Fisura anală - simptome, prevenție și tratament

Știai că 11% dintre femei pot dezvolta fisuri anale în timpul nașterii? fisurile anale pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă.

Ce este fisura anala?

Fisura anală este o întrerupere a continuității mucoasei anale (ruptură). Deși apariția ei este legată de existența unui traumatism local, nu trebuie privită doar ca o leziune cu origine pur mecanică, ci într-un complex plurifactorial mult mai amplu incluzând factori vasculari, trofici, inflamatori sau neuro-psihici.

 

Simptomele fisurii anale

Simptomul care domină tabloul clinic in cazul fisurii anale este durerea cu orar fix, legat de defecație. Este o durere vie (senzație de arsură), care apare după scaun, uneori existând o exacerbare a acesteia și între scaune. Persistența durerii între scaune și paroxismele dureroase după fiecare defecație determină modificări de comportament, irascibilitate, insomnie, abstinență alimentară cu pierdere ponderală. La aceasta se adaugă sângerări mici, cu sânge roșu care apar după scaun. Mai rar fisură anală este însoțită de prurit (mâncărime), retenție de urină, secreții care pătează lenjeria.

 

Care sunt cauzele fisurii anale?

Deși fisura anală apare într-un context plurifactorial, putem menționa drept cauze:

- constipatia

- traumatismele

- obiceiurile alimentare (alimente excesiv condimentate)

- sfincterul anal hiperton

- bolile cu transmitere sexuala

- boala Chron

- stresul

 

Preventia fisurii anale

Pentru a evita apariția fisurilor anale, urmează câteva sfaturi simple:

- evită constipația

- hidratează-te

- urmează un regim alimentar bogat în fibre

- fă mișcare

- menține o toaletă riguroasă a zonei

 

Tratamentul fisurii anale

După efectuarea unui examen local și în funcție de severitatea simptomelor, medicul îți poate recomanda următoarele tipuri de tratament:

- tratament local - aplicarea unei creme care relaxează sfincterul și dă posibilitatea mucoasei să se refacă sau injectare de toxină botulinică

- tratament chirurgical - sfincterotomia, adică incizia unor fibre de la nivelul muschiului care formează sfincterul anal

Este important să te prezinți de la primele simptome pentru a evita complicațiile: cronicizarea sau infectarea fisuri, mult mai greu de tratat și cu evoluție mai severă

 

Dr. Laura Dumitru - Medic Specialist în Chirurgie Generală, recomandă:

"Este bine ca pacientul să se prezinte la specialist cât mai repede de la debutul simptomelor pentru că zona este sensibilă și predispusă la complicații."

 

Ai grijă de sănătatea ta și nu ignora semnele date de fisura anală. Depistarea timpurie te poate scăpa de durere, disconfort și de multe alte complicații.

 

Specialiștii noștri sunt pregătiți să te ajute!

 

Solicită o programare online sau sună la numărul 021 9896.
Data publicării 01.10.2018