ti s-a transformat intreg corpul in timpul sarcinii, mai ales sanii. Daca te pregatesti sa devii mama pentru prima data, este nevoie sa citesti acest material pentru a sti la ce sa te astepti de la cele 9 luni de sarcina. Cu siguranta modificarile prin care trec sanii tai nu vor trece neobservate, mai ales ca o parte dintre aceste modificari aduc cu ele si stari de disconfort.

Articol realizat de Dr. Radu Dragomir - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Sensibilitatea crescuta a sanilor, primul simptom de sarcina

Modificarile sanilor sunt prezente si vizibile inca din primele saptamani de la conceptie. Unul dintre primele simptome ale sarcinii pe care le poti  observa este sensibilitatea crescuta a sanilor. La scurt timp dupa conceptie, schimbarile hormonale din corpul tau iti pot face sanii mai sensibili sau durerosi. Poti observa chiar si modificari ale sanilor la inceputul sarcinii, chiar inainte ca menstruatia sa intarzie sau rezultatul testului de sarcina sa se pozitiveze.

Este foarte adevarat ca aceasta sensibilitate poate genera o mare stare de disconfort, mai ales daca esti la prima sarcina. Vestea buna este ca aceste simptome vor disparea probabil cateva saptamani mai tarziu, odata ce corpul tau se va obisnui cu noile niveluri hormonale.

Sarcina duce la cresterea sanilor

Dupa cum mentionam si la inceputul acestui material, sarcina aduce cu sine modificari ale sanilor. Cele mai multe dintre acestea apar in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina. Pe masura ce burta ta se mareste, acelasi lucru se intampla si cu sanii tau. De fapt, in timpul sarcinii, sanii pot castiga intre 0,5 si 1,5 kilograme, deoarece se pregatesc pentru momentul in care il vor hrani pe bebelus.

Pigmentarea pielii din jurul mameloanelor, modificare a sanilor in sarcina

Tot in al doilea trimestru de sarcina, mai poti observa o schimbare, care este posibil sa te alarmeze. Este vorba despre pigmentarea pielii din jurul mameloanelor si sanilor. Daca observi acest lucru, stai linistita, este absolut normal sa se intample. De vina sunt tot modificarile hormonale, care pot stimula celulele pigmentate din piele. Acest lucru  poate duce la hiperpigmentarea tegumentului. Areola, zona de tegument mai inchis la culoare din jurul mameloanelor, se poate mari si se pot observa mici proeminente, numite „tuberculii lui Montgomery”. Acestea sunt un tip special de glande care secreta o substanta lubrifianta si antiseptica, cu un rol esential in alaptare.

Cum se modifica sanii in sarcina?

Linii rosiatice pe sani in sarcina

Pe masura ce sanii se maresc, pielea se intinde si este posibil sa apara linii rosiatice, maronii sau violete, atat pe sani, cat si burtica. Aceste linii se numesc vergeturi si sunt cauzate de modificarile tesutului ca iti sustine pielea. O solutie pentru prevenirea acestora este sa te hidratezi suficient de mult, pentru a mentine pielea moale. Insa chiar daca faci acest lucru, nu exista nicio garantie ca vergeturile nu vor aparea. Partea buna este ca acestea devin mai putin vizibile odata cu nasterea bebelusului. Partea mai putin buna este ca odata ce apar, nu vei putea scapa definitiv de ele.  

Secretie la nivelul sanilor, in ultimul trimestru de sarcina

O alta modificare a sanilor ce apare in sarcina este legata de secretii. Acestea pot aparea in ultimul trimestru de sarcina, la nivelul mameloanelor. Chiar daca poate crea o mica stare de disconfort, secretia aparuta nu inseamna decat ca sanii tai se pregatesc sa produca lapte. Secretia este absolut normala. Acest lichid poate proveni de la unul sau ambii sani si se produce spontan, de cele mai multe ori. Uneori, secretia la nivelul mameloanelor poate sa apara atunci cand sanul sau mamelonul sunt masate.

In mod normal, lichidul este de obicei laptos, galbui sau chiar de culoare verzuie. Atunci cand secretia este cu sange, este un semn clar ca trebuie sa discuti cu medicul care iti monitorizeaza sarcina.

Ce poti face pentru a elimina disconfortul produs de modificarile sanilor in sarcina?

Pentru a elimina senzatia de disconfort produsa de modificarile sanilor in sarcina, poti aplica aceste recomandari:

  • Este important sa ai un sutien bun care sa iti tina bine sanul si care te face sa te simti mai confortabil, pe masura ce sanii vor creste.
  • Foloseste un sutien special pentru sarcina. Acesta este conceput pentru a fi purtat atat in timpul sarcinii, cat si dupa sarcina. De obicei, sutienul de sarcina este fabricat din tesatura elastica, are bretele reglabile si inchideri cu carlig si ochi in spate, pentru a face loc sanilor in crestere.
  • Daca sutienul tau este prea strans, ia in considerare o marime mai mare.
  • Spre sfarsitul sarcinii, poate fi o idee buna sa investesti intr-un sutien special conceput pentru alaptare, care are cupe ce pot fi detasate cu o clema cu carlig. Acest tip de sutien faciliteaza alaptarea bebelusului. Vei simti cu siguranta ca sanii devin mai plini in primele cateva saptamani de alaptare, deci este important sa gasesti un sutien confortabil.
Consultant Medical Dr. Radu-Ioan Dragomir
Data publicării 06.04.2021