Anemia in sarcina: de ce apare si cum te poate afecta?

Anemia in sarcina este una dintre principalele probleme care pot aparea pe parcursul celor 9 luni si care afecteaza o mare parte dintre femeile insarcinate. De ce apare anemia in sarcina si ce efecte poate avea asupra mamei si fatului? Sunt raspunsuri pe care le primesti in randurile de mai jos, de la specialistii in Ostetrica-Ginecologie din cadrul Medicover.
Anemia in sarcina: de ce apare si cum te poate afecta?

Atunci cand esti insarcinata, necesarul de fier al organismului creste. Din pacate, daca ai inceput sarcina cu o rezerva mica de fier, exista toate sansele sa dezvolti anemie pe parcursul celor 9 luni de zile, mai ales in trimestrul II sau III de sarcina.  

Articol realizat de Dr. Maria De Rubeis - Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

De ce ai nevoie de fier in sarcina?

Fierul este un nutrient de baza in sarcina, fiind necesar pentru dezvoltarea masei eritrocitare proprii (a mamei), a placentei si a fatului. Acesta este esential pentru producerea hemoglobinei, proteina ce se gaseste in globulele rosii, cu rol important in transportul oxigenului catre celulele corpului.

Atunci cand esti insarcinata, necesarul zilnic de fier de care are nevoie organismul tau creste. In general, in ultimul trimestru de sarcina, ai nevoie de 20-30 mg de fier/zi. Daca aceste cantitati nu sunt atinse, creste riscul aparitiei anemiei feriprive, ce te poate afecta atat pe tine, cat si pe fat.

Care sunt cauzele aparitiei anemiei in sarcina?

Lipsa de fier este principala cauza a aparitiei anemiei in sarcina. Aceasta lipsa de fier poate fi produsa de perioadele mai dificile prin care treci, care solicita organismul la maxim. Sunt si cateva afectiuni medicale care pot ajuta la instalarea unei anemii. Printre acestea se numara:

  • administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și aspirina
  • ulcere de stomac
  • inflamatie a intestinului sau a esofagului
  • cancere ale intestinului sau stomacului

Orice alte afectiuni care duc la pierderea de sange favorizeaza instalarea anemiei feriprive.

Afla mai multe despre Anemia: clasificare, simptome si tratament

Daca nu este tratata, anemia in sarcina poate duce la anumite complicatii sau situatii nedorite:

  • Deficitul de fier afecteaza sistemul imunitar, deci vei fi mai predispusa catre boli si infectii
  • Poti dezvolta complicatii care afecteaza inima sau plamanii
  • Poti dezvolta risc mai mare de complicatii in sarcina si dupa nastere

Anemia in sarcina: de ce apare si cum te poate afecta?

Cum este diagnosticata anemia in sarcina?

Riscul de aparitie al anemiei in sarcina creste odata cu evolutia acesteia. De aceea, medicul care iti monitorizeaza sarcina iti va recomanda mai mult ca sigur efectuarea hemogramei la primele consultatii prenatale. Ulterior, in trimestrul II sau III de sarcina, vei repeta aceste teste, pentru eliminarea oricarei suspiciuni privind rezerva de fier din cadrul organismului tau.

Determinarea feritinei serice (FRT), vitaminei B12 serice, a folatului seric si a electroforezei hemoglobinei ajuta si ele la stabilirea cauzelor anemiei in sarcina, dincolo de hemoleucrograma.

Diagnosticul de anemie in sarcina se stabileste pe baza valorilor hemoglobinei, care scade in mod normal in cea de-a doua jumatate a sarcinii. Atunci cand scade sub valorile standard, anemia se instaleaza. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o valoare a hemoglobinei mai mica decat <11 g/dl in trimestrul I de sarcina este definita ca anemie. Acelasi diagnostic este valabil si pentru o valoarea mai mica de 10,5 g/dl in trimestrul II si III de sarcina.

De cate feluri este anemia in sarcina?

In functie de valoarea inregistrata a hemoglobinei, severitatea anemiei este clasificata astfel:

  • 10-10,9 g/dl – anemie usoara
  • 7-9,9 g/dl – anemie moderata
  • Sub 7 g/dl – anemie severa.

Valorile sunt stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Cum iti dai seama ca ai anemie in sarcina?

De multe ori, anemia in sarcina, mai ales in formele usoare, nu prezinta niciun simptom specific. O mare parte dintre simptomele prezente sunt caracteristice sarcinii, iar printre acestea se numara oboseala, starea de slabiciune generala sau ameteala.

Exista cateva simptome care iti pot indica foarte clar prezenta unei anemii si acestea reprezinta de cele mai multe ori un motiv suficient de puternic pentru a contacta medicul care iti monitorizeaza sarcina. Acestea sunt:

  • Dificultati de respiratie
  • Piele palida
  • Palpitatii cardiace
  • Dificultate in concentrare

Cum se poate trata anemia de fier?

Una dintre cele mai eficiente solutii de tratament pentru anemia in sarcina este administrarea de suplimente alimentare bogate in fier. Chiar daca este recomandata, absorbtia directa de fier din alimentele consumate poate sa nu fie la fel de eficienta precum un supliment alimentar.

Suplimentele alimentare se iau numai la recomandarea medicului de specialitate si se administreaza, in general, pentru o perioada de 6 luni. Pentru ca suplimentele de fier sa fi mai usor absorbite de corp, se recomandaconsumul de suc de portocale.

In cazuri foarte rare, pot exista reactii adverse la suplimentele de fier, printre care se numara:

  • Constipatie sau diaree
  • Dureri de burta
  • Arsuri la stomac
  • Scaun negru sau de culoare inchisa

La recomandarea medicului, testele de sange vor fi efectuate ori de cate ori este necesar, pentru a vedea daca a crescut rezerva de fier din organism.

De foarte mare ajutor este sa introduci in dieta zilnica alimente care iti pot asigura partial necesarul zilnic de fier, precum:

  • legume cu frunze de culoare verde inchis
  • paine imbogatita cu fier
  • fructe uscate (caise, prune, stafide )
  • carne
  • leguminoase (fasole, mazare si linte)

Evita, pe cat de mult posibil, alimente care au un nivel ridicat de acid fitic (cereale integrale), care pot impiedica absorbtia de fier. Redu cantitatea de cafea, precum si cea de lactate.

Anemia cu deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie prezent in sarcina. Exista si alte tipuri de anemie, precum anemia folica si cea produsa de lipsa vitaminei B12, toate determinate prin analize de sange.

Consultant Medical Dr. Maria De Rubeis
Data publicării 26.03.2021
Data ultimei actualizari 12.04.2023