De ce copilul meu ar trebui sa cunoasca un nutritionist?

Necesitatea consilierii nutritionale nu trebuie sa se rezume doar la simpla idee de a fi “prea slab/a” sau “prea gras/a”, pe care ne-o sugereaza fie cantarul, fie oglinda, sau un membru al familiei.
De ce copilul meu ar trebui sa cunoasca un nutritionist?

Necesitatea consilierii nutritionale nu trebuie sa se rezume doar la simpla idee de a fi “prea slab/a” sau “prea gras/a”, pe care ne-o sugereaza fie cantarul, fie oglinda, sau un membru al familiei.

A fi consiliat nutritional reprezinta un act de normalitate, care trebuie sa devina o rutina in viata de zi cu zi. Pana la urma urmei, nu trece nici o zi fara ca, copilul nostru si, chiar noi insine, sa nu ne alimentam si hidratam, deoarece asa functionam.

Iar daca alimentatia este o necesitate, de ce sa nu recunoastem ca, este foarte important sa fim sfatuiti in legatura cu ce alimente sa alegem de pe rafturi, ce tip de alimentatie ni se potriveste in functie de ce afectiunile de care suferim si, care este greutatea ideala pentru care trebuie sa luptam ?!

Vizitele la nutritionist si, mersul la psiholog , fac parte din acele activitati pentru trup si suflet, care ne ajuta sa traim in echilibru si armonie, in fiecare etapa a vietii noastre, incepand chiar din copilarie.  De ce sa nu luam pas cu pas orice etapa a vietii si sa o depasim armonios, in loc sa amanam acest lucru si, sa ajungem sa stam la coada in fata cabinetului chirurgului, oncologului, psihiatrului samd., in incercarea de a mai repara ceva la noi?!

Preventia si stilul de viata sanatos pot aduce copilului dumneavoastra o dezvoltare armonioasa si o stare de sanatate optima. Aceste argumente cred ca ar trebui sa fie motivationale pentru a cere ajutorul nutritionistului si, a profita de ajutorul sau, ca familia sa ramana locul nostru de fericire si liniste.

Cum spuneam mai sus, mersul la nutritionist nu trebuie sa aiba ca justificare doar faptul ca dorim sa pierdem, sau sa castigam in greutate. Poate fi chiar recomandarea medicului specialist ca pacientul sa fie consultat si de un nutritionist.  Sfat care trebuie inteles de pacient ca o abordare multidisciplinara si mai amanuntita in ingrijirea copilului, care pe viitor sustine formarea unui adolescent sanatos.

In cele ce urmeaza o sa va conving, cu siguranta, de ce consilierea nutritionala nu este un moft, ci o necesitate, care nu trebuie amanata nici o secunda.

Articol realizat de Nutritionist Roxana Calescu

Tipuri de afectiuni si/sau simptome care pot fi manageriate nutritional

  • Functia gastrointestinala modificata care are ca si simptome: greata, varsaturi, diaree acuta, constipatie, boala de reflux gastroesofagiana.
  • Valori biochimice modificate, corelate cu starea de nutritie, precum: hipercolesterolemie, hiperglicemie, hiperuricemie, etc.
  • Defecte de la nastere, ca spina bifida, defecte ale inimii sau ale tractului urinar, sindromul Down.
  • Dificultati de mestecare si inghitire, de la leziuni orale sau buza de iepure.
  • Afectiuni cronice: cancer, boli cardiovasculare, insuficienta cardiaca, diabet, dislipidemie, tulburari de dezvoltare, afectiune renala, malabsorbtie, HIV/SIDA, traumatisme.
  • Anormalitati congenitale si cromozomiale, tulburari metabolice.
  • Probleme digestive si de malabsorbtie, datorita: bolii celiace, intolerantei la lactoza, la glucoza, bolii inflamatorii intestinale, scaunelor grasoase ca predictor al malabsorbtiei.
  • Alergiile alimentare.
  • Aportul alimentar deficitar datorat: depresiei, durerii, dispneei, apetitului scazut pentru mai mult de 3 zile.
  • Necesitatile nutritionale crescute, corelate cu malnutritia protein-calorica, ulcer.
  • Pierderile in greutate semnificative din cauza: malabsorbtiei, bolii inflamatorii intestinale, hipertiroidismului sau bolilor maligne.

De ce copilul meu ar trebui sa cunoasca un nutritionist?

  • Medicatia cu efecte adverse nutritionale:
  • Antibioticele afecteaza nivelele de energetice, proteice, mineralele si aduc probleme gastrointestinale;
  • Anticonvulsivele afecteaza nivelele vitaminelor C, K, D, complexului B si ale calciului;
  • Corticoterapia afecteaza nivelele glicemiei, calciului, fosforului; cauzeaza cresterea in greutate si opreste din cresterea in inaltime;
  • Diureticele afecteaza nivelele energetice, ale potasiului, magneziului, calciului si aduce probleme gastrointestinale
  • Stimulentii precum metilfenidatul afecteaza nivelele energetice, aportul proteic, cresterea, apetitul;
  • Sulfonamidele afecteaza nivelele proteice, folatului, fierului si vitaminei C;
  • Tranchilizantele care afecteaza nivelele energetice si cauzeaza crestere in greutate.
  • Imposibilitatea alimentarii orale, cu solutii alternative de:
  • Alimentare pe tub in: prematuritate, intarzieri in crestere, defecte orofaciale, paralizie cerebrala, anorexie nervoasa, fibroza chistica, deficite metabolice, insuficienta renala, infectie cu HIV, tulburari inflamatorii intestinale.
  • Alimentatie parenterala in: atrezie biliara, boala Hirschsprung, enterocolita, boala Crohn, colita ulcerativa, sindromul congenital de intestin scurt, ischemie intestinala, fistule, arsuri severe si trauma, transplant de colon.
  • Necesitatile crescute de nutrienti in traume, interventii chirurgicale, spitalizari recente, chimioterapie, radioterapie.
  • Deficit de crestere, eruptii cutanate, intarzieri de crestere, varsaturi, diaree.
  • Metabolismul aminoacizilor: fenilcetonuria, boala urinei cu miros de sirop de artar, acidurie glutarica de tip 1, aciduria argininosucinica, tirozinemie, aciduria propionica, acidemia izovalerica, citrulinemie tip 1.
  • Metabolismul carbohidratilor: galactozemie, boala de depozitare a glicogenului.
  • Metabolismul acizilor grasi: deficienta de acil CoA dehidrogenaza, deficitul transportatorului de carnitina, deficitul acil-dehidrogenazei cu catena foarte lunga, abetalipoproteinemia.

Ceea ce este important de subliniat este ca, toate aceste afectiuni vin cu diverse particularitati din punct de vedere nutritional. Mai mult, este indicat tratamentul afectiunilor si prin nutritie, nu doar prin medicatie, pentru a avea un control mai bun asupra simptomelor si evolutiei bolilor.

Rolul nutritionistului in aceasta situatie va fi sa va indice cate calorii trebuie sa consumati in fiecare zi, care este procentul si raportul de carbohidrati, lipide si proteine recomandat in functie de diagnostic, ce interactiuni medicament-aliment exista.

In plus, datoria sa este sa va ghideze pentru a atinge greutatea ideala. Acest lucru poate fi provocator si dificil de obtinut, de una/ul singur/a, deoarece majoritatea diagnosticelor au ca si manifestare nevoi energetice scazute sau crescute, probleme de alimentatie si supra/subpondere.

Data publicării 04.02.2022